Probleme la OMV: directorul companiei ar putea fi dat afară. Ce profit a obținut în România anul trecut

Redactor:
Luiza Chiroiu
Probleme la OMV: directorul companiei ar putea fi dat afară. Ce profit a obținut în România anul trecut
Gerhard Roiss ocupă și funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere al Petrom, cea mai valoroasă companie din România, deținută de OMV, cu un profit de peste 1 miliard de euro anul trecut.

La întâlnirea de marți a conducerii OMV se va pune în discuție și posibilitatea ca angajamentul lui Roiss să înceteze mai devreme decât era stabilit.

Roiss a devenit CEO al companiei în 2011, iar anul trecut grupul austriac i-a extins contractul până în martie 2017.

Totuși, de atunci și până în prezent, compania a înregistrat rezultate financiare slabe, profitul operațional înjumătățindu-se în al doilea trimestru din acest an, pe fondul crizei din Libia, care a determinat grupul să crească producția de petrol în țări unde costurile sunt mai mari, precum Norvegia.

De asemenea, divizia de gaze naturale nu a consemnat un avans important, așa cum a sperat conducerea companiei. În aceste condiții, Roiss a încercat să reducă divizia, ceea ce a determinat apariția unor neînțelegeri între el și șeful unității, Hans-Peter Floren, potrivit surselor citate de Reuters.

În 2013, divizia de gaz și energie a contribuit cu doar 1 milion de euro la profitul grupului, înainte de dobânzi și taxe, care a înregistrat o valoare de 2,7 miliarde de euro.

„Pe de o parte, problemele de la OMV sunt determinate de piață. Există, însă, și probleme în ceea ce privește atmosfera și cooperarea din cadrul companiei”, a declarat una dintre surse.

O altă sursă apropiată situației a explicat că Roiss și Floren, pe care i-a numit „masculi alfa”, poartă o luptă pentru putere în interiorul companiei.

De altfel, acționarii principali ai OMV, și anume compania de stat austriacă OIAG (cu o participație de 31,5%) și International Petroleum Investment din Abu Dhabi (cu o participație de aproape 25%), le-a cerut celor doi să ajungă la un acord.

Săptămâna trecută, ziarul austriac Die Presse a anunțat că OMV ar putea încheia contractele lui Roiss și Floren înainte de termen, citând surse din conducerea companiei.

„Dacă plecarea lui Roiss se întâmplă, ar putea fi percepută ca o îmbunătățire de către piață și investitori. Sunt atât de multe zvonuri legate de el”, a declarat un analist care se ocupă de OMV.

În cazul în care Roiss și Floren vor părăsi OMV, board-ul companiei va pierde trei dintre membrii existenți, și anume Manfred Leitner (director de Marketing), David Davies (directorul de Finanțe) și Jaap Huijskes (directorul diviziei de explorare și producție).

De altfel, în septembrie, OIAG a anunțat că OMV și-ar putea schimba conducerea și strategia de afaceri în urma unei evaluări începute în primul trimestru al anului.

Acțiunile OMV au coborât, vineri, la minimul ultimilor doi ani, valoarea acestora scăzând cu aproape o treime de la începutul anului până în prezent.

În România, compania OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, administrează o rețea de 545 stații de distribuție a carburanților, din care 392 operate sub brandul Petrom și 153 sub brandul OMV.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producție anuală de țiței și gaze de 66 milioane de barili echivalent petrol (bep). Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual și deține o centrală electrică de 860 MW și un parc eolian de 45 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe piețele din România și țările învecinate, prin intermediul a circa 800 benzinării.

Tags:
Inchide