RAPORT. Energia eoliană și cea solară au depășit în premieră pragul de 10% din energia electrică globală în 2021. România, inclusă printre „întârziați”

RAPORT. Energia eoliană și cea solară au depășit în premieră pragul de 10% din energia electrică globală în 2021. România, inclusă printre „întârziați”
Sursa: Shutterstock
Publicat: 30/03/2022, 11:46

Energia eoliană și cea solară au generat, pentru prima dată, 10% din energie electrică la nivel mondial în 2021, arată o un nou raport publicat de BBC.

Cincizeci de țări produc mai mult de o zecime din energia electrică din surse eoliene și solare, potrivit unui studiu realizat de Ember, un think tank pnetru climă și energie, detaliat de BBC.

În contextul în care economiile lumii au început să își revină după pandemia de COVID-19, în 2021, cererea de energie a cunoscut un avans considerabil.

Astfel, aceasta a crescut într-un ritm record, ceea ce a provicat o mărire bruscă a energiei pe bază de cărbune, cu un ritm record din 1985, arată BBC.

Energii „curate”

Conform studiului citat, creșterea necesarului de energie electrică de anul trecut a fost echivalentă cu adăugarea unei noi Indii la rețeaua electrică mondială.

Energia solară și eoliană și alte surse curate au generat 38% din electricitatea mondială în 2021. Pentru prima dată, turbinele eoliene și panourile solare au generat 10% din total.

Ponderea provenită din vânt și soare s-a dublat din 2015, când a fost semnat acordul climatic de la Paris.

Cele mai avansate state

Raportul include țările cele mai avansate, cele din vârful clasamentului, dar și cele „întârziate” la producția de energie din aceste surse regenerabile.

Potrivit raportului citat, cea mai rapidă trecere la energia eoliană și solară a avut loc în Olanda, Australia și Vietnam, care au trecut o zecime din cererea lor de energie electrică de la combustibili fosili la surse verzi în ultimii doi ani.

„Olanda este un exemplu excelent de țară de latitudine nordică care dovedește că nu este vorba doar de locul unde strălucește Soarele, ci și de existența unui mediu politic adecvat, care contribuie semnificativ la succesul energiei solare”, a declarat Hannah Broadbent, de la Ember.

Vietnamul a înregistrat, de asemenea, o creștere spectaculoasă, în special în domeniul energiei solare, care a crescut cu peste 300% în numai un an.

Per ansamblu, producția de energie din centrale solare a crescut cu 23% în 2021, surse cu cea mai mare creștere consecutivă, de 17 ani. Aceasta a generat 3,7% din electricitatea globală în 2021, de la 1,1%, în 2015.

Cea mai mare pondere a energiei din resurse solare este produsă de Australia, cu 12%. România este inclusă printre „întârziați” la acest capitol, în 2021 față de 2015, alături de Bulgaria, Cehia, Slovacia și Slovenia, arată raportul citat.

La capitolul energie eoliană, la nivel global, producția a crescut cu 14% în 2021, iar ponderea acestei categorii în producția totală a ajuns la 6,6%, față de 3,5%, în 2015, anul încheierii acordului de la Paris.

Chiar dacă a existat această creștere și deși unele țări, precum Danemarca, pe primul loc în top, obțin acum mai mult de 50% din energia electrică din surse eoliene și solare, energia pe bază de cărbune a înregistrat, de asemenea, o creștere remarcabilă în 2021.

Care e ponderea energiei din resurse regenerabile în România

În România, producţia din centralele electrice eoliene în 2021 a fost de 6576,1 milioane kWh, în scădere cu 378,7 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, conform datelor oficiale centralizate de Institutul Național de Statistică.

Energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 1701,5 milioane kWh, în scădere cu 1,5 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2020.

În contextul în care producția totală de energie electrică a fost de 59036,3 milioane kWh în 2021, cee ce înseamnă, procentual, că producția în centralele eoliene a reprezentat 11,13%, iar în cele solare, de 2,88%.

Miercuri, la ora 11:10, producția totală a României, conform datelor în timp real ale operatorului național Transelectrica, era de 6.494 MW, din care:

26,38% Hidro – 1713 MW

21,14% Nuclear – 1373 MW

18,40% Cărbune – 1195 MW

12,83% Hidrocarburi – 833 MW

10,92% Eolian – 709 MW

9,13% Solar/foto – 593 MW

1,20% Biomasă – 78 MW

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Tânăr din Mehedinți, găsit fără suflare în locuința în care creștea ilegal șerpi. Anchetatorii au...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Vladimir Putin a luat decizia finală. Nu mai e cale de întoarcere
Lista artiștilor care vor cânta la Neversea 2024. Surprize mari pentru petrecăreți
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Operația lui Florin Piersic a fost un succes. Medicii, optimiști cu privire la starea de...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Vrei să trăiești mult și bine? Adrian Artene și Andreea Liptak îți dezvăluie SECRETUL |...