Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone, a semnat și a transmis, luni, către Monitorul Oficial, un nou ordin care include procedura de aplicare a sancțiunilor, calculate ca procent din cifra de afaceri, de care sunt pasibili furnizorii sau distribuitorii care încalcă drepturile clienților lor prevăzute în noua schemă de plafonare și compensare a prețurilor în energie.
Comisarii ANPC care verifică – din oficiu sau pornind de la sesizările consumatorilor – că furnizorii sau distribuitorii de energie electrică sau gaze naturale le încalcă drepturile din schema de compensare și plafonare, ar putea aplica sancțiuni cuprinse între 1 și 5% din cifra lor de afaceri, în funcție de gravitatea abaterilor, conform ordinului semnat de Cristian Popescu Piedone.
Mai concret, este vorba de ordinul ce aprobă procedura de aplicare a amenzilor la cifra de afaceri, în conformitate cu dispozițiile art. 16 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2025 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică, în perioada 1 aprilie 2025-30 iunie 2025, respectiv măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de gaze naturale în perioada 1 aprilie 2025-31 martie 2026, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.
Actul normativ vine după ce ordinul ANPC care punea în aplicare prevederile ordonanței inițiale privind plafonarea – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022 – se referea la perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.
„Contravenţiile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă săvârşite de către furnizorii/operatorii de distribuţie de energie electrică și gaze naturale în raport cu clienţii casnici se constată şi se sancţionează de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. La nivelul Autorității, se constituie o Comisie ce are ca atribuții verificarea procesului verbal de constatare a contraventiei întocmit de agentul constatator și, ulterior comisia stabilește sancțiunea la cifra de afaceri, care poate fi amendă cuprinsă între 1% şi 5% din cifra de afaceri anuală din anul financiar anterior sancţionării”, a transmis șeful ANPC.
Potrivit lui Cristian Popescu Piedone, sesizările primite de la consumatori pe acest subiect sunt numeroase și „vin încontinuu”.
Pentru aplicarea sancţiunii prin raportare la cifra de afaceri, la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor se constituie, prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, o comisie ce are ca scop analizarea documentelor de control şi stabilirea sancţiunii conform art. 21 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu următoarea componenţă:
Schema de compensare-plafonare a fost prelungită de Guvern cu trei luni la energie electrică, până la 30 iunie, și cu 12 luni la gaze naturale, până la finalul lunii martie anul viitor, iar între timp, responsabilii trebuie să decidă cine intră în categoria consumatorilor vulnerabili și ce măsuri de ajutor iau în calcul.
SURSA: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO
Citiți și: