Președintele Băncii Mondiale: Zona euro trebuie să fie gata să recapitalizeze băncile, dacă Grecia părăsește blocul

Liderii europeni trebuie să fie pregătiți să recapitalizeze băncile în eventualitatea ieșirii Greciei din zona euro și să asigure finanțare Spaniei pentru a preveni colapsul economic al țării, a declarat vineri președintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick.

Liderii europeni trebuie să fie pregătiți să recapitalizeze băncile în eventualitatea ieșirii Greciei din zona euro și să asigure finanțare Spaniei pentru a preveni colapsul economic al țării, a declarat vineri președintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, informează Mediafax, citând Reuters.

Dacă Grecia se va retrage din zona euro și liderii europeni nu vor acționa decisiv pentru sprijinirea băncilor, criza rezultată ar putea împinge întreg continentul într-o „zonă periculoasă”, scrie Zoellick într-un editorial publicat de Financial Times. Concluzia șefului BM este că, în lipsa unor planuri concrete ale statelor UE pentru a diminua impatul ieșirii Greciei din zona euro, întreaga Europă ar putea fi zguduită din nou de o panică financiară similară celei din 2008, când una dintre cele mai mari bănci de investiții din SUA, Lehman Brothers, a dat faliment.

„Liderii zonei euro trebuie să fie pregătiți, psihologic și prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), să recapitalieze băncile. În zona euro, garanțiile asigurate la nivelul statelor membre nu vor fi suficiente, vor fi de ajuns numai garanții la nivelul întregii regiuni. Liderii europeni sunt departe de a fi pregătiți pentru această situație”, avertizează Zoellick.

Robert Zoellick, președintele Băncii Mondiale. (FOTO: Alex Wong/Mediafax Foto/AFP)

Alegerile generale din Grecia programate pentru 17 iunie ar putea decide dacă statul rămâne sau pleacă din zona euro, în funcție de rezultatul obținut de partidele care se opun măsurilor de austeritate convenite în acordul de finanțare externă cu UE și FMI.

Joi, Comisia Europeană a indicat că nu este posibil ca băncile din zona euro să fie recapitalizare direct prin MES, însă afirmația pare să contrazită un document publicat miercuri tot de Executivul UE, notează Reuters.

Zoellick, al cărui mandat la șefia BM se va încheia la 30 iunie, a adăugat că simple injecții de lichiditate vor fi insuficiente.

Liderii europeni trebuie să se asigure că băncile vor direcționa acei bani către economia reală, pentru a preveni o criză a creditului asemănătoare cu cea care a urmat falimentului Lehman Brothers în 2008.

„Dacă băncile vor primi ajutoare de urgență, vor fi necesare presiuni asupra lor pentru a continua să-și finanțeze clienții”, a spus Zoellick.

Pe termen mediu, zona euro ar trebui de asemenea să stabilească garanții de finanțare pentru țări precum Spania, fie prin MES, fie prin oblicațiuni comune la nivelul regiunii, a mai afirmat oficialul american.

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, a dezmințit joi informații apărute în presă conform cărora creditorul de la Washington ar pregăti un pachet de asistență pentru Spania.

Lagarde a precizat că FMI nu a primit nicio cerere de finanțare din partea Madridului.

Spania a anunțat recent că guvernele regionale, puternic îndatorate, au de refinanțat în acest an datorii de 36 miliarde euro, cu mult peste suma indicată anterior, de 8 miliarde euro.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Anunțul făcut de Lidl pe care nu-l mai găsești nicăieri în România. Ce se va...
Gest radical al lui Nicuşor Dan. Primarul renunţă la poliţiştii care asigurau paza din faţa...
Nu s-a mai produs din 1226. Evenimentul astronomic excepțional care are loc pe 21 decembrie
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor....
Raluca Pastramă l-a înșelat pe Pepe! Dovezile depuse de artist la Tribunal: „Am fost informat....
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
Se DUBLEAZĂ alocațiile! Anunțul în miez de noapte
Ştirea care aruncă în aer planeta. Începe AL 3-lea RĂZBOI MONDIAL?!Totul s-a întâmplat în oceanul...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Motivul pentru care un român a renunţat la viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe...
Alina Ceaușan, plină de spumă în cadă! Fotografia care a dat internetul peste cap
Inchide