Premieră în România: cât va măsura cel mai mic tronson de autostradă

Premieră în România: cât va măsura cel mai mic tronson de autostradă
Publicat: 29/01/2015, 11:09

Aceste licitații pentru construcția autostrăzii Câmpia Turzii-Târgu Mureș aduc o premieră în România la capitolul lungime a tronsoanelor în care este împărțită șoseaua. Astfel, CNADNR a atribuit cel mai mic tronson de autostradă scos la licitație până acum, de doar 3,6 kilometri, situat între Câmpia Turzii și Ogra. Contractul pentru construcția acestui tronson are o valoare de 56 de milioane de lei, ceea ce înseamnă un cost mediu de 15,5 milioane de lei pe kilometru, informează Ziarul Financiar.

În medie, un kilometru de autostradă între Câmpia Turzii și Târgu Mureș ar urma să coste circa 21 de milioane de lei (4,7 milioane de euro), potrivit calculelor ZF.

În contextul în care anul 2014 a fost unul de declin pentru industria construcțiilor, în special pentru lucrările de infrastructură, aceste proiecte ar putea reprezenta o gură de oxigen pentru piața de profil. Impactul lucrărilor pentru acești 56 de kilometri de autostrăzi se va vedea însă abia în a doua parte a anului, având în vedere că deocamdată nu poate avea loc semnarea contractelor, pentru că urmează o perioadă de contestații, în care numele câștigătorilor se poate schimba.

Lista câștigătorilor pentru construcția a 57 km de autostradă între Câmpia Turzii și Târgu Mureș

Câmpia Turzii-Ogra, lotul 1 (3,6 km) – Geiger Transilvania – 56 mil. lei (valoare contract)

Câmpia Turzii-Ogra, lot 2 (17,9 km) – Strabag, Straco Grup – 398 mil. lei

Câmpia Turzii-Ogra, lot 3 (15,7 km) – Straco Grup, Specialist Consulting, Total Road – 280 mil. lei

Ogra-Ungheni (10,1 km) – Strabag, Straco Grup – 251 mil. lei

Ungheni-Târgu Mureș (9,2 km) – Lemacons, Vega 93, Arcada Company – 180 mil. lei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase