Ponta și-a crescut salariul înainte de a pleca în concediu. 48 de înalți demnitari vor avea lefuri mai mari din august

Publicat: 28/07/2015, 20:14

Odată cu rectificarea bugetară aprobată marți, înainte ca Executivul să intre în concediu două săptămâni, au fost prevăzute și sumele necesare punerii în aplicare, de la 1 august, a ordonanței privind majorarea salariilor pentru demnitari.

Majorarea salariilor demnitarilor, prevăzută în Ordonanța 14/2015, a fost aprobată în ultima ședință de Guvern condusă de premierul interimar Gabriel Oprea.

În deschiderea ședinței de guvern de marți premierul Victor Ponta nu a pomenit nimic despre salariile demnitarilor.

CITEȘTE aici cât câștigă acum demnitarii și ce lefuri vor avea din august.

Ponta se pare așadar că s-a răzgândit în ce privește majorarea salariilor demnitarilor, după ce în urmă cu aproape trei săptămâni se declara împotriva ordonanței aprobate de Guvern în timpul interimatului asigurat de Gabriel Oprea.

Premierul declara atunci că „nu am fost de acord cu majorarea salariilor demnitarilor” și că „cel mai corect ar fi să amânăm” intrarea în vigoare a ordonanței, până la creșterea salariilor tuturor bugetarilor.

Într-o intervenție telefonică la B1 TV, Ponta a anunțat că el nu a fost de acord cu această creștere și că știa însă că măsura este agreată și de președintele Klaus Iohannis.

Ponta a intervenit în emisiune după ce, în aceeași emisiune, șeful Cancelariei prezidențiale, Dan Mihalache, a afirmat că nu președintele Iohannis este cel care i-a cerut premierului interimar Gabriel Oprea să majoreze indemnizațiile demnitarilor.

Mihalache a fost întrebat dacă este adevărat ceea ce susțin „surse din PSD”, și anume că Iohannis i-a cerut lui Oprea să majoreze indemnizațiile demnitarilor, acesta răspunzând că nu este adevărat, că nu Iohannis i-a cerut lui Oprea un astfel de act normativ, ci că președintele doar a arătat public că este normal ca demnitarii să beneficieze de o remunerație corespunzătoare importanței lor în stat.

La scurt timp după aceste afirmații, Ponta a intervenit telefonic și a afirmat că s-a săturat „de jocuri de doi bani pentru imagine”, că el nu a fost de acord cu majorarea indemnizațiilor și că Guvernul va amâna creșterea dacă șeful Cancelariei prezidențiale se delimitează de acest demers.

„Eu știam că au discutat (Iohannis cu Oprea-n.r.) să aprobe această ordonanță în absența mea și am fost informat în acest sens. Acum, aflu de la domnul Mihalache că, de fapt, am fost dezinformat și Iohannis habar nu are, că nu are nicio treabă cu chestia asta. Atunci, miercuri vom adopta o altă decizie, în sensul că se măresc salariile demnitarilor atunci când se măresc pentru toți bugetarii. Dacă domnul Mihalache ne-a informat că, de fapt, am înțeles eu greșit și că domnul Iohannis nu știa nimic, ba chiar cumva că nici nu e de acord cu chestia asta – deși ieri l-am văzut pe Iohannis spunând că e o idee bună, dar eu îl cred pe Mihalache – atunci mărim salariile la demnitari când le mărim la ceilalți bugetari, prin Legea salarizării. Jocurile astea de doi bani, în care faci ceva și după aia dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus să le înghit”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

În ultima ședință pe care a condus-o ca premier interimar, sub semnătura lui Gabriel Oprea a fost adoptată o ordonanță de urgență potrivit căreia salariile demitarilor urmau să fie majorate începând cu luna august.

Actul normativ asumat oficial de Oprea prevede creșterea indemnizațiilor președintelui, prim-ministrului, miniștrilor președinților Parlamentului, șefului ICCJ și șefilor de servicii de informații, în total 48 de funcții de demnitate publică.

Întrebat ce părere are despre intenția Guvernului de a mări salariile miniștrilor prin ordonanță, președintele Klaus Iohannis a spus că i se pare o intenție înțeleaptă, având în vedere că salariul unui demnitar reflectă poziția acestuia în stat.

Cât privește celelalte salarii din sectorul public, acestea vor fi majorate până la finalul anului.

Premierul Victor Ponta a declarat în urmă cu două săptămâni, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va intra în concediu timp de două săptămâni, începând cu 1 august, iar până atunci le-a cerut miniștrilor „să mergem cu motoarele din plin”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York