Piața imobiliară a ieșit din criză în 2014. Ce urmează

Piața imobiliară a ieșit din criză în 2014. Ce urmează
Publicat: 30/12/2014, 16:58

Tagor și Patron Capital au investit în acest an 7 milioane de euro în complexul Adora Park Arad și, de asemenea, au început construcția la Adora Pipera, o investiție de 6 milioane euro. Tot în acest an, fondul britanic a început construcția la proiectul rezidențial din Timișoara, Adora Forest, o altă investiție în prima fază de dezvoltare, în valoare de 7 milioane euro.

„Vânzările au evoluat foarte bine mai ales în a doua jumătate de an, odată cu lansarea proiectului de la Arad. Astfel, ansamblul Adora Urban Village este deja vândut în proporție de 70%, iar Adora Park Arad are deja 35% din unități vândute, din vară. Toate proiectele Adora din România sunt proprietatea fondului de investiții britanic Patron Capital și sunt administrate de Tagor”, au declarat pentru Mediafax reprezentanții dezvoltatorului israelian Tagor.

Compania a finalizat în acest an 107 locuințe în Adora Park Arad, garsoniere și apartamente de două și trei camere, în timp ce Adora Pipera va cuprinde 76 de unități – garsoniere și apartamente de două și trei camere.

„Se simte o revenire evidentă a încrederii cumpărătorilor, evidențiată și de evoluția vânzăriilor de credite prin programul Prima Casă, dar nu numai. Sperăm ca în 2015 lucrurile să meargă cel puțin la fel de bine. Intrăm în 2015 cu trei proiecte rezidențiale livrate și puse la vânzare – Adora Urban Village din Bragadiru, Adora Pipera și Adora Park din Arad, plus Adora Forest din Timișoara, cu termen de livrare la primăvară. În 2015 vom finaliza construcția primei etape a proiectului din Timișoara, Adora Forest. Urmează să începem dezvoltările pentru etapa a doua a proiectelor deja livrate, prin investiții din partea Patron Capital”, afirmă reprezentanții Tagor.

Pentru reprezentanții Adama, dezvoltator deținut de compania austriacă Immofinanz, anul 2014 a fost unul al stabilizării cu anumite tendințe de creștere ușoară pe anumite segmente.

„Evoluția vânzărilor de apartamente din portofoliul Adama confirmă acest context și putem spune că în ultimele 24 de luni am înregistrat un trend ascendent. Dacă anul trecut vorbeam despre o creștere cu 25% a vânzărilor comparativ cu 2012, în 2014 parcursul este și mai bun, iar la final de an avem cu 30% mai multe unități vândute față de 2013. Anul 2014 a fost, de altfel, anul în care am depășit 1.200 de clienți în toate proiectele Adama din București și din țară. Un trend demn de luat în calcul, dispărut în perioada de criză, este achiziționarea locuințelor din faza de construcție”, a declarat agenției Mediafax, Alina Necula, șeful Departamentului marketing și vânzări Adama Group.

Investițiile Adama post-criză în piața rezidențială locală se ridică la 16 milioane euro, exclusiv din fondurile companiei. În acest an, Adama a construit 50 de unități premium în cea de-a patra clădire din Copou Bellevue aflat în Iași, iar anul trecut a finalizat faza a doua din două complexuri din Titan.

„Anul 2014 este clar unul al confirmării ieșirii din criză și al unei noi reașezări, aspect susținut de toți stakeholderii implicații în domeniu. Dezvoltările imobiliare au fost reluate și sunt mult mai bine conectate la cererea și necesitățile pieței, băncile arată din nou un apetit în creștere pentru creditarea clientului final, fiind în piață disponibile credite standard mai avantajoase și decât programul Prima Casă, în timp ce clienții se dovedesc a fi mult mai informați, mai atenți privind alegerea imobiliară pe care o fac”, a explicat Necula.

Adama va continua investițiile în proiecte de locuițe în România, focusul pe termen mediu fiind piața din București și alte orașe mari, unde sectorul rezidențial are o dinamică ridicată.
„Pe tot parcursul anului 2014, am analizat îndeaproape portofoliul de terenuri pe care îl deținem, și care ajunge cumulat pentru tot grupul Immofinanz în România la 300 hectare, am efectuat studii de fezabilitate tocmai pentru a stabili cea mai potrivită destinație pentru dezvoltare pentru fiecare obiectiv în parte. Investiția cea mai aproape de realizare va fi, cel mai probabil, cea pe care o vom realiza în cartierul Berceni, unde avem în plan demararea unui proiect rezidențial în prima jumătate a anului 2015”, a adăugat Necula.

În ceea ce privește prețurile în acest an, consultanții vorbesc de o stabilizare, fără fluctuații majore.
„Deși numărul de tranzacții încheiate în acest an depășește numărul celor din 2013, faptul că în 2014 s-au livrat mai multe locuințe noi decât media anilor 2007-2008, altfel spus, volumul locuințelor disponibile a crescut, prețurile s-au menținut constante. Prețurile variază în funcție de caracteristicile fiecărui complex rezidențial în parte, în ceea ce privește calitatea construcției și locația sa”, a declarat Andreea Comșa, managing director la Premier Estate, cu un portofoliu de aproape 1.600 de apartamente și vile.

Potrivit Premier Estate, în ansamblurile din apropierea Bucureștiului, cumpărătorii pot achiziționa o locuiță pornind de la 600 euro/mp construit, iar în cartierele din zona periferică a Capitalei, precum Titan, prețurile sunt de aproximativ 800-900 euro/mp construit. Cei care se orientează spre zona centrală (Tineretului, Unirii), pot cumpăra un apartament cu 1.000-1.100 euro/mp construit, iar zona de nord, care chiar dacă este văzută ca cea mai scumpă, a devenit mai permisivă în ceea ce privește prețurile pentru ultimele dezvoltări rezidențiale

„În acest an, piața rezidențială a cunoscut o revigorare datorată stabilizarii prețurilor și adaptării locuințelor la cerințele pieței. În plus, continuarea programului Prima Casa și facilitatea fiscală de TVA 5% la locuințele până în 380.000 lei, împreună cu relaxarea condițiilor de creditare, atât prin micșorarea dobânzilor, cât și prin avansul minim perceput, au trezit apetitul de achiziție a cumpărătorilor. Totodată, dobânzile reduse la depozite încurajează clienții care au făcut economii să prefere o investiție într-o locuință unde randamentul este mai atractiv, în loc să depună banii la bancă în depozit la termen”, consideră Comșa.

De la începutul anului în București au fost scoase la vânzare peste 20.000 apartamente, cu aproape 20% mai multe decât în aceeași perioada a anului 2007.

„În piață există două categorii principale de clienți: cei care își caută o locuință construită la un standard de calitate ridicat și care sunt dispuși să platească un preț mai mare sau clienții care mai întâi se uită la preț și nu neapărat la calitatea și locația proiectului, preferând astfel locuințele cu suprafețe mici, din complexurile rezidențiale construite în ultimii doi ani, în Capitală sau în zonele din apropierea sa”, a explicat Comșa.

Pentru 2015, previziunile acesteia sunt optimiste, iar așteptările vizează menținerea trendului ascendent al vânzărilor, ceea ce ar atrage investiții suplimentare din partea dezvoltatorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția