Orange România: Impozitul pe contrucțiile speciale, impact direct în profitabilitate și investiții

Orange România: Impozitul pe contrucțiile speciale, impact direct în profitabilitate și investiții
Publicat: 08/11/2013, 13:48
Actualizat: 08/11/2013, 13:48

Adoptarea actului normativ privind impozitul pe construcțiile speciale va avea un efect negativ asupra operatorilor de telecom, cu impact direct în profitabilitate și, implicit, în valoarea investițiilor planificate pentru 2014, au declarat reprezentanții Orange România la solicitarea MEDIAFAX.

„Consideram că proiectul de ordonanță de urgență nu respectă principiul predictibilității și stabilitatii fiscale, cu atât mai mult cu cât nu au existat nici consultări publice pe marginea acestui proiect de de act normativ”, au mai spus reprezentanții operatorului.

Orange România este cel mai mare operator local de telefonie mobilă, cu peste 10 milioane de clienți.

În 2012, afacerile au crescut cu 3,5%, la 4,12 miliarde de lei, în timp ce profitul net a coborât cu 35,7%, la 517,8 milioane de lei.

Și reprezentanții Romtelecom și Cosmote România au criticat intenția Guvernului privind aplicarea unui impozit de 1,5% pe contrucțiile speciale și au afirmat că România are nevoie de investiții în infrastructura telecom, nu de taxe suplimentare, care sunt în contradicție dezvoltarea societății informaționale.

„La acest moment, așteptăm să vedem în ce formă această inițiativă va fi implementată. Dorim, însă, să ne exprimăm îngrijorarea în ceea ce o privește. Piața telecom din România se confruntă deja cu mari provocări în identificarea de resurse pentru finanțarea investițiilor în rețelele fixe și mobile de generație următoare. România are nevoie de investiții în infrastructură, nu de taxe adiționale pe acest segment. Sectorul telecom este deja printre cei mai mari contributori la bugetul de stat prin taxe și impozite, un exemplu fiind licitația pentru spectrul 4G, în urma căreia statul a colectat aproape 700 milioane de euro din taxe de licență”, au declarat, joi, reprezentanții Romtelecom și Cosmote România la solicitarea MEDIAFAX.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, companiile vor plăti un impozit pe construcții speciale de 1,5% din valoarea construcției.

„Impozitul pe construcții se calculeză prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidențiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor menționate la art.2, din care se scade valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosință, pentru care se datorează impozit pe clădiri, conform Titlului IX – Impozite și taxe locale din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, de către contribuabil sau proprietar, după caz”, se arată în proiect.

Impozitul va fi aplicat pentru construcții precum centrale hidroelectrice, stații și posturi de transformare, stații de conexiuni, centrale termoelectrice și nuclearo – electrice, piste și platforme, sonde de țiței, gaze și sare, rampe de încărcare – descărcare, coșuri de fum și turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleștee, iazuri, bazine; ecluze și ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulație, marcaje, etc), linii și cabluri aeriene de telecomunicații (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri și piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, construcții pentru transportul energiei electrice, canale de irigații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
REPORTAJ. Armată română, caut soldați. Ofer recompensă de 1.000 de euro pe lună. Problema: recruții...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Motivul halucinant al crimei din Crângași: Un Like dat pe Facebook de fiicele victimei! Bărbatul...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât dai pe cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
”Poate să stea în picioare” Florin Piersic a început procesul de recuperare după operația la...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu...
×