PROGNOZĂ. Comisia Europeană: Europa se confruntă cu o recesiune profundă

PROGNOZĂ. Comisia Europeană: Europa se confruntă cu o recesiune profundă
PROGNOZA. Comisia Europeană: Europa se confruntă cu o recesiune profundă
Publicat: 07/07/2020, 19:23
Actualizat: 07/07/2020, 19:25

Criza coronavirusului va împinge Europa într-o recesiune mai profundă decât se credea inițial, a spus Comisia Europeană. Dar unele economii sunt de așteptat să fie mai bune decât altele.

Bruxelles prognozează o scădere a PIB-ului cu 8,3% pentru cele 27 de economii ale Uniunii Europene în 2020, urmată de o revenire de 5,8% în 2021. Zona euro se va contracta cu 8,7% în acest an, cu o creștere de 6,1% în 2021. Ambele sunt mai grave. scade și recuperări mai slabe decât declinul istoric pe care Comisia îl prevăzuse în luna mai.

„Impactul economic al izolării este mai sever decât ne așteptam inițial. Continuăm să navigăm în apele furtunoase și ne confruntăm cu multe riscuri, inclusiv un alt val major de infecții”.

                                                                             Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis

Perspectivele celor 19 țări care folosesc euro au fost, de asemenea, reduse. În 2020 este de așteptat o contracție de 8,7%, cu un punct procentual mai mare decât prognoza anterioară.

FOTO: Comisia Europeana

Această economie europeană majoră este din nou în creștere

Perspectiva Comisiei presupune că măsurile de blocare vor continua să se relaxeze și că nu va exista un al doilea val de infecții, factori care sunt extrem de incerti.

In prezent, a fost impusă o blocare proaspătă în zona din jurul unei fabrici de ambalare a cărnii din Germania, în timp ce Portugalia a reintrodus restricții în mai multe zone din Lisabona, după un vârf în cazuri noi.
„Amploarea și durata pandemiei și a măsurilor de blocare viitoare, necesare, rămân esențial necunoscute”, a spus Comisia, adăugând că riscurile dezavantajate pentru prognoza sa sunt „excepțional de mari”.

Incertitudinea uriașă înseamnă, de asemenea, că economia ar putea reveni mai puternic decât se aștepta.
Există câteva semne precoce de recuperare, deoarece țările europene ușurează și mai mult blocarea, primind turiștii și permițând redeschiderii unor companii.

Muzeul Luvru din Paris, care s-a redeschis luni cu reguli de distanțare socială , s-au vândut 7.400 de bilete disponibile, potrivit Bloomberg. Muzeul a pierdut venituri de 40 de milioane de euro (45 de milioane de dolari) de la închiderea din martie și se așteaptă ca capacitatea sa maximă zilnică în timpul verii să fie de 10.000, sau mai puțin de un sfert din numărul tipic.

Economia Franței a revenit la creștere în luna iunie, analiștii spunând că activitatea economică în toată regiunea a fost mai bună decât se aștepta, deși încă la niveluri foarte slabe.

Fondul de recuperare al UE

Cifrele sumbre au fost publicate cu 10 zile înainte ca liderii UE să se întâlnească la Bruxelles pentru a căuta un acord cu privire la un plan de recuperare de 750 miliarde EUR (678 miliarde de lire sterline), în urma unei propuneri de subvenții franco-germane de referință pentru a ajuta țările cele mai afectate.

În timp ce toți jucătorii spun că își doresc o înțelegere în vară, planul continuă să se confrunte cu o rezistență acerbă din partea autogutului „frugal four”, Austria, Danemarca, Suedia și Olanda, care se opun subvențiilor, favorizând împrumuturile.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel – văzută ca un constructor cheie de poduri în discuții – trebuia să se întâlnească marți cu premierul spaniol, Pedro Sánchez, întrucât diplomația navetă se intensifică înaintea summitului de două zile de săptămâna viitoare. „Viitorul Spaniei este în joc în zilele următoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Maria Jesus Montero, înainte de discuții.

Germania susține că excesul de încredere pe împrumuturi se va adăuga la sarcinile datoriei naționale, în timp ce Comisia Europeană se teme că o redresare economică neuniformă ar putea lăsa unele țări blocate pe lenta economică în anii următori.

Pachetul de ajutor ar urma să depășească 540 de miliarde de euro (592 miliarde de dolari) în eforturile de stimulare existente ale UE, precum și în pachetele de ajutoare proprii ale țărilor și ar fi binevenit pentru ajutor pentru țări precum Spania, Italia, Portugalia și Grecia, care se bazează mai mult cu privire la turism și au fost deosebit de greu afectate de căderea coronavirusului.

Fondul de recuperare ar putea contribui la îmbunătățirea perspectivei pentru regiune, potrivit Comisiei, care a spus că prognoza sa nu ține cont de pachetul propus, deoarece nu a fost încă aprobat de statele membre. Liderii UE ar putea elimina un acord atunci când se întâlnesc pe 17 și 18 iulie.

Noua prognoză oferă o „ilustrare puternică” a necesității unui acord cu privire la măsurile de salvare, a spus Dombrovskis.

În conformitate cu Comisia, scăderea producției și rezistența revenirii arata „diferențiate semnificativ” între țări. Acesta a spus că există „riscuri considerabile” ca dificultățile fluxurilor de numerar „să se transforme în probleme de solvabilitate” pentru multe companii și că piața muncii suferă daune pe termen lung.

Cel mai grav declin din regiune, Italia

Italia, care a suferit cel mai mare număr de decese coronavirus din Europa, este de așteptat să contracte 11,2% în acest an, cel mai grav declin din regiune. PIB-ul țării nu se așteaptă să revină la nivelul anului trecut înainte de 2022, a spus Comisia. Economiile Franței și Spaniei se vor reduce și cu peste 10%.

Primul ministru spaniol, Pedro Sánchez și omologul său portughez, Antonio Costa, au declarat luni că este „esențial” pentru țările UE să ajungă rapid la un acord.

„Este fundamental ca piața internă să înceapă din nou, ceea ce este important nu doar pentru țările cele mai afectate de criză, ci și pentru cele care beneficiază cel mai mult de piața internă, cum ar fi Germania … și Olanda,” spuse Costa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere