Prima măsură a lui Ponta după ninsorile din ultimele zile: rezilierea contractelor de deszăpezire. „Afară!” UPDATE

Prima măsură a lui Ponta după ninsorile din ultimele zile: rezilierea contractelor de deszăpezire. Afară! UPDATE
Publicat: 11/12/2012, 13:15
Actualizat: 30/07/2014, 01:20

Premierul Victor Ponta a cerut luni, în cadrul comandamentului de iarnă convocat la Guvern, rezilierea contractelor de deszăpezire cu firmele nu își îndeplinesc obligațiile.

„Sunt probleme în special la contractele cu firmele private pentru deszăpeziri și nu mai stăm pe gânduri: le reziliem contractele. Dacă au contracte și nu sunt în stare să deszăpezească, asta e, le reziliem și să ne dea în judecată dacă se simt nedreptățiți, dar nu stăm cu porțiuni de drum la care avem teoretic responsabil, dar practic nu”, a spus Ponta la comandamentul de iarnă convocat luni la Guvern, citat de Mediafax.

Ponta i s-a adresat, pe un ton tăios, directorului general al CNADNR, Mircea Pop, prezent la comandamentul de iarnă convocat la Platatul Victoria: „Vă rog să luați contractele să le reziliați. Nu vreau să stăm cu aceiași șmecheri și cu aceleași șmecherii”, făcând referire la autostrada Arad-Timișoara, care a fost blocată în ultimele zile din cauza ninsorilor abundente și a viscolului.

Pe un ton scăzut, șeful CNADNR a încercat o explicație: „Avem o singură firmă. O singură firmă veche românească (…) Nu s-a ținut de contract”. A fost întrerupt imediat de primul ministru: „Afară! Și puneți-i pe lista neagră, să nu mai primească nici un contract cu statul român”.

Directorul CNADNR a arătat că, începând de luni, au fost demarate procedurile de reziliere a contractului cu firma respectivă, iar aceasta nu va mai putea participa la alte licitații publice.

La rândul său, ministrul de Interne, Mircea Dușa, a intervenit, spunând că potrivit informațiilor în timp real pe care le are, în ultimele două zile pe autostrada Arad-Timișoara au fost doar două utilaje de deszăpezire. El a fost contrazis imediat de șeful CNADNR care, precizând că „nu vrea să facă polemică”, a menționat că firma de deszăpezire a folosit mai multe utilaje, „dar nu le-a adus pe toate”.

Pop a estimat că luni, în jurul orei 15:00, urma să fie reluat traficul pe tronsonulde autostrada Arad-Timișoara.

Cum se scuză firma care face deszăpezirea pe Arad-Timișoara: „Pe viscol, sarea nu are efect foarte mare”

Contactați de gândul, reprezentanții CCCF Drumuri și Poduri Timișoara, firma care face deszăpezirea pe autostrada Arad-Timișoara, spun că nu au fost contactați de șefii CNADNR pentru rezilierea contractului de deszăpezire.

Ei au precizat că la momentul încheierii contractului pentru activitatea de deszăpezire au primit o notificare de la CNADNR în care li se cerea să asigure număriul de utilaje de deszăpezire, însă ulterior nu au mai purtat discuții cu oficialii companiei naționale de autostrăzi.

Întrebat de ce autostrada Arad-Timișoara a fost blocată în ultimele zile, reprezentanții CCCF Drumuri și Poduri Timișoara au dat vina pe vremea rea, menționând că „în timpul viscolului știți cum e, că sarea nu mai are efect foarte mare”.

„Timpul nefavorabil ne-a creat probleme. A fost viscol mare. În timpul viscolului știți cum e, că sarea nu mai are efect foarte mare”, ne-a declarat un reprezentant al CCCFDrumuri și Poduri Timișoara.

Întrebat dacă în ultimele două zile pentru deszăpezirea autostrăzii menționate firma a lucrat doar cu două utilaje – așa cum a declarat luni ministrul de Interne – oficialul de la CCCF Timișoara a negat. „Avem utilaje. Au fost mai multe, nu au fost numai două. Câte avem? La Pecica 1,2,3,4,5,6 și la Orțișoara încă șapte, deci 13 în total”, a numărat el.

Rezilierea de contracte în prag de iarnă

Autostrada Arad-Timișoara nu este singura porțiune unde vremea rea poate crea probleme șoferilor aflați în trafic.

În urmă cu câteva zile CNADNR a trimis înștiințare de reziliere a contractelor de deszăpezire pe care Romstrade, firma omului de afaceri Nelu Iordache, le avea pentru deszăpezirea autostrăzii București-Lehliu și a drumurilor naționale din județul Prahova.

Până va găsi o nouă firmă să le curețe de zăpadă, compania națională de autostrăzi a precizat căintenționează să închirieze utilaje de la alte două firme – Pa&Co International și Gecor SRL – pentru deszăpezirea sectoarelor de drumuri rămase fără contracte.Cu toate acestea reprezentanții Gecor susțin că nu au fost înștiințați oficial de intenția companiei de autostrăzi.

La sfârșitul lunii noiembrie, șeful CNADNR, Mircea Pop, declara pentru Mediafax că are un buget de 250 milioane lei pentru contractele de deszăpezire din această iarnă, mai mic cu peste 15% față de nivelul fondurilor plătite iarna trecută, care s-au ridicat la 300 milioane lei.

În februarie 2011 ministrul de atunci al Transporturilor, Anca Boagiu, spune că pentru întreținerea drumurilor pe timp de vară și iarnă a fost încheiat un acord cadru în valoare de un miliard de euro, din care au fost cheltuiți 265 milioane euro în perioada 2008-2011, iar pentru 2012 suma alocată a fost de 19,5 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Se reține certificatul de înmatriculare al mașinii. Șoferii care rămân pe loc fără drept de...
Noi amenzi pentru șoferi. Polițiștii fac controale amănunțite în această perioadă
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată