Prosumatorii sunt încă pe val. Președintele ANRE: „Estimăm că vom depăși două reactoare nucleare de la Cernavodă”. Sunt așteptați bani pentru stocare

Publicat: 21/12/2023, 20:07
Actualizat: 21/12/2023, 20:08

Capacitatea instalată a prosumatorilor – adică românilor care și-au montat, în principiu, instalații de producere a energiei electrice pentru consumul propriei gospodării – este estimată de conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) că va depăși producția celor două reactoare de la Centrala nucleară de la Cernavodă până la finalul anului. Numărul lor a sărit deja de pragul de 100.000, conform celor mai recente date oficiale, în contextul în care, la începutul anului care este pe cale să se termine erau aproximativ 40.000. Responsabilii analizează soluții pentru a reduce impactul asupra rețelelor prin încurajarea stocării energiei produse peste cea consumată.

De la 601 de prosumatori înregistrați în toată România în 2018, numărul „a explodat”, crescând de aproape 170 de ori, la 101.605, la nivelul lunii octombrie, conform datelor prezentate joi de conducerea ANRE.

Cu cât a crescut puterea instalată

Evoluția numărului de prosumatori din România în perioada 2018-2023:

  • 2018 – 601
  • 2019 – 905
  • 2020 – 2.257
  • 2021 – 14.221
  • 2022 – 40,812
  • Oct 2023 – 101.605

Creșterea numărului, dar și a energiei pe care o pot produce acești clienți nu se vor opri aici, conform estimărilor conducerii autorității de reglementare.

„Puterea instalată a celor 101.605 de prosumatori, din octombrie 2023, a fost de 1.298,94 MW. Practic, la începutul anului, aveam 478 MW instalați, la sfârșitul lunii octombrie avem 1.298,94. Este clar că fenomenul este de evoluție. Estimăm că până la sfârșitul anului o să ajungem undeva la 1,5 GW. Am făcut comparația aceasta, la începutul mandatului, cu un reactor nuclear de la Cernavodă (1.400 MW – n.r.), iată că vom depăși două reactoare nucleare de la Cernavodă”, a declarat președintele ANRE, George Niculescu, joi, în cadrul unei conferințe de presă.

Cât costă stocarea

Pentru a atenua efectele asupra rețelelor sau întârzierile la racordare a altor prosumatori, implicit a sistemului energetic național, autoritățile analizează posibilitatea de a include în programul guvernamental Casa Verde fotovoltaice, prin care românii priesc finanțare pentru panouri solare, și fonduri pentru cumpărarea de baterii de stocare, după cum a confirmat și cu această ocazie Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, miercuri seară, că programul Casa Verde Fotovoltaice a fost deblocat, după ce fusese suspendat de instanță în septembrie, şi că lista noilor instalatori va fi publicată în zilele următoare pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu.

„S-a discutat la nivelul actorilor importanți, la nivel guvernamental, și având în vedere impactul pe care îl au prosumatorii, așa cum am văzut în datele prezentate și ceea ce înseamnă că anul viitor vom ajunge la 2.500 MW, în condițiile în care în solară, în continuare avem în momentul de față 1.552 MW, care sunt dispecializabili și urmează încă 1.000 MW, încă 155 MW e capacitatea de la Rătești, deci vom ajunge undeva la 3.300 MW, plus 1.000 MW anul viitor, deci 4.300 MW ne așteptăm –  la momentul respectiv, o să fie foarte important să avem și stocare pentru a aplatiza un pic aceste vârfuri pe care le aveam atât în consum cât și în producție. Și atunci în momentul de față s-a discutat și s-a luat în calcul ca în perioada următoare următorul program care se va face se să se facă inclusiv cu capacitate de stocare”, a precizat Gabriel Andronache.

Vicepreședintele ANRE a precizat că, în prezent, legislația nu le impune prosumatorilor obligația de instalare a unor dispozitive de stocare, ci aceasta este doar o recomandare, dar crede că, chiar și în cazul celor care nu vor apela la programul Casa Verde – care a avut de-a lungul anilor întârzieri – consumatorii se vor orienta către această variantă, încurajați de scăderea costurilor.

„Prețurile nu mai sunt la fel de mari cum erau în trecut. Dacă în urmă cu 10 ani cu capacitate de stocare de un megawatt avea o valoare de circa 800 de mii – 1 milion de euro, în acest moment sunt cam la jumătate, ceea ce înseamnă, dacă facem un calcul, ar trebui să fie undeva la circa 400 – 500 de euro, de 500 euro pe kilowatt. Nu pentru o casă normală, că o să fie o capacitate un pic mai mare, dacă are o capacitate șase, o să-și pună stocare, doi, trei, deci 1.500-2.000 de euro”, a detaliat vicepreședintele ANRE.

Ce crede ANRE despre legea retrimisă în Parlament de Klaus Iohannis

În acest context, conducerea ANRE a fost întrebată despre poziția privind prevederea din Legea energiei, în sensul că chiar și cei cu puteri instalate foarte mari, de până la 900 kW, sunt scutiți de plata dezechilibrelor în rețea.

Legea, adoptată recent, a fost retrimisă de președintele Klaus Iohannis în Parlament. Printre altele, șeful statului a transmis, pe 12 decembrie, că „efectul acestei exceptări de la responsabilitatea pentru dezechilibrele cauzate în sistem și transferul responsabilității strict asupra furnizorului, în condițiile reglementate de ANRE, implică costuri suplimentare, suportate de consumatorul final”. „La ședința Comisie de Industrie și Servicii în care a fost aprobat practic acest aceste modificări la lege cred că nu a participat niciun reprezentant al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei. Evident că poziția Autorității este aceea de a respecta cadrul legislativ în vigoare. Și avem o directivă europeană care ne spune faptul că până în 400 de kilowați putere instalată putem să vorbim de dezechilibre. Vedem cum va fi forma legii, odată ce Parlamentul o va revizui. Când vom fi chemați la consultări vom exprima punctul de vedere și anume acela că trebuie să respectăm cadrul în vigoare”, a subliniat președintele ANRE.

„Începem să învățăm din experiența Ungariei și Poloniei. Începem să fim și noi niște băieți deștepți, nu numai alții, adică să devină și statul un băiat deștept, astfel încât să nu ajungem în niște situații încât să creeze o problemă de stabilitate a frecvenței a sistemului energetic. De aceea recomandarea să mergem și cu stocare. La nivel guvernamental s-a înțeles și căutăm soluții în acest sens”, a completat Gabriel Andronache.

În ceea ce privește impactul asupra rețelei, vicepreședintele ANRE a precizat că fiecare distribuitor își face analiza pe sistem în funcție și de investițiile pe care le-a făcut.„De aceea și noi la rândul nostru când facem tarifele, le calculăm diferit în funcție și intră mai multe lucruri în calcul, inclusiv investiții, inclusiv salariile”, a detaliat vicepreședintele ANRE.

Câte sesizări a primit ANRE de la prosumatori

Șeful ANRE a admis că există întârzieri ale racordărilor prosumatorilor, însă cererile lor se concretizează mai devreme sau mai târziu.

„În momentul de față nu am informații cu privire la solicitări ale proconsumatorilor de racordare care nu sunt îndeplinite. Lucrul acesta, așa cum v-am declarat în debutul conferinței de presă, poate dura o perioadă mai lungă de timp și atunci de asta intervin colegii de la direcția de control pe baza sesizărilor pe care le primim, acesta fiind unul dintre aspectele pe care consumatorii ni le sesizează foarte des, dar o situație a neracordării lor nu avem în momentul de față, pentru că în urma acțiunilor de control operatorii de distribuție sancționați se lasă măsură să-i racordeze și într-un final toți sunt racordat. Că există întârzieri, suntem de acord că există întârzieri pe care le sancționăm în momentul în care ne sunt semnalate”, a afirmat George Niculescu, la întrebarea presei.

Potrivit datelor prezentate de George Niculescu, în perioada de opt luni de când a preluat mandatul de președinte, au fost 15.620 de petiții înregistrate și soluționate, cele mai multe fiind în domeniul energiei electrice – 13.562 de petiții, iar în domeniul gazelor naturale, 2.058 de reclamații înregistrate.

Defalcat, sesizările primite de pe partea de energie electrică de la prosumatori au fost de 1.400 cu referire la aspecte comerciale, contracte, reguli de comercializare, iar 1.035 privind aspecte tehnice, respectiv racordarea. Deci în total 2.435 din 13.562 sunt venite de la prosumatori.

Comparativ, în 2021 au fost în total 23.778 de petiții, iar în 2022, un număr de aproape trei ori mai mare, respectiv 38.998 de petiții.

Șefii ANRE au fost întrebați și de posibilitatea de a introduce o modificare reglementare prin care să fie restricționat cantitatea instalată de prosumatori în funcție de consum.

„Trebuie să dezbatem lucrul acesta împreună cu comisia de specialitate din Parlament, pentru că vorbim de o modificare în legislația primară care trebuie făcută și evident că scopul, evident că scopul măsurii este a prosumatorilor este acela de eficiență în consumul de energie. Mi-am exprimat public părerea că monetizarea excesului ține de, din punctul meu de vedere, de o activitate comercială care este mai aproape de cea a producătorilor de energie electrică, decât de cea a prosumator. Iar dacă, dacă această dezbatere va avea loc la nivelul decidenților, cu siguranță că autoritatea de reglementare va avea un punct de vedere”, a conchis președintele ANRE.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu marele actor în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Informație de ultimă oră despre FLORIN PIERSIC. Anunțul venit direct de la SPITAL
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce sărbătorim de 1 Mai?