• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Qatar SE RETRAGE din OPEC, începând cu 1 ianuarie 2019

Qatar SE RETRAGE din OPEC, începând cu 1 ianuarie 2019
Statul Qatar a anunțat luni că va părăsi la 1 ianuarie Organizația Statelor Exportatoare de Petrol. Vezi motivele pentru care statul arab se concentrează pe gaze naturale

Statul Qatar a anunțat luni că va părăsi la 1 ianuarie Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), transmite CNN.

Compania petrolieră de stat Qatar Petroleum a făcut anunțul într-o serie de mesaje postate pe Twitter.

„Decizia de retragere reflectă dorința Qatarului de a-și concentra eforturile pe planurile de dezvoltare și creștere a producției sale de gaze naturale”, a declarat Saad Sherida Al-Kaabi, ministrul de stat al afacerilor energetice, într-unul dintre mesaje.

Membrii OPEC furnizează împreună circa 44% din țițeiul mondial. Organizația urmărește să monitorizeze piața și să decidă creșterea sau scăderea producției de țiței pentru a menține prețurile și aprovizionarea stabile.

Qatar a devenit membru OPEC din 1961. Statul arab a anunțat că organizația era la curent cu decizia sa de retragere.

„Qatar a decis să se retragă în mod oficial din calitatea de membru OPEC în ianuarie 2019 și această decizie a fost comunicată OPEC-ului în această dimineață”, a declarat el într-o conferință de presă, adăugând că țara sa va participa la reuniunea OPEC de la Viena, de săptămâna aceasta, anunță agenția Reuters.

Anunțul vine înaintea întâlnirii membrilor OPEC și a aliaților săi, inclusiv Rusia, pe 6-7 decembrie, pentru a discuta despre reducerea costurilor de furnizare a petrolului.

Ministrul a declarat că decizia nu a fost ușoară, deoarece Qatar a fost în OPEC timp de 57 de ani, dar impactul țării asupra deciziilor de producție ale organizației a fost unul mic.

El a subliniat că Doha va continua să-și respecte toate angajamentele ca orice alt producător de petrol din afara OPEC.

Inchide