Președintele va vizita o companie coreeană implicată în centrala SMR de la Doicești, după ce statul a amânat decizia. Participă și Sebastian Burduja

Președintele va vizita o companie coreeană implicată în centrala SMR de la Doicești, după ce statul a amânat decizia. Participă și Sebastian Burduja
Publicat: 19/04/2024, 15:54
Actualizat: 19/04/2024, 17:08

Klaus Iohannis va merge în vizită la compania coreeană Doosan Enerbility, principal partener al americanilor de la NuScale pentru construcția reactoarelor modulare de mici dimensiuni care ar urma să fie instalate la viitoarea centrala centrală de la Doicești. Acest eveniment, planificat în cadrul vizitei oficiale a președintelui în Republica Coreea, vine la o săptămână după ce statul, prin Ministerul Energiei, acționar majoritar la Nuclearelectrica, a amânat, decizia cu privire la continuarea proiectului. Din delegația condusă de Klaus Iohannis vor face parte și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și șeful producătorului național de energie nucleară, conform informațiilor Gândul.

Klaus Iohannis va merge, miercuri, 24 aprilie, în vizită la complexul de producție Doosan Enerbility, Changwon, Busan, în vizita sa oficială în Republica Coreea.

Doosan Enerbility este partener și producătorul echipamentelor pentru reactoarele de mici dimensiuni ale companiei americane NuScale Power, cu care Societatea Națională Nuclearelectrica din România colaborează pentru amplasarea centralei cu reactoare modulare de mici dimensiuni de la Doicești.

Subiectul continuării proiectului de la Doicești -aflat încă în analiză pentru o decizie finală de investiție – a fost urcat pe ordinea de zi a adunării generale ordinare a acționarilor Nuclearelectrica de miercuri, 17 aprilie, însă fără succes.

„Aprobarea deciziei privind continuarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR), în baza documentației tip studiu de prefezabilitate (rev 1.1), elaborată în conformitate cu cerințele HG nr. 907/2016 privind etapele și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor de investiții financiare din fonduri publice” a fost proiectul de hotărâre pentru care nu s-a întrunit numărul de voturi necesar, conform informațiilor oficiale de la Bursa de Valori București, din moment ce Ministerul Energiei, care deține 82,49% din acțiuni, s-a abținut de la vot, astfel că nu a fost luată încă decizia.

Ce teme va aborda ministrul Energiei

Ulterior, după AGA, Ministerul Energiei a transmis că susține proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, ca parte integrantă din strategia de dezvoltare și consolidare energetică a României.

Potrivit oficialilor, 2 de pe ordinea de zi a AGOA și pct. 4-11 de pe ordinea de zi a AGEA din data de 17.04.2024, organizate de Societatea Națională Nuclearelectrica, vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare.

„În acest scop, pentru a asigura succesul proiectului pe termen lung, Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, a susținut necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului. România are șansa să fie lider în sectorul nuclear civil european și global, inclusiv prin prisma noilor tehnologii ale reactoarelor modulare de mici dimensiuni (proiectul de la Doicești) și a reactoarelor de generație IV (proiectul ALFRED). Ministerul Energiei va continua să sprijine activ acest efort”, a fost poziția Ministerului Energiei.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, face parte din delegația condusă de șeful statului, în vizita din 24 aprilie, așa cum au confirmat pentru Gândul oficialii instituției.

Printre temele abordate în cadrul vizitei, aceștia au menționat programul nuclear civil românesc – unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR), instalația de detritiere – precum și oportunitățile din sectorul energetic românesc Hidrocentrala prin pompaj de la Tarnița, posibile colaborări industriale.

Gândul a încercat să afle detalii privind pozițiile Nuclearelectrica și a companiei de proiect, RoPower, privind întâlnirea de săptămâna viitoare.

„Nuclearelectrica, reprezentantă de Directorul General Cosmin Ghiță, face parte din delegația oficială a președintelui României Klaus Iohannis în Coreea de Sud. În cadrul vizitei participă la o vizită de lucru organizată de compania coreeană Doosan Enerbility, cu scopul de urmări liniile de producție a componentelor SMR, în contextul dezvoltării proiectului cu reactoare modulare mici de la Doicești”, au răspuns și oficialii Nuclearelectrica, la solicitarea Gândul.

Traseul proiectului

Termocentrala de la Doiceşti – vedere exterioară.(1952), sursa: „Fototeca online a comunismului românesc”/ Muzeul de Istorie a Partidului, cota: 182/1952

Acum doi ani, pe 27 aprilie 2022, ministrul Energiei de la acea vreme, Virgil Popescu, saluta parteneriatul dintre cele două companii și preciza că Doosan Enerbility va demara producția.

„Cei de la NuScale au anunțat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor. Doosan Enerbility urmează să înceapă producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea. Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, și România își va asigura inclusiv securitatea energetică”, a precizat atunci Virgil Popescu.

În noiembrie 2020, directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat, la Glasgow, acordul pe baza căruia cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni  (Small Modular Reactor – SMR) în România. Semnarea documentelor a avut loc după ce Administraţia SUA a anunţat că firma americană NuScale Power va construi în România un reactor nuclear modular de mici dimensiuni În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear.

Între timp, proiectul-pilot, din SUA, al NuScale a căzut, în noiembrie 2023, din cauza unor probleme de finanțare, lăsând astfel România în poziția de a fi primul stat din lume în care ar putea să fie amplasate aceste reactoare, la amplasamentul unei foste centrale de cărbune din Doicești, Dâmbovița, ales de compania de proiect, RoPower, înființată de Nuclearelectrica și compania privată Nova Power & Gas.

Ministerul Energiei a transmis anul trecut, ca și în prezent că România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea.

Centrala electrică de la Doicești, un proiect cu șase module și o putere instalată de 462 Mwe, se estimează că va asigura aproximativ 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

Citiți și:

Amplasamentul de la Doicești al viitoarei centrale cu REACTOARE modulare mici respectă recomandările Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Sebastian Burduja, la Doicești: România are șansa de a aduce omenirii PRIMA CENTRALĂ nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
Mașina de spălat, curățată rapid cu un ingredient simplu. Toți îl avem în bucătărie
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Schimbările climatice micșorează balenele cenușii din Pacific
×