Primele explicații ale Ioanei Petrescu după „SCANDALUL MTO”: Mă gândeam că îmi distruge proiectul. Voiam să-l iau și să plec

Primele explicații ale Ioanei Petrescu după „SCANDALUL MTO: Mă gândeam că îmi distruge proiectul. Voiam să-l iau și să plec
Publicat: 16/07/2014, 19:38

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, susține că nu a prezentat cifre la întâlnirea de la Cotroceni cu președintele Traian Băsescu întrucât a realizat că este o dispută politică, în care reducerea CAS cu 5 puncte reprezintă un pretext, și i-a fost teamă să nu îi fie distrus proiectul.

„Era clar că e o întâlnire politică. Nu m-am dus acolo să vorbesc despre cifre sau să fundamentez o teorie economică. Era clar că acolo era o discuție politică și CAS era la mijloc (…) Băsescu vine dintr-un partid de dreapta, unde măsura este susținută (…) Am impresia că dânsul susține această măsură, deci nu era ideea acolo să mergem și să susținem măsura cu cifre (…) Este clar că e vorba de un război politic, am refuzat să mă implic în acest război în care se folosea CAS. Am încercat să țin departe CAS de acest război (…) Mă gândeam: clar e o dispută politică și o să-mi distrugă proiectul. Voiam să-l iau și să plec”, a spus Ioana Petrescu la Antena 3.

Ea nu crede că președintele Traian Băsescu se opune reducerii CAS. „Aruncam cifrele privind CAS într-o dispută politică. Știam care este jocul și îmi era frică că pică CAS la mijloc”, a adăugat Petrescu.

Ea a arătat că nu s-a simțit intimidată sau deranjată în discuția cu șeful statului, menționând că fost amuzată de spațiul amplu pe care l-a dedicat presa celor 20 de minute de la Cotroceni.
Ministrul Finanțelor crede că președintele Băsescu aștepta să audă că vor fi crescute niște taxe. Ea a precizat că nu va spune așa ceva și nici nu va face, întrucât vrea să utilizeze politica fiscală pentru a susține creșterea economică.
„De aceeea au ținut discuțiile cu FMI până la 12 noaptea, pentru că nu eram de acord să accept creșterile de taxe care au fost propuse (…) Se aștepta să vin să spun eu că voi crește taxele ca să acopăr gaura. Eu am fost cu FMI două săptămâni și le-am zis clar că nu voi crește taxele”, a mai spus Ioana Petrescu.

Președintele Traian Băsescu a întrebat-o, luni, în consultările de la Cotroceni, pe Ioana Petrescu unde a terminat studiile, precizând că se aștepta de la aceasta la argumente gen Roubini, un economist care a terminat Harvardul, la fel ca și ea.
„Doamna ministru, se colectează suplimentar, din creșterea economică, atât? Dar bănuiesc că ați observat că Germania, Franța, Italia, au intrat în declin și asta ne va afecta, a spus Băsescu.

Replica Ioanei Petrescu a venit imediat: „Un motiv în plus să relaxăm fiscal și să încurajăm firmele să angajeze și să investează mai mult”, a spus aceasta, vizibil emoționată.„Doamnă, am zis că… Unde ați zis că ați terminat? La Harvard, la Oxford?”, i s-a adresat Băsescu.„La Harvard”, a răspuns Petrescu.

„Roubini, economist de Harvard. Mă așteptam la argumente de genul lui”, i-a spus președintele ministrului de Finanțe.
Președintele Băsescu i-a mai spus ministrului Finanțelor că argumentele acesteia în favoarea reducerii CAS sunt cele pe care le aduce orice parlamentar care nu știe despre ce este vorba.

Încă de la începutul discuției de la Cotroceni, șeful statului le-a reproșat premierului Victor Ponta și ministrului Finanțelor că nu au prevăzute surse din care să acopere „gaura” produsă de scăderea CAS cu 5% și a spus că văzute „tentativa de punere în dezbatere publică a noului Cod Fiscal”, care prevedea taxe suplimentare.

Miercuri, Băsescu a declarat, la B1 TV, că Ioana Petrescu este „bine echipată din punct de vedere teoretic, dar marea problemă este lipsa de practică”, susținând că aceasta a fost folosită de premierul Victor Ponta.
Șeful statului a precizat că ar fi mai îngăduitor cu ministrul de Finanțe decât cu premierul Victor Ponta.
Băsescu a mai spus că, dacă ar fi prim-ministru, ar adopta reducerea CAS și a menționat că niciodată nu a declarat că nu susține această măsură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Taxă trecută în lege pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii care vor plăti de 5 ori...
Acești proprietari de apartamente riscă mult. Trebuie să respecte o mare regulă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni