Planul Guvernului. În 12 luni începe cel mai mare proiect în care e implicată România

Planul Guvernului. În 12 luni începe cel mai mare proiect în care e implicată România
Publicat: 27/01/2014, 12:32
Actualizat: 08/08/2015, 19:33

Scenariul Guvernului pentru a reduce prețul la gaz este negocierea unui acord cu Gazprom prin care compania de stat a Federației Ruse să permită transportul prin conductele sale a gazului din Kazahstan, la un preț mai mic, în cel mult un an. Calculele Executivului, menționate de Gabriel Dumitrașcu, șeful Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, la INTERVIURILE GÂNDUL, derivă din înțelegerea încheiată de stat cu kazahii de la Rompetrol pentru stingerea datoriei de 517 milioane de euro pentru rafinăria Petromidia.

După ce au căzut de acord cu kazahii de la KazMunaiGaz să le vândă 26% din acțiunile rafinăriei contra 200 de milioane de dolari și să păstreze un pachet de 18% cu garanții că nu va fi diluat în următorii trei ani, pentru a închide subiectul datoriei de 517 milioane de euro, oficialii de la București susțin că una dintre măsurile compensatorii prin care statul va recupera din diferență este și această înțelegere pentru gaz mai ieftin.

România este pe ultimele locuri în UE într-un top al dependenței de gaze rusești, însă chiar și așa importă din Federația Rusă în jur de 20% din necesarul anual.

„Alte conducte nu există în momentul de față”

„Am abordat doar zona petrolului până acum. Cred că e momentul să abordăm și zona gazului”, spune Gabriel Dumitrașcu în interviul acordat gândul. Mai exact. Șeful OPSPI face referire la un acord cu Gazprom prin care compania să permită tranzitarea pe conductele sale a gazului mai ieftin, din Kazahstan, pentru România. „Avem nevoie de gaz ieftin. Nu vom folosi decât infrastructura existentă. (…) Infrastructura existentă este controlată prin concernele rusești. Altele nu există în momentul de față„, explică Dumitrașcu, întrebat dacă se referă la conductele Gazprom.

Aflat recent în delegația care l-a însoțit pe prim-ministrul Victor Ponta în vizita din Kazahstan, împreună cu ministrul Constantin Niță, șeful OPSPI susține că Guvernul ar avea deja un prim semnal în acest sens, venit după întoarcerea de la Astana. „Solicitarea premierului a fost bine primită, deja a venit un prim răspuns din partea guvernului kazah. Încercăm să deschidem o nouă perspectivă rapidă de a aduce gaz în România la un preț mult mai bun decât ce avem în momentul de față”, a explicat Dumitrașcu.

Cât despre șansele realiste și termenul la care s-ar estima semnarea unei astfel de înțelegeri cu Federația Rusă, șeful OPSPI crede că „un termen realist ar însemna ca în următoarele maxim 12 luni să avem deja un acord și un montaj clar pe acest business”.

Gabriel Dumitrașcu nu a justificat însă și de ce ar facilita Gazprom importul de gaz mai ieftin din altă sursă. În plus, o condiție esențială într-un astfel de scenariu ar fi încheierea favorabilă a acordului între KazMunaiGaz și Gazprom pentru livrarea gazelor naturale în Europa care urmează să fie renegociat, întrucât este pe cale să expire.

Ce s-a discutat în Kazahstan

Cu un memorandum semnat de OPSPI și KazMunaiGaz și aflat la un pas de votul Parlamentului, Victor Ponta a mers la sfârșitul lunii iunie în Kazahstan. „Vă suntem recunoscători pentru poziția clară a guvernului României, în ceea ce privește rezolvarea problemelor datoriei Rompetrol”, s-a arătat atunci încântat de rezultat președintele kazah Nursultan Nazarbayev, KazMunaiGaz fiind deocamdată câștigătorul cert al afacerii.

Premierul susține însă că, dincolo de cele 200 de milioane de dolari pe care le va încasa statul român după aprobarea legii, ar mai fi și alte beneficii. Garanțiile acestora nu sunt însă nici negociate, nici semnate până la această dată, fiind abia în faza de pregătire.

Mai concret, memorandumul din 15 februarie 2013 include crearea unui fond de investiții kazaho-român cu o participare 80%-20% prin care se vor finanța proiecte în România în jurul Rompetrol. La capitalizare, kazahii vin cu 150 de milioane de dolari plus 30 de milioane, partea României. Restul, până la un milliard de dolari, investiți în 7 ani, ar urma să vină de la bănci. „Toate proiectele de investiții vizate sunt din zona energie”, spune Gabriel Dumitrașcu. Exemplele gravitează în jurul Petromidia: „centrala de la Midia care trebuie să ofere la un preț foarte bun și energie electrică, și abur tehnologic care vor fi folosite în rafinărie”, „noi stații Rompetrol, depozite mari en-gross și lucrări la zona de încărcare-descărdare”.

Livrările de gaze au fost luate de Guvern ca parte a aceluiași pachet compensatoriu. Scenariul a fost însă anunțat doar în linii foarte mari, printr-un comunicat al Guvernului după discuțiile lui Victor Ponta cu premierul kazah Serik Akhmetov, la Astana. „Partea kazaha a avansat părții române propunerea să asigure livrări de gaz din Kazakhstan în România, o opțiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România”, se arată în document.

Se justifică acest compromis politic față de KazMunaiGaz? „Dacă statul român vrea să se comporte ca un partener de business în lumea reală, da. Statul român în business trebuie să se comporte ca un partener”, spune Gabriel Dumitrașcu la INTERVIURILE GÂNDUL.

Cât de dependente sunt țările UE de Gazprom

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?