Președintele BCE: Norii negri de deasupra Europei s-au risipit

Președintele BCE: Norii negri de deasupra Europei s-au risipit
Publicat: 23/01/2013, 11:22
Actualizat: 03/07/2013, 22:14

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat că „norii cei mai întunecați” de deasupra zonei euro s-au risipit, indicând că Europa a depășit cel mai dificil moment al crizei datoriilor de stat, informează Mediafax, citând Bloomberg.

„Putem începe 2013 cu ceva mai multă încredere, tocmai datorită progreselor semnificative reușite în timpul lui 2012. Norii cei mai întunecați de deasupra zonei euro s-au risipit. Liderii europeni au recunoscut că uniunea monetară trebuie completată de o uniune financiară, una fiscală, o uniune economică autentică și, în final, o uniune politică mai profundă”, a afirmat Draghi într-un discurs susținut marți seară la Frankfurt.

Astfel, Draghi se arată încă odată încrezător că criza datoriilor de stat din zona euro a fost adusă sub control, iar uniunea monetară are șansa să iasă din recesiune în acest an.

Oficialul a apărat totodată programul de achiziții de obligațiuni lansat anul trecut de BCE, notând că este conform cu mandatul privind menținerea stabilității prețurilor și nu amenință independența instituției. Deși programul nu a fost accesat de niciun stat membru, temerile privind o posibilă destrămare a zonei euro au dispărut de pe piețele financiare.

„BCE este devodată ferm mandatului principal de asigurare a stabilității prețurilor. Toate măsurile noastre sunt gândite pentru a îndeplini acest obiectiv. Analizând ratele curente și estimate ale inflației, nu există nicio dovadă care să susțină temerile că ar putea avea loc o deviație de la stabilitatea prețurilor”, a afirmat Draghi.

El a subliniat totodată că multe state euro au reușit progrese solide în privința echilibrării finanțelor publice și adoptării reformelor structurale necesare pentru creșterea competitivității.

„Este nevoie de răbdare. Sunt conștient că, pentru multe persoane din țările unde au loc ajustări, situația economică personală poate fi foarte dificilă. Însă nu există nicio alternativă la drumul către reformă”, a spus șeful BCE.

BCE anticipează că PIB-ul zonei euro se va contracta cu 0,3% în acest an, însă Draghi a declarat recent că anticipează o revenire treptată a economiei în cursul anului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase