O nouă bancă din România a majorat avansul la creditele cu ipotecă

O nouă bancă din România a majorat avansul la creditele cu ipotecă
Publicat: 12/02/2016, 15:12

Potrivit datelor afișate pe site-ul băncii, clienții pot lua un credit imobiliar sau ipotecar cu un avans de minim 33% pentru finanțările în lei și de cel puțin 43% pentru cele în euro.

Anterior, instituția de credit practica un avans de 15% la creditele ipotecare în lei și de 25% la împrumuturile în euro.

Totodată, pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă, Bancpost a diminuat valoarea maximă finanțată, la 57% din valoarea garanției, de la 75%.

„Proiectul legii dării în plată determină schimbarea profilului de risc asociat produsului de creditare, prin trecerea de la creditarea personală, susținută de o garanție reală imobiliară, la un produs de finanțare a activelor. În acest sens, suntem datori să acționăm în spiritul reglementărilor prudențiale pentru administrarea riscului. Astfel, Bancpost a decis modificarea condițiilor de creditare aplicate creditelor ipotecare, atât pentru cele în lei, cât și pentru euro, avansul solicitat la contractarea unui împrumut fiind de 33% la lei, și respectiv 43% la euro”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții băncii.

Clienții care au depus aplicații de credit până vineri, data intrării în vigoare a noilor norme de creditare, vor beneficia de condițiile anterioare

„În ceea ce privește programul Prima Casă, Bancpost monitorizează în mod constant contextul de piață, urmând ca, în funcție de evoluția proiectului legislativ, să reanalizăm implicarea în cadrul programului”, au punctat reprezentanții instituției de credit.

Restul cerințelor aferente acestor credite au rămas neschimbate.

Pentru creditele ipotecare în euro, dobânda se calculează în funcție de Euribor, la care se adaugă o marjă de 5,5% pentru clienții care încasează veniturile într-un cont Bancpost și de 5,75% pentru restul. La împrumuturile în lei, dobânda este corelată cu Robor la trei luni, plus o marjă de 3% la veniturile în cont, altfel fiind de 3,25%. La sume de peste 100.000 euro, echivalent lei, marja băncii este de 4,25%.

În cazul finanțărilor de nevoi personale cu ipotecă în lei, banca percepe o marjă de 3,3% peste Robor la trei luni, dar care se stabilește în funcție de profilul clientului și istoricul de creditare din Biroul de Credit. Dacă banca finanțează mai mult de 50% din valoarea evaluată a garanției, la marja băncii se adaugă 0,3 puncte procentuale.

Raiffeisen Bank a fost prima instituție de credit care a anunțat majorarea avansului pentru cre­ditele imo­bi­liare stan­dard, la 35% în lei și la 40% pen­tru finan­ță­rile în euro, decizia venind chiar îna­in­­te de reluarea discu­țiilor în Par­la­ment pri­vind le­gea dării în pla­tă.

Con­form regle­men­­­tă­rilor BNR, avansul minim pentru creditele imo­bi­liare în lei este de 15%, iar pentru euro de 25%.

Potrivit legii dării în plată, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situația în care executarea obligațiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Modificările au fost intens criticate de către reprezentanții băncilor.

În decembrie, președintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze „dificultăți”.

Bancpost, controlată de grupul elen Eurobank, ocupa la finele anului 2014 locul 10 în topul băncilor românești, cu active de 11,53 miliarde lei și o cotă de piață de 3,1%.

Banca a realizat în trimestrul al treilea al anului trecut un profit aproape egal cu cel consemnat în primul semestru, ajungând la 65,8 milioane lei, după ce în primele nouă luni din 2014 a avut o pierdere de 102,7 milioane lei. Totodată, înregistra o rată a creditelor neperformante (NPL) de 16,5%.

Titlul acestui articol aparține Ziarului Financiar.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice