Povestea lui Sean Parker, antreprenorul care a devenit miliardar datorită rețelei de socializare FACEBOOK

Publicat: 03/08/2015, 19:19
Actualizat: 04/08/2015, 10:32

La 24 de ani, Sean Parker a devenit președintele fondator al Facebook, startup-ul care a devenit ulterior cea mai mare rețea de socializare din lume și l-a transformat în miliardar. Astăzi are o avere fabuloasă.

Sean Parker are astăzi 35 de ani și deține o avere de 3 miliarde de dolari. Recent, a lansat Brigade, o platformă socială pentru stimularea spiritului civic și a donat 600 milioane de dolari prin intermediul fundației sale.

Sean Parker este un antreprenor versat, înconjurat de controverse, un tip care nu ezită să se bucure din plin de averea sa, scrie Business Insider, care a realizat un profil sumar al celebrului investitor.

Parker a înființat serviciul de file-sharing Napster în 1999, la vârsta de 19 ani. Napster a devenit una din cele mai dinamice și controversate business-uri din lume. Parker și cofondatorul Napster, Shawn Fanning, au revoluționat industria muzicală.

După câteva procese cu organizațiile care protejează drepturile autorilor de muzică, Napster a fost închis și Parker a înființat rețeaua de socializare Plaxo. Parker a fost concediat după doi ani.

Acesta s-a alăturat apoi celor de la Facebook, chiar în 2004, pe când rețeaua era doar un site modest, realizat de câțiva studenți zeloși. În calitate de președinte fondator al Facebook, Parker a jucat un rol esențial în etapa de început a rețelei sociale, ocupându-se de investiții, design și tranziția la o entitate profitabilă.

În 2005, Parker a fost arestat pentru posesie de cocaină. Chiar dacă nu a ajuns la închisoare, acesta este unul din motivele pentru care a părăsit Facebook. Chiar dacă a plecat de la rețeaua socială a lui Mark Zuckerberg, Parker a continuat să aibă un rol edificator în dezvoltarea acesteia.

În 2010, Justin Timberlake a jucat rolul lui Parker în filmul „Rețeaua Socială”. Parker a fost supărat pe Timberlake, acuzându-l că l-a transformat într-un băiat petrecăreț. Mai mult, Sean a spus că producția în sine reprezintă o simplă ficțiune.

În 2006, Parker a devenit Managing Partner la Founders Fund, business-ul celebrului antreprenor Peter Thiel. După ce a plecat de la Facebook, Parker a contribuit la popularizarea Spotify în SUA și a înființat startup-ul politic Brigade Media.

În 2011, Parker a cumpărat o casă din West Village pentru 20 milioane de dolari și în 2013, acesta s-a căsătorit cu Lenas, având 364 invitați la nuntă. Acesta a organizat evenimentul cu tematica „Lordul Inelelor”, dar a fost amendat cu un milion de dolari de CCC (California Coastal Commission), deoarece nu a avut toate aprobările pentru petrecerea fastuoasă.

Vara trecută, cuplul Parker a cumpărat o proprietate de 55 milioane de dolari în Los Angeles, „Brody House”, de la vedeta tv Ellen DeGeneres. Cât despre stilul său vestimentar, antreprenorul preferă costumele semnate de Tom Ford și Dior.

În ciuda faptului că deține o avere uriașă, Parker circulă cu un autoturism „verde” Tesla Model S, evaluat la 100.000 de dolari și este un cunoscut filantrop – în luna iunie, acesta a donat 600 milioane de dolari pentru a lansa Parker Foundation, care se va concentra asupra unor programe științifice, medicale și civice. De asemenea, acesta a donat 24 milioane de dolari pentru a dezvolta Sean N. Parker Center for Allergy Research la Stanford și 4,5 milioane dolari pentru susținerea unui program de eliminare a malariei în cadrul Universității din California. „Este unul dintre cei mai generoși tipi pe care îi cunosc”, a declarat un prieten de-al lui Parker în 2010.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Halep a primit INTERZIS. Decizie finală în circuitul WTA. S-a anunțat fix acum
Lista de boli pentru care se acordă șapte zile de concediu medical
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×