Nica: România a făcut o prostie cu certificatele verzi și a ajuns cea mai necompetitivă țară din UE

Nica: România a făcut o prostie cu certificatele verzi și a ajuns cea mai necompetitivă țară din UE
Publicat: 02/06/2013, 13:28
Actualizat: 21/03/2019, 06:05

România este cea mai necompetitivă țară din UE din cauza prețului la energia electrică și a făcut „o prostie” atunci când a introdus certificatele verzi, care permit recuperarea investițiilor în energia regenerabilă în numai doi ani, potrivit ministrului pentru Societatea Informațională, Dan Nica.

„Proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, a venit și ne-a spus un lucru pe care îl știam: Europa este necompetitivă datorită prețului la energie, iar România, la actualul preț al energiei, este cea mai necompetitivă dintre toate țările din UE. De ce? Din cauza șmecheriei cu certificatele verzi (…). România este singura țară în care s-a făcut o asemenea prostie, să dai 160 euro pe megawatt când începe să bată vântul, dar în același timp se opresc toate termocentralele, ca să intre energia de la eoliene în sistem. Și astfel s-a ajuns la o recuperare a investițiilor în numai doi ani”, a afirmat ministrul Dan Nica, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

Premierul Ponta și Lakshmi Mittal s-au întâlnit, la mijlocul lunii mai, la Palatul Victoria, și au discutat propuneri de optimizare a costurilor de producție la ArcelorMittal Galați, șeful grupului siderurgic declarând că așteaptă să fie găsite soluții sustenabile în domeniul energiei.
„Fostul Guvern Boc le-a introdus (certificatele verzi – n.r.). Dacă fiecare se uită în factura de energie electrică scrie acolo suma pe care o plătește pentru certificate verzi”, a spus Nica.

Întrebat ce va oferi președintelui ArcelorMittal pentru a nu închide combinatul de la Galați, Nica a afirmat că vor fi adoptate măsurile stabilite de către Consiliul European.

Premierul Victor Ponta a afirmat recent, după o reuniune a Consiliului European, că România își va balansa politica de subvenționare a energiei regenerabile astfel încât costurile să fie suportabile atât pentru industrie, cât și pentru populație.

„Săptămâna viitoare vom avea primele mãsuri în privința certificatelor verzi, care aruncă în aer populația și industria. În rubrica în care scrie certificate verzi suma trebuie să fie mai mică. Eu vă spun acum că ori facem aceste lucruri ori, economic, nu mai putem vorbi nici de locuri de muncă, nici de orice altceva, închidem tot”, a adăugat Nica.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, declarat miercuri, la conferința „Mediafax Talks about Energy”, că proiectul de ordonanță privind modificarea legii care sprijină energia regenerabilă va fi aprobat săptămâna viitoare, documentul având „puține” modificări față de proiectul inițial, acestea fiind în special legate de funcționarea pieței pentru certificate verzi.

Potrivit proiectului de act normativ, în perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016 va fi amânată acordarea unor certificate verzi producătorilor de energie din surse regenerabile, iar marii consumatori ar urma să cumpere certificate doar pentru jumătate din energia furnizată.

Scutirea marilor consumatori de energie de la plata a jumătate din certificatele verzi ar putea fi considerată ajutor de stat, iar Guvernul are nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea acestei facilități.

„Problema pe care o avem la acest proiect de ordonanță este legată de măsurile de sprijin pentru marii consumatori. Guvernul vrea să scutească marii consumatori de costul certificatelor verzi. Obiectivul este foarte legitim. Toți în România am vrea ca firme precum ArcelorMittal, Alro sau alți mari consumatori să se dezvolte la noi în țară. Nu vrea nimeni să-i vadă plecând. (…) E legitim ca ei să aibă o energie cât mai ieftină. Toți ne dorim treaba asta, dar metoda care a fost aleasă, deci o exceptare de la plata certificatelor verzi, credem noi că ridică probleme de ajutor de stat”, a declarat joi președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

El a arătat că au existat consultări cu Comisia Europeană (CE), care a cerut notificarea acestei măsuri, ce nu va putea fi pusă în practică până când instituția europeană nu își va da acordul. Chirițoiu a menționat că niciun sta membru nu a primit aviz favorabil la o astfel de solicitare.
Mari consumatori de energie, ca Alro Slatina sau ArcelorMittal, au criticat de mai multe ori ajutorul acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă, afirmând că acest sprijin contribuie la creșterea masivă a costurilor cu electricitatea.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primește gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce și o livrează în rețea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligați prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii își recuperează costurile cu achiziția certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final. Investițiile derulate în construcția de unităț de producție a energiei verzi depășesc 3 miliarde de euro, fiind realizate în principal de companii private.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Mișcare neașteptată în televiziune. Scărlătescu, Dumitescu și Bontea revin la Pro TV
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Mesajul emoționant al Alinei Ceușan pentru fiul cel mare, Rock, dupa ce a anunțat ca...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație