Pagina web pe care vor fi publicate salariile angajaților de la stat va fi dezvoltată de olimpicii la informatică. Guvernul organizează în weekend un „hackathon”

Pagina web pe care vor fi publicate salariile angajaților de la stat va fi dezvoltată de olimpicii la informatică. Guvernul organizează în weekend un hackathon
Publicat: 21/02/2013, 16:02
Actualizat: 24/03/2019, 06:39

Aplicațiile, paginile web și interfețele prin care Guvernul intenționează să asigure transparența informațiilor de interes public vor fi dezvoltate cu ajutorul a 28 de elevi de la trei licee din Capitală care vor participa în acest week-end la un „hackathon”, un maraton de programare, ce va avea loc la Palatul Victoriei, informează executivul.

Tinerii vor ajuta la dezvoltarea unor platforme ce vor furniza date despre bugetul de stat, despre angajații din administrația publică și despre posturile disponibile în sectorul public „în încercarea de a aduce administrația publică mai aproape de cetățean și de a responsabiliza guvernanții prin deschidere și transparență”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.

Reprezentanții executivului au precizat la sfârșitul lunii ianuarie că platformele online ar urma să fie disponibile până la sfârșitul lunii viitoare. Radu Puchiu, secretar de stat la Cancelaria premierului, a adăugat că site-urile nu vor costa „nici 500 de milioane de euro, nici 12 milioane de euro, nici un milion de euro”, potrivit ZF.

Elevii care vor participa la hackathon au fost selectați de Ministerul Educație și provin de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, de la Colegiul Național „Elena Cuza” și de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, ei fiind premiați în cadrul concursurilor naționale și internaționale de informatică.

Cele cinci proiecte dezvoltate în cadrul acestui maraton sunt:

♦ angajati.gov.ro reprezintă unificarea într-un portal unic de acces a trei baze de date cuprinzând informații de identificare ale persoanelor ce compun aparatul administrației publice, respectiv demnitarii, funcționarii publici și personalul contractual. În practică, aceasta se traduce prin integrarea informațiilor furnizate de către Secretariatul General al Guvernului României, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

♦ buget.gov.ro se rezumă la facilitarea accesului cetățenilor la informații privind defalcarea bugetului de stat într-un format prietenos și deschis, prin intermediul infograficelor. Proiectul este realizat prin contribuția Ministerului Finanțelor Publice și a ministrului delegat pentru pentru buget. În paralel, informațiile furnizate aici au fost replicate pe platforma OpenSpending.org, care este un proiect online independent realizat de către Open Knowledge Foundation.

♦ date.gov.ro este punctul central de acces pentru seturile de date deschise (open data) livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice, fondat pe principiile transparenței, participării și colaborării. Portalul urmărește modelele similare întreprinse în Statele Unite ale Americii și în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

♦ petitii.gov.ro împuternicește cetățenii pentru a se implica în procesul decizional, atrăgând atenția Guvernului cu privire la problemele importante pentru comunitate și solicitând astfel o reacție oficială din partea acestuia. În principiu, proiectul facilitează exercitarea dreptului la petiționare garantat de art. 51 al Constituției României.

♦ posturi.gov.ro va cuprinde toate anunțurile de funcții publice și posturi contractuale vacante în autoritățile și instituțiile administrației publice centrale și locale. Baza de date a anunțurilor este actualizată zilnic prin aportul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și cel al Regiei Autonome Monitorul Oficial.

Evenimentul este organizat de Departamentul pentru Servicii Online și Design în colaborare cu Bitdefender și Microsoft și are ca scop „producerea de instrumente online utile procesului de guvernare, motivarea cetățenilor pentru utilizarea noilor tehnologii și promovarea competențelor și ingeniozității tinerilor”.

Departamentul a fost înființat la începutul acestui an și are misiunea de sprijini „digitalizarea administrației publice”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Alimentele care ne pot strica vacanța. Vedeta zilei pune viața în pericol
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator