Qatar SE RETRAGE din OPEC, începând cu 1 ianuarie 2019

Redactor:
Marinela Sarbu
Qatar SE RETRAGE din OPEC, începând cu 1 ianuarie 2019
Statul Qatar a anunțat luni că va părăsi la 1 ianuarie Organizația Statelor Exportatoare de Petrol. Vezi motivele pentru care statul arab se concentrează pe gaze naturale

Statul Qatar a anunțat luni că va părăsi la 1 ianuarie Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), transmite CNN.

Compania petrolieră de stat Qatar Petroleum a făcut anunțul într-o serie de mesaje postate pe Twitter.

„Decizia de retragere reflectă dorința Qatarului de a-și concentra eforturile pe planurile de dezvoltare și creștere a producției sale de gaze naturale”, a declarat Saad Sherida Al-Kaabi, ministrul de stat al afacerilor energetice, într-unul dintre mesaje.

Membrii OPEC furnizează împreună circa 44% din țițeiul mondial. Organizația urmărește să monitorizeze piața și să decidă creșterea sau scăderea producției de țiței pentru a menține prețurile și aprovizionarea stabile.

Qatar a devenit membru OPEC din 1961. Statul arab a anunțat că organizația era la curent cu decizia sa de retragere.

„Qatar a decis să se retragă în mod oficial din calitatea de membru OPEC în ianuarie 2019 și această decizie a fost comunicată OPEC-ului în această dimineață”, a declarat el într-o conferință de presă, adăugând că țara sa va participa la reuniunea OPEC de la Viena, de săptămâna aceasta, anunță agenția Reuters.

Anunțul vine înaintea întâlnirii membrilor OPEC și a aliaților săi, inclusiv Rusia, pe 6-7 decembrie, pentru a discuta despre reducerea costurilor de furnizare a petrolului.

Ministrul a declarat că decizia nu a fost ușoară, deoarece Qatar a fost în OPEC timp de 57 de ani, dar impactul țării asupra deciziilor de producție ale organizației a fost unul mic.

El a subliniat că Doha va continua să-și respecte toate angajamentele ca orice alt producător de petrol din afara OPEC.

×

Urmăriți Gândul LIVE Suntem revoltați când oamenii NU poartă măști in metrou sau în spațiile închise, dar ne victimizam cand jandarmii intervin în forță. Un tânăr NU purta corect masca, iar călătorii au fost impresionați de victimizarea tânărului și i-au sărit în ajutor. https://www.gandul.ro/19468728 Președintele USR, Dan Barna, și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, printre invitații Emmei Zeicescu la Gândul LIVE

Publicată de Gandul pe Marţi, 14 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide