PESTA PORCINĂ, confirmată la una dintre cele mai mari FERME de porci din Brăila. 35.000 de animale vor fi eutanasiate

PESTA PORCINĂ, confirmată la una dintre cele mai mari FERME de porci din Brăila. 35.000 de animale vor fi eutanasiate
Publicat: 23/08/2018, 18:39
Actualizat: 25/03/2019, 23:54

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila au confirmat prezența virusului în complexul de porci de la Tichilești unde sunt aproximativ 35.000 de animale. Toți porcii vor fi sacrificați.

Până în prezent, din cauza pestei porcine africane, în județul Brăila au murit sau au fost eutanasiați peste 24.000 de porci, toți provenind din mici gospodării din comune și din orașele Însurăței și Brăila.

Cazul de la Tichilești este primul din județ în care virusul este confirmat la o fermă de mari dimensiuni.

Pesta a intrat în interiorul fermei cu zeci de mii de animale în ciuda măsurilor de protecție luate de autorități care au limitat accesul persoanelor străine, au introdus controale și filtre de dezinfecție și au stabilit un perimetru de siguranță în jurul clădirilor

După confirmarea prezenței virusului în ferma de la Tichilești, autoritățile brăilene s-au întâlnit într-o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență și au stabilit că eutanasierea animalelor va începe vineri dimineață, la fața locului urmând să fie trimise mai multe echipe de veterinari.

„În fermă sunt 35.000 de porci, ca mărime este a doua din județ. Vom eutanasia toți porcii, vineri începe operațiunea. Fiind o locație închisă nu avem ce măsuri speciale să luăm. În județ vom păstra măsurile luate de mai mult timp, filtre, puncte de dezinfecție”, a spus pentru Mediafax, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Până în prezent, în județul Brăila au fost confirmate 26 de focare ale pestei porcine africane și circa 25.000 de porci au fost eutanasiați.

ANSVSA a publicat joi harta focarelor de pestă porcină din Europa și din România, adăugând și un set de măsuri ce trebuie adoptate de fermele și gospodăriile din zonele afectate.

Pesta porcină hartă

Potrivit ANSVSA, în România pesta porcină africană evoluează în 10 județe: Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov, iar în județul Sălaj au fost confirmate numai cazuri la mistreți, nefiind afectate gospodării ale populației sau exploatații comerciale.

În zona roșie de pe hartă sunt incluse județele unde virusul evoluează în exploatațiile de porcine domestice și/sau la populația de porcine sălbatice, dar și județele limitrofe acestora, în care nu evoluează focare de pestă porcină africană, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare.

În județele incluse în zona roșie este permisă circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia în interiorul zonei de restricție, cu excepția celor aflate în raza de 10 km din jurul focarelor.

„Menționăm că sunt acordate derogări pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricție, care, după testare, pot părăsi zona afectată spre abatorizare și carnea poate fi comercializată. Derogarea se acordă de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul respectiv (în baza Deciziei 2014/709/UE), după realizarea unor teste și îndeplinirea unor condiții stricte, prin care se asigură că produsele comercializate sunt sigure și nu prezintă risc de răspândire a virusului PPA. Este interzisă: circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, în afara zonei de restricție”, atrage atenția ANSVSA.

În zona albastră (denumită și zonă tampon) sunt reprezentate județele aflate între zonele de risc și cele libere de boală. În aceste județe nu sunt impuse restricții privind mișcarea porcilor, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, dar în care este intensificată monitorizarea stării de sănătate a porcilor și a circulației acestora.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social”, adaugă ANSVSA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Fizionomistul și psihologul Ciprian Cucu a analizat trăsăturile lui Mirel Dragomir. Ce se ascunde în...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?