Profitul BNR din 2014, dublu față de cel al celei mai profitabile bănci comerciale din România. Cât câștigă un salariat BNR

Redactor:
Alexandra Pele
Profitul BNR din 2014, dublu față de cel al celei mai profitabile bănci comerciale din România. Cât câștigă un salariat BNR
Cu toate că obiectivul Băncii Naționale a Românie (BNR) nu este obținerea profitului, ci țintirea inflației, banca centrală a încheiat anul 2014 cu un profit de peste 250 de milioane de euro.

Banca Națională a României (BNR) a avut în 2014 un profit de 1,1 miliarde de lei, echivalentul a circa 252,1 milioane de euro, la un curs mediu de 4,4446 lei/euro, reiese din raportul anual publicat joi.

BNR a avut anul trecut un profit operațional de 1,2 miliarde de lei, față de o pierdere operațională de 224,1 milioane de lei în 2013.

„O contribuție semnificativă la rezultatul operațional obținut a revenit activității de administrare a activelor și pasivelor în valută, care a generat un câștig de 1,8 miliarde de lei comparativ cu 330,9 milioane lei în 2013”, se arată în raportul pe 2014.

Principala destinație a profitului a constituit-o acoperirea pierderii din 2013, de 756,2 milioane de lei. La bugetul de stat a fost virată suma de 292,5 milioane de lei, reprezentând cota de 80% din veniturile nete ale băncii, în timp ce un procent de 60%, respectiv 43 de milioane de lei, a fost repartizat pentru majorarea rezervelor statutare. Suma rămasă, de 28,7 milioane de lei, a fost repartizată pentru sursele proprii de finanțare a investițiilor, pentru fondul de participare a salariaților la profit, respectiv pentru rezervele la dispoziția Consiliului de administrație.

Obiectivul fundamental al Băncii Naționale este implementarea unei politici monetare adecvate realizării obiectivului de asigurare și menținere a stabilității prețurilor, atlfel spus, țintirea inflației, „fără a urmări performanțe de ordin comercial, cum ar fi maximizarea profitului”.

Cum a fost obținut acest profit

Rezultatul a fost influențat „în mod direct și substanțial de diferența favorabilă dintre veniturile nete obținute din administrarea activelor și pasivelor în valută și costurile nete aferente folosirii instrumentelor de politică monetară pe piața internă”, se arată în raport.

Mai exact, în 2014, veniturile nete obținute de BNR din administrarea activelor și pasivelor în valută au fost de 1,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile nete cu dobânzile plătite în cadrul operațiunilor de politică monetară au însumat 135,2 milioane de lei.

La sfârșitul anului 2014, rezervele internaționale ale României au totalizat 35,5 miliarde de euro, cu 71 milioane euro mai mult decât la 31 decembrie 2013.

Aurul monetar și-a majorat valoarea cu 380 milioane euro, în corelație cu evoluția prețului aurului exprimat în euro.

Cât câștigă un angajat BNR

Din raportul anual reiese că BNR a avul cheltuieli cu personalul în valoare de 277,3 milioane de lei în 2014, în creștere cu 7,2% față de 2013. Prin urmare, Banca Națională a avut o cheltuială medie de 12.405 de lei pe lună pentru un singur angajat, cheltuială care include și contribuțiile plătite către bugetul asigurărilor sociale (pensiile de stat), bugetul asigurărilor de sănătate și cel pentru șomaj. Ele reprezintă cheltuiala totală cu angajații care include, pe lângă cheltuielile legate strict de salarii și cheltuielile legate de pregătirea și perfecționarea angajaților atât la nivel național cât și internațional. În 2014, spre exemplu,  programele de perfecționare profesională în țară și în străinătate au cuprins 1 298 participări la diverse forme de perfecționare pentru un număr de 823 de salariați ai BNR, respectiv 45% din totalul salariaților.

„În cursul anului 2014 a fost înregistrată o fluctuație de personal de 4,24 la sută, la data de 31 decembrie numărul salariaților din Banca Națională a României fiind de 1 863 de persoane”, se arată în raport.

Pe parcursul anului 2014, un număr de 19 salariați au fost promovați în funcții de conducere, 57 în funcții superioare de execuție, iar 48 de salariați și-au schimbat locul de muncă prin mobilitate internă.

Banca Națională a României este condusă de un Consiliu de administrație, alcătuit din 9 membri numiți de Parlament pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului. Din Consiliul de administrație al BNR fac parte, potrivit deciziei luate de Parlament în iunie 2014, guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorii Bogdan Olteanu și Liviu Voinea, precum și Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy și Virgiliu Stoenescu.

Salariul guvernatorului Mugur Isărescu este de circa 10.000 de euro, iar cu indemnizația de la Consiliul de administrație ajunge la 12.000 de euro pe lună, a precizat pentru gândul consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide