Premierul se întâlnește cu Băsescu și Isărescu pentru a discuta despre efectele actualei crize din Grecia asupra României. Ponta: Guvernul este pregătit să ia măsuri

Premierul se întâlnește cu Băsescu și Isărescu pentru a discuta despre efectele actualei crize din Grecia asupra României. Ponta: Guvernul este pregătit să ia măsuri
Publicat: 14/05/2012, 15:26
Actualizat: 14/05/2012, 23:44

UPDATE Ponta: I-am spus lui Isărescu că Guvernul e pregătit să ia măsuri la orice problemă apare în Europa

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a discutat telefonic cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre noul maxim istoric al euro și că i-a transmis că Guvernul este pregătit să ia toate măsurile necesare pentru orice fel de problemă care poate apărea pe plan european, potrivit Mediafax.

„Am discutat cu guvernatorul BNR la telefon. Există și s-a fomat în BNR, nu de acum, ci de ceva timp, Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară condus de guvernator. În acest comitet va avea un rol important și face parte ministrul de Finanțe, Florin Georgescu. L-am anunțat pe guvernator că, din punct de vedere al Guvernului, suntem pregătiți să luăm toate măsurile necesare pentru orice fel de problemă care poate apărea pe plan european”, a spus Ponta, răspunzând astfel unei întrebări referitoare la noul maxim istoric atins de euro în cursul zilei de luni.

Ponta a spus că nu doar în România este influențat cursul de schimb, ci și în Polonia, țară cu care România trebuie comparată și care a înregistrat o modificare mai semnificativă a cursului, deși are date economice foarte bune.

„Am încredere totală în modul în care această problemă e gestionată de BNR. Acțiunile Guvernului vor fi coordonate, vor fi în aceeași direcție cu cele ale BNR”, a precizat Victor Ponta.


Premierul Victor Ponta a anunțat, luni, că va discuta în cursul zilei cu președintele Traian Băsescu și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a face un grup de lucru care să încerce atenuarea efectelor situației din Grecia asupra sistemului bancar românesc și asupra României, scrie Mediafax.

„Situația politică din Grecia nu s-a rezolvat ieri. Sunt semne destul de negative că se va merge din nou la alegeri. Voi discuta azi și cu guvernatorul BNR și cu președintele României, obligatoriu trebuie să facem un grup de lucru pentru a încerca să atenuăm efectele asupra sistemului bancar românesc și asupra României, efecte produse de prelungirea și se pare chiar accentuarea crizei politice din Grecia”, a spus Ponta.

Tensiunile politice din Grecia au adus în prim plan posibilitatea ieșirii din zona euro, Europa începând să estimeze consecințele unei astfel de decizii.

Miniștrii Finanțelor din zona euro se vor reuni luni la Bruxelles, iar discuțiile vor fi, probabil, monopolizate de situația din Grecia și de posibilitatea ieșirii statului din zona euro, opțiune care a trecut în centrul dezbaterii privind criza.

Der Spiegel, una dintre cele mai importante publicații europene, deschide ediția de luni cu un material intitulat „Acropole, adio – de ce ar trebui ca Grecia să părăsească euro”.

Printre principalele puncte subliniate de Der Spiegel este posiblitatea ca UE să continue să finanțeze Grecia chiar și în cazul plecării statului din zona euro.

Comisia Europeană nu ia în calcul relaxarea condițiilor din acordul cu Grecia, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al CE Amadeu Altafaj, dezmințind o știre transmisă anterior de Real News Atena.

Totodată, oficialii băncilor centrale din Europa discută posibilitatea ieșirii Greciei din zona euro și strategii pentru a face față consecințelor, a declarat vineri Per Jansson, viceguvernator al băncii centrale a Suediei.

Comisarul european pentur Economie și Politică Monetară, Olli Rehn, a declarat că zona euro este mai rezistentă decât acum doi ani la o posibilă plecare a Greciei.

„Cred în continuare că Grecia poate rămâne în zona euro și poate găsi o modalitate de a se asigura că-și va respecta angajamentele. Ar fi mult mai rău pentru Grecia și pentru cetățenii ei, în special pentru cei mai săraci, decât pentru restul Europei. Și Europa ar suferi, dar Grecia ar suferi mai mult”, consideră Rehn.

Guvernul de la Atena ar rămâne fără bani la începutul luni iulie dacă creditorii externi ar hotărî să nu distribuie următoarea tranșă din programul de finanțare externă, potrivit unui raport prezentat săptămâna trecută de Bank of America Merrill Lynch.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine