PARADOXUL DE LA POMPĂ continuă. Un român, un german și un polonez ajung la benzinărie. Câte plinuri de benzină mai pot face

Redactor:
Alexandra Pele
Redactor:
Corina Vârlan
Scumpirile la carburanți din ultimele două luni au propulsat România nouă poziții în clasamentul european al statelor cu cele mai mari prețuri la benzină.

Benzina s-a scumpit cu aproape 12 procente, respectiv 15 eurocenți, în ultimele două luni, ca urmare a introducerii accizei suplimentare la carburanți.

Cu toate că sunt printre cei mai săraci din UE, șoferii români plătesc în prezent un preț mediu de 1,41 de euro pe litru de benzină, față de 1,26 euro pe litru de carburant la finele lunii martie. La acea dată, companiile petroliere din România cereau cel mai mic preț din Uniune pentru sortimentul Euro 95.

În medie, la nivel european prețurile la carburanți au crescut cu circa 1,79% în ultimele două luni. Mai mult, prețurile de la pompele din Bulgaria și din Malta au scăzut în această perioadă, cu 0,05%, respectiv 1,3%.

CLICK pentru a mări

A doua cea mai mare scumpire s-a înregistrat în Belgia, unde prețurile au urcat cu 7,2%, ajungând la 1,59 euro pe litru de carburant.

Scumpirile din ultimele două luni fac ca șoferii din România să plătească mai mult decât cei din Luxemburg, spre exemplu. Mai mult, România a devenit unul dintre cele mai scumpe state din regiune în ceea ce privește prețul benzinei, acesta fiind mai mare decât cel din Ungaria, Austria, Lituania, Letonia, Cehia, Estonia, Polonia sau Bulgaria.

România, pe primul loc în topul Bloomberg al „Durerii la pompă”

Țara noastră a fost declarată campioană și în topul „Durerii la pompă” întocmit la începutul lunii iunie de jurnaliștii publicației Bloomberg. Aici se menționează că în cazul României s-a înregistrat cea mai mare creștere a prețului pe litru de benzină în rândul celor 61 de state ale lumii analizate.

„Prețul benziei a crescut în România cu 16%, cel mai mare ritm dintre cele 61 de state analizate. Țara a urcat nouă poziții în topul celei mai scumpe benzine”, explică cei de la Bloomberg.

Conform analizei lor, șoferii români trebuie să scoată din buzunar de două ori mai mulți bani pentru a cumpăra un litru de benzină decât cei americani și de 195 de orimai mult decât cei din Venezuela.

Acciza suplimentară la carburanți trebuie să aducă la buget 2,6 miliarde de euro

Acciza suplimentară de șapte eurocenți pe litrul de carburant a fost anunțată de guvernul Ponta la finele anului trecut, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Noua acciză și schimbarea modului de calcul a acestor taxe ar fi trebuit să aducă venituri suplimentare de  circa 2,6 miliarde de euro la bugetul de stat, potrivit raportului privind bugetul pe anul în curs.

Președintele Traian Băsescu s-a împotrivit însă măsurii și a condiționat promulgarea bugetul pentru 2014 de renunțarea la introducerea accizei suplimentare. Aceasta a fost amânată cu trei luni de zile, ceea ce înseamnă o gaură de circa 600 de milioane de lei la buget.

Totodată, guvernul a decis să înapoieze 4 din cei 7 eurocenți pentru transportatori. Ioana Petrescu a precizat că această măsură va produce o „gaură” de circa 80 de milioane de euro la bugetul de stat.

Acciza suplimentară la carburanți a fost introdusă inițial cu scopul de a finanța construcția de autostrăzi, însă aceasta va fi folosită, la fel ca toate veniturile bugetare, pentru plata pensiilor și ale altor cheltuieli pe care le are statul. Reprezentanții Guvernului au explicat că banii din acciza suplimentară nu pot fi vărsați într-un fond separat dedicat construcției de autostrăzi, acest lucru încălcând prevederile europene.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Se ridică RESTRICŢIILE în România! Anunţul făcut în urmă cu puţin timp
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
BOMBĂ! Ce s-a întâmplat chiar ieri în Israel, după ce peste 60% din populație s-a...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide