Peste 70% din hotelurile de la mare ar putea rămâne închise la vară

Peste 70% din hotelurile de la mare ar putea rămâne închise la vară
Publicat: 09/01/2015, 12:26

Reprezentanții patronatelor spun că în urmă cu cinci ani a fost emisă o hotărâre de guvern care reglementa că sezonul estival începe la 1 mai și se termină pe 30 septembrie, desfășurându-se așadar pe o durată de cinci luni.

Hotelierii care se conformau și aveau unitățile de cazare deschise în toată această perioadă, beneficiau de reducerea la jumătate a impozitului pe clădiri.

„Cineva a modificat ulterior în Codul Fiscal, fără ca noi să știm și fără să ne anunțe nimeni, că pot beneficia de aceste reduceri de impozit doar cei care funcționează minim 185 de zile, adică mai mult de șase luni”, a declarat agenției MEDIAFAX Nicolae Bucovală, președintele patronatului Mamaia, care reunește hotelurile din stațiune, și unul dintre cei mai mari investitori în turismul de pe litoral.

El a adăugat că în ultimele luni, primăriile de pe litoral au pornit o „prigoană” împotriva hotelurilor, cărora le cer să demonstreze că au primit turiști minim șase luni, în caz contrar urmând să plătească retroactiv impozitele de care au fost scutite.

„Acum, primăriile vin și ne recalculează din urmă cu 3-5 ani impozitele și ne somează să plătim restanțele în termen de o lună. Este vorba de mulți bani, pe care nu îi putem plăti. Un hotel cu 150 de camere din Mamaia trebuie să plătească o diferență de 40.000 de euro. Este o neconcordanță între hotărârea de guvern de acum cinci ani și Codul Fiscal, dar toți ne întrebăm de ce nu am fost avertizați în primul an și am fost lăsați să funcționăm așa câțiva ani”, a spus Bucovală.

Mai mult decât atât, autoritățile locale le cer hotelierilor de la mare dovezi nu că au avut unitățile deschise, ci că au și primit turiști șase luni pe an.

„În extrasezon poate că sunt zile în care nu vin turiști. De exemplu pe 5, 6 mai este posibil ca într-un hotel să nu fie cazat nimeni. Noi le demonstrăm însă că am avut deschis cu facturi la utilități, cu salaii plătitem, dar ei vor dovada că am avut turiști”, a afirmat șeful patronatului Mamaia.

El spune că primăriile au somat hotelurile să plătească în termen de o lună, în caz contrat urmând să le blocheze conturile. În consecință, majoritatea hotelurilor de pe litoral intenționează să acționeze în instanță autoritățile locale.

Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) spune că este imposibil ca în fiecare zi din extrasezon să fie turiști în hoteluri.

„Ușa ta, ca hotel, este deschisă de la 1 mai la 30 septembrie, camerele sunt pregătite, angajații sunt la lucru, gata să primească turiști, facturile sunt plătite și hotelurile funcționează. Că nu sunt turiști tot timpul nu este vina hotelierilor, ci a autorităților locale, care nu au știut să promoveze stațiunea”, a afirmat Răducan.

Oficialul federației crede că din cauza neconcordanței legislative, hotelurile de pe litoral riscă să fie blocate în vară.

„Mulți nu vor putea plăti retroactiv, iar primăriile le vor bloca conturile și nu vor mai putea funcționa. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, peste 70% dintre hotelurile de pe litoral ar putea rămâne închise la începutul sezonului pentru că nu-și vor putea plăti retroactiv acest impozit pe clădiri, al cărui mod de calcul a fost interpretat tendențios de către primării, pentru a crește încasările”, a mai spus Răducan.

Potrivit datelor oficiale, în stațiunile de pe litoral sunt aproximativ 360 de hoteluri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic