Președintele Agrostar cere înlocuirea lui Țurcanu de la conducerea Autorității Sanitar-Veterinare

Președintele Agrostar cere înlocuirea lui Țurcanu de la conducerea Autorității Sanitar-Veterinare
Publicat: 12/03/2013, 12:04
Actualizat: 21/03/2019, 11:41

Președintele Agrostar, Ștefan Nicolae, a declarat că șeful Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Mihai Țurcanu, trebuie schimbat din funcție cu o persoană care să gestioneze profesionist problemele din domeniu, referindu-se la scandalul laptelui infestat, informează Mediafax.

„Din punctul meu de vedere, cu tot respectul pentru domnul Țurcanu, dar n-are ce să caute acolo, în această funcție. Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară, în condițiile în care România importă peste 70% din produsele agroalimentare, în condițiile în care suntem invadați de importuri de legume și fructe din Turcia, trebuie să aibă un om care să știe să-și facă treaba și să pună în securitate populația din România”, a afirmat Nicolae la un forum pe tema agriculturii.

El a menționat că sunt binevenite controalele la produse, dar nu trebuie făcute la raft, ci la ieșirea pe poarta fermelor și la intrarea în țară a produselor agroalimentare.

„Pe de altă parte, anul trecut a fost foarte greu pentru toți agricultorii, noi am cumpărat furaje din străinătate, noi n-am avut furaje în România, a fost o secetă cumplită. Se pot ivi cazuri de acest gen, dar este inexplicabilă cum Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară nu a prevenit acest lucru pentru că ei sunt foarte bine organizați, au un sistem de organizare extraordinară. Când merg în curtea producătorului și crescătorilor de animale ca să le ia taxe, pentru că ne ia o grămadă de taxe, nu se fac și controale? De ce plătim taxele alea la Autoritate? Plătim ca să avem niște controale corecte și care să ne spună ce e de spus, să prevenim anumite lucruri. De ce trebuie să ne trezim la raft că laptele are aflatoxină, de ce trebuie să ne trezim la tarabe că produsele au insecticide și fungicide, de ce nu trebuie să prevenim de la intrarea în țară, de ce nu trebuie să prevenim de la ieșirea din fermă?”, a spus preșțedintele organizației sindicale din agricultură și alimentație.

El a amintit că procesatorii spun de foarte mult timp că sunt probleme la importuri, la calitatea legumelor, la importurile de lapte, punând accent pe faptul că ANSVSA ar putea preveni aceste probleme până a ajunge produsele la raft, efectuând controale înainte.

„În momentul când vii cu o asemenea știre, pe care nici nu știi s-o gestionezi, nici nu știi să-ți faci un deadline foarte clar vis-a-vis de ceea ce s-a întâmplat, vii și spui că o să avem probele mâine și probabil că or să iasă poimâine, nici nu știi până la urmă care sunt punctele-cheie, care sunt fermele, nu avem nicio transparență. În primul rând pierd producătorii de lapte, în condițiile în care au probleme cu aprovizionarea, iar subvențiile au început să se dea la producători abia de ieri (luni – n.r.)”, a spus președintele Agrostar.

El apreciază că ANSVSA trebuie să vină cu probe concrete, să facă publice buletinele de analiză, să spună de unde a fost adus un anumit sortiment de lapte și ce cantitate de aflatoxină conține, pentru a fi transparentă față de consumatori.

Nicolae a precizat că nu i se pare corect că nu se știe despre ce firme este vorba în acest scandal, spunând că acestea ar trebui identificate și luate măsuri potrivit legislației în vigoare.

„La ora asta, domnul Țurcanu trebuie să plece acasă, să vină un președinte care să știe să administreze, să gestioneze lucrurile într-o piață în care avem foarte multe probleme cu diferite produse din import și chiar din interior”, a conchis președintele Agrostar.

ANSVSA a anunțat, luni, că probele de lapte de la trei ferme și două unități de prelucrare prezintă suspiciunea depășirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din rețeaua sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu dispozițiile transmise de către președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în perioada 7-8 martie au fost efectuate controale tematice la nivel național în domeniile producției, colectării, procesării și comercializării laptelui crud.

Joi, ANSVSA a anunțat că a oprit de la livrare laptele crud produs de o fermă, după ce a depistat în produs aflatoxină peste limitele admise, dispunându-se verificări în toată țara, de la producători la unități de procesare a laptelui.

Decizia a fost luată în urma depistării depășirii limitelor admise pentru aflatoxină la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA, de la o fermă, în cadrul programului de autocontrol.

Probele de lapte au fost recolate în 4 martie, iar o zi mai târziu, în urma rezultatelor analizelor, a fost declanșată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.

În aceste condiții, în 5 martie, întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri, a fost blocată, fiind totodată stopate livrările de lapte crud către toate unitățile de procesare lapte și vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte.

Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condițiile consumului unor cantități mari, pentru o perioadă îndelungată.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat joi că o cantitate de lapte care conține aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, și o alta aflată la un procesator din România au fost identificate și retrase de pe piață.

Premierul Victor Ponta a declarat, referitor la laptele contaminat descoperit la o fermă în România, că este foarte bine că Ministerul Agriculturii și ANSVSA au luat imediat „măsuri radicale” și a arătat că este important să se continue controalele și dacă se găsesc nereguli să se închidă fabrica sau să se retragă produsele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori