Profitul BNR din 2014, dublu față de cel al celei mai profitabile bănci comerciale din România. Cât câștigă un salariat BNR

Profitul BNR din 2014, dublu față de cel al celei mai profitabile bănci comerciale din România. Cât câștigă un salariat BNR
Publicat: 25/06/2015, 18:57
Actualizat: 21/03/2019, 11:05

Banca Națională a României (BNR) a avut în 2014 un profit de 1,1 miliarde de lei, echivalentul a circa 252,1 milioane de euro, la un curs mediu de 4,4446 lei/euro, reiese din raportul anual publicat joi.

BNR a avut anul trecut un profit operațional de 1,2 miliarde de lei, față de o pierdere operațională de 224,1 milioane de lei în 2013.

„O contribuție semnificativă la rezultatul operațional obținut a revenit activității de administrare a activelor și pasivelor în valută, care a generat un câștig de 1,8 miliarde de lei comparativ cu 330,9 milioane lei în 2013”, se arată în raportul pe 2014.

Principala destinație a profitului a constituit-o acoperirea pierderii din 2013, de 756,2 milioane de lei. La bugetul de stat a fost virată suma de 292,5 milioane de lei, reprezentând cota de 80% din veniturile nete ale băncii, în timp ce un procent de 60%, respectiv 43 de milioane de lei, a fost repartizat pentru majorarea rezervelor statutare. Suma rămasă, de 28,7 milioane de lei, a fost repartizată pentru sursele proprii de finanțare a investițiilor, pentru fondul de participare a salariaților la profit, respectiv pentru rezervele la dispoziția Consiliului de administrație.

Obiectivul fundamental al Băncii Naționale este implementarea unei politici monetare adecvate realizării obiectivului de asigurare și menținere a stabilității prețurilor, atlfel spus, țintirea inflației, „fără a urmări performanțe de ordin comercial, cum ar fi maximizarea profitului”.

Cum a fost obținut acest profit

Rezultatul a fost influențat „în mod direct și substanțial de diferența favorabilă dintre veniturile nete obținute din administrarea activelor și pasivelor în valută și costurile nete aferente folosirii instrumentelor de politică monetară pe piața internă”, se arată în raport.

Mai exact, în 2014, veniturile nete obținute de BNR din administrarea activelor și pasivelor în valută au fost de 1,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile nete cu dobânzile plătite în cadrul operațiunilor de politică monetară au însumat 135,2 milioane de lei.

La sfârșitul anului 2014, rezervele internaționale ale României au totalizat 35,5 miliarde de euro, cu 71 milioane euro mai mult decât la 31 decembrie 2013.

Aurul monetar și-a majorat valoarea cu 380 milioane euro, în corelație cu evoluția prețului aurului exprimat în euro.

Cât câștigă un angajat BNR

Din raportul anual reiese că BNR a avul cheltuieli cu personalul în valoare de 277,3 milioane de lei în 2014, în creștere cu 7,2% față de 2013. Prin urmare, Banca Națională a avut o cheltuială medie de 12.405 de lei pe lună pentru un singur angajat, cheltuială care include și contribuțiile plătite către bugetul asigurărilor sociale (pensiile de stat), bugetul asigurărilor de sănătate și cel pentru șomaj. Ele reprezintă cheltuiala totală cu angajații care include, pe lângă cheltuielile legate strict de salarii și cheltuielile legate de pregătirea și perfecționarea angajaților atât la nivel național cât și internațional. În 2014, spre exemplu, programele de perfecționare profesională în țară și în străinătate au cuprins 1 298 participări la diverse forme de perfecționare pentru un număr de 823 de salariați ai BNR, respectiv 45% din totalul salariaților.

„În cursul anului 2014 a fost înregistrată o fluctuație de personal de 4,24 la sută, la data de 31 decembrie numărul salariaților din Banca Națională a României fiind de 1 863 de persoane”, se arată în raport.

Pe parcursul anului 2014, un număr de 19 salariați au fost promovați în funcții de conducere, 57 în funcții superioare de execuție, iar 48 de salariați și-au schimbat locul de muncă prin mobilitate internă.

Banca Națională a României este condusă de un Consiliu de administrație, alcătuit din 9 membri numiți de Parlament pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului. Din Consiliul de administrație al BNR fac parte, potrivit deciziei luate de Parlament în iunie 2014, guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorii Bogdan Olteanu și Liviu Voinea, precum și Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy și Virgiliu Stoenescu.

Salariul guvernatorului Mugur Isărescu este de circa 10.000 de euro, iar cu indemnizația de la Consiliul de administrație ajunge la 12.000 de euro pe lună, a precizat pentru gândul consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Imagini apocaliptice în Siberia. Ard patru milioane de hectare în cea mai rece regiune din...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
Cătălin Măruţă, pe mâna poliţiei! Vedeta PRO TV, ameninţată. Nu mă mai hărţui
COD ROȘU! Se anunță temperaturi de peste 70 de grade
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...