Ponta: RAAN, una din cele mai dificile probleme moștenite

Ponta: RAAN, una din cele mai dificile probleme moștenite
Publicat: 28/03/2013, 17:32
Actualizat: 04/07/2013, 10:16

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin este „una dintre cele mai dificile probleme moștenite din trecut”, susținând că în prezent „grija” autorităților sunt angajații, care însă nu vor putea fi menținuți toți.

„Problema RAAN este, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai importante și mai dificile probleme moștenite din trecut. Dacă s-ar fi luat măsuri de pregătire și de restructurare încă din 2009, 2010, 2011, ar fi fost mai ușor. Acum trebuie să avem grijă de oameni. Sigur n-o să se poată să rămână toți acolo, trebuie să vedem până la sfârșitul anului dacă reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă mai reprezintă un proiect viabil. Noi le-am scos, dar nu vin investitori, este vorba de câteva miliarde de euro. Va fi o problemă pe care trebuie să o gestionăm, dar sunt foare supărat pe cei care în 2009, 2010, 2011 și 2012 n-au spus exact ce trebuie, că putem să facem și alte investiții, puteam să facem o reorganizare care să salveze cât mai multe locuri de muncă. Acum a lăsat boala să se accentueze și trebuie să gestionăm noi”, a spus Victor Ponta, la Drobeta Turnu Severin, la Conferința Județeană a Organizației PSD Mehedinți pentru alegerea președintelui filialei, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Victor Ponta a participat, joi, la Drobeta Turnu Severin, la Conferința Județeană a PSD Mehedinți pentru alegerea președintelui organizației, singurul candidat fiind șeful Consiliului Județean, Adrian Duicu.

Înainte de Conferința Județeană, Ponta a participat la o întâlnire cu primarii din județul Mehedinți, la sediul Consiliului Județean, unde a fost întâmpinat de trei protestatari, doi bărbați și o femeie, care l-au huiduit și au afișat pancarte cu mesajele: „Țara asta mult îndură, noi tăcem cu toți din gură”, „Dați-ne țara înapoi”, „Mult dezmăț pe banii noștrii. Cât vom mai răbda ca proștii”, „Dacă am fost cu voi, voi să fiți cu noi”, „Dacă moare haiducia, crește-n urmă sărăcia, se întinde boieria și ne fură iar moșia”.

De asemenea, la intrarea în sediul CJ, un tânăr l-a huiduit pe Ponta și i-a cerut locuri de muncă, protestatarul fiind ridicat de jandarmi, legitimat și scos afară din clădire.

Regia Autonomă pentru Activități Nucleare din Drobeta Turnu Severin se află în prezent în proces de reorganizare, iar în ultimele luni s-a discutat despre închiderea combinatului de apă grea, Romag Prod, unde lucrează aproximativ 1.400 de oameni, în condițiile în care nu s-au găsit investitori pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, care să preia producția de apă grea de pe platforma RAAN.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, a declarat, recent, că, după ce a analizat situația, și-a dat seama că la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare s-a făcut „un jaf de proporții”, acuzând conducerea regiei de „lipsă totală de management”.

„Un jaf de proporții cum nu mi-am putut imagina. O lipsă totală de management, un management mediocru, un management care nu a dorit să pună această companie pe criterii de eficiență”, afirma Constantin Niță.

Ministrul delegat pentru Energie și-a argumentat declarația cu privire la managementul defectuos de la RAAN prin faptul că structura de conducere, care are peste 200 de angajați, menține contracte păguboase.

Referitor la contractele păguboase, ministrul delegat pentru Energie a dat ca exemplu o licitație de construire a unei intalații de evacuare a zgurii și cenușii în șlam dens, pe platforma Romag Termo, lucrare care a fost câștigată și începută în 2009, de societatea Confort S.A., firmă deținută de omul de afaceri Georgică Cornu, și al cărei preț s-a dublat, deși nu a fost terminată până în prezent.

În scopul scăderii cheltuielilor la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, Constantin Niță a mai spus că se va rezilia contractul de pază pe care unitatea îl are cu firma deținută de familia directorului Poliției Locale, Constantin Micșoniu, în valoare de un milion de euro pe an, urmând ca de paza Regiei să se ocupe angajații Regiei.

„Nu mai vorbim despre gestionarea intrărilor de cărbune, o vraiște totală. Secretarul de stat s-a plimbat săptămâna trecută prin mine, prin depozitul de cărbune. Nu l-a întrebat nimeni nimic și plătim 160 de oameni de pază. Este de neacceptat un asemenea mod de a conduce o asemenea regie. De ce trebuie să facem pază pe 150 de oameni de la o societate, nu știu care… De ce nu o facem cu ai noștri, oamenii de acolo dacă tot vrem să-i disponibilizăm, de exemplu”, mai spunea Niță.

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX dacă va fi demisă conducerea RAAN, Niță a spus: „Deocamdată nu, după ce finalizăm toată analiza… dar vin clipe și mai grele”.

Directorul general al RAAN, Gheorghe Dulcea, este unul dintre cei mai vechi directori ai unității, el ocupând până în 2001 funcția de director economic, după care a fost numit director general odată cu schimbarea Guvernului.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021