OUG 114: Producătorii de energie pe CĂRBUNE nu vor plăti contribuția de 2% din cifra de afaceri

Publicat: 26/03/2019, 16:48

Singura schimbare pentru companiile din energie pe care o aduce proiectul de modificare a OUG 114 este eliminarea contribuției de 2% din cifra de afaceri către ANRE pe care ar fi trebuit să o plătească producătorii de energie pe cărbune, a anunțat marți ministrul energiei Anton Anton.

Celelalte prevederi ale ordonanței, privind plafonarea prețurilor la electricitate și la gaze naturale, precum și prevederea privind virarea, de către companiile cu capital majoriat de stat, în termen de 60 de zile de la aprobarea situațiilor financiare, sub formă de dividende, a 35% din sumele repartizate la alte rezerve, sunt păstrate.

Prezenți la o conferință pe teme de energie, ministrul Energiei, Anton Anton, și cel al Finanțelor, Eugen Teodorovici, au avut viziuni diferite asupra modificărilor OUG 114 pe partea de energie, Teodorovici susținând că a primit din partea Ministerului Energiei propuneri de schimbări, în timp ce ministrul Anton a declarat inițial că nu se așteaptă la modificări.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat, că, vineri, vor fi publicate spre dezbatere publică modificările la OUG nr. 114/2018, astfel încât să fie făcute modificările.

„Eu zic că astăzi o vom lansa în spațiul public”, a afirmat Eugen Teodorovici, vineri, în cadrul unor declarații de presă, referitor la forma noii OUG care va modifica OUG 114/2018.

Ministrul Finanțelor a susținut că modificările la taxa pe activele băncilor au fost agreate cu Banca Națională a României și a trimis o informare la Banca Centrală Europeană (BCE), iar vineri au loc ultimele discuții, de „rafinament pe text”.

„În așteptarea acestui răspuns (de la BCE – n.red.), pregătim o Ordonanță de Urgență, pentru ca săptămâna viitoare să fie aprobată în Guvern. (…) Cele mai importante modificări sunt decuplarea ROBOR de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacțiile interbancare și zilnice, pe trimestrul anterior, este o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor. (…) Astăzi, când va fi pe Ministerul de Finanțe acest draft, clar va fi în Nota de fundamentare chiar câteva simulări”, a precizat Teodorovici.

Calculele pentru noua taxă pe activele băncilor au fost făcute de BNR, iar ROBOR este prevăzut să scadă, potrivit ministrului Finanțelor.

„Din datele BNR, există o diferență în minus la costurile pe care românii le plătesc la creditele în lei. A doua chestiune de modificat la această ordonanță a fost legată de masa de impozare de active financiare, în care au rămas mai puține active financiare. Au fost scoase, desigur, cele legate de titluri de stat, împrumuturile pentru autoritățile locale, programele guvernamentale (Prima Casă etc.). Dorința noastră, ca Guvern, este să facem un lucru important pe două zone: o dată să scădem costurile de finanțare pentru cei cu împrumuturi și lei și, pe de altă parte, să creștem gradul de intermediere financiară, care, în România, din păcate, este foarte scăzut. Adică să finanțăm efectiv economia reală. (…) Ceea ce este astăzi cu acest mod de calcul al ROBOR la cotații, cred că toată lumea o acceptă că nu este o abordare corectă”, a detaliat Teodorovici.

Noua formulă de calcul a ROBOR și a ratelor creditelor va fi aplicată atât pentru noile contracte, cât și pentru cele aflate în derulare, potrivit sursei citate. „Pentru contractele în derulare, probabil că băncile vor notifica toți clienții, ca să înțeleagă clar că efectele pe contracte se produc, dar nu neapărat să se schimbe a doua zi contractul dintre client și bancă, pentru a nu crea o aglomerație foarte mare. Ca efect, va crește în mod automat”, a adăugat Teodorovici.

În plus, băncile cu un nivel ridicat de active vor trebui să crească creditarea cu cel puțin 8% și să aibă marjele de maximum 4%, iar băncile mici sunt excluse de la aplicarea acestor măsuri, conform sursei citate. „Categoric, da”, a răspuns Teodorovici, întrebat dacă aceste modificări sunt agreate cu BNR, iar efectul va fi de „sub un miliard de lei” asupra băncilor. „Întotdeauna a fost consens între Banca Națională și Ministerul Finanțelor, în măsura în care se poate”, a subliniat Teodorovici.

De asemenea, miercuri, a fost o ședință de la BCE, astfel că există deja acceptul acestei instituții pentru modificările la OUG nr. 114/2018, potrivit sursei citate.

Despre scrisorile trimise de BCE și de Comisia Europeană, ministrul Finanțelor a spus că le-a citit în diagonală, deoarece au fost făcute de la București și nici nu crede că le-au citit oficialii europeni care le-au trimis.

La gaze, modicările trebuie discutate cu reprezentanții companiilor și cu cei ai Comisiei Europene, iar „dacă vor fi foarte clare, se vor alipi acestei OUG de săptămâna viitoare”, conform ministrului Finanțelor. „La fel și la comunicații”.

De asemenea, în noua OUG vor fi incluse și modificările la Pilonul II de pensii, referitoare la majorarea de capital pe care trebuie să o facă administratorii de fonduri de pensii în prima parte a acestui an și până la finele acestui an.

„Un aspect va fi clar în Ordonanță legată de Pilonul II de pensii. Trebuie să luăm o decizie până la final de martie, pentru că altfel efectul se produce (trebuie să majoreze capitalul social – n.red.). Atunci sigur va fi o prevedere legată de Pilonul II în sensul de a întinde termenul acesta de aplicabilitate a acestei OUG 114 – o prorogare foarte scurtă, astfel încât să fie mai mult timp pentru discuția de ordin tehnic între structurile statului și reprezentanții Pilonului II”, a explicat Teodorovici.

În plus, Finanțele au discutat cu reprezentanții fondurilor Pilonul II de pensii ca fondurile suplimentare aduse la capitalul social să fie folosite pentru investiții public – private, precum spitale, infrastructură rutieră, conform sursei citate. „Proiectele statului sunt cu siguranță proiecte sigure, care să aducă și profit, în urma cărora cei care au investit în Pilonul II de pensii să aibă de câștigat. Poate fi un spital construit de stat, care să fie gestionat public-privat”, a mai Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a menționat că, vineri, va fi o discuție la ministerul de resort și cu reprezentanții de la Ministerul Energiei și cel al Comunicațiilor privind modificările la OUG 114, iar dacă au toate acordurile necesare vor fi făcute modificările în noua OUG.

„În această Ordonanță (cea nouă – n.red.) se vor găsi acele modificări convenite cu toți actorii, cu discutarea lor fie la Consiliul Concurenței sau Comisia Europeană. Dacă o modificare nu va fi făcută în acest mod, nu-și va găsi locul în Ordonanță”, a punctat Teodorovici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?