Președintele a promulgat legea privind emiterea de monedă electronică

Președintele a promulgat legea privind emiterea de monedă electronică
Publicat: 08/11/2019, 19:19

„În linie cu abordarea de reglementare actuală, a fost elaborat prezentul proiect de act normativ pentru aspoectele de principiu prevăzute de art. 111 din Directiva (UE) 2015/2366 referitoare la reglementarea, autorizarea și supravegherea prudențială a instituțiilor emitente de monedă electronică, urmând ca cerințele de natură tehnică, inclusiv cele referitoare la documentația de autorizare a instituțiilor emitente de monedă electronică din ghidurile Autorității Bancare Europene, să fie transpuse și detaliate prin intermediul legislației secundare”, arată expunerea de motive a proiectului de lege inițiat de Guvern.

Activitatea de emitere de monedă electronică poate fi desfășurată de: instituții de credit; furnizori de servicii poștale care emit monedă electronică; Banca Centrală Europeană și băncile centrale naționale, atunci când acestea nu acționează în calitate de autorități monetare sau în altă calitate ce implică exercițiul autorității publice; statele membre și autoritățile lor regionale ori locale, atunci când acestea acționează în calitatea lor de autorități publice.

BNR poate acorda autorizație doar unei persoane juridice române constituite în baza Legii societăților 31/1990, care are sediul real pe teritoriul României și care emite cel puțin o parte din moneda electronică pe teritoriul țării.

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a emite monede digitale publice și de a reglementa situația în acest domeniu, în contextul preocupărilor generate de proiectul Libra, al companiei Facebook, arată un document obținut de agenția Reuters.

Un oficial BCE a explicat marți că, în cea mai ambnițioasă versiune, proiectul le-ar permite clienților să utilizeze monedă electronică, depozitată la Banca Centrală Europeană, fără a deține conturi bancare, fără intermediari financiari și fără servicii suplimentare.

Proiectul Facebook privind lansarea monedei digitale Libra a generat critici în Uniunea Europeană referitoare la siguranța tranzacțiilor cibernetice și a garanțiilor financiare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase