Raport SVN România: Piața chiriilor în imobile noi a scăzut în București. În câți ani se recuperează investiția

Raport SVN România: Piața chiriilor în imobile noi a scăzut în București. În câți ani se recuperează investiția
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 16/08/2021, 10:52

Piața chiriilor, puternic afectată mai ales pe nișele dedicate studenților și turiștilor, a avut rezultate mai bune pe segmentul rezidențial nou destinat închirierii pe termen lung, în ultilmele 12 luni, arată o analiză a companiei de consultanți imobiliară SVN România. Cuantumul chiriilor și randamentul au scăzut, iar specialiștii prevăd o evoluție liniară în perioada următoare.

Peste 3.000 de locuințe noi finalizate în București și împrejurimi în ultimii trei ani și jumătate au fost achiziționate în scop investițional și au fost oferite ulterior spre închiriere, relevă datele companiei de consultanță imobiliară SVN Romania.

Astfel, peste 5.500 de locuințe au fost achiziționate de către investitori, reprezentând aproximativ 10% din totalul livrărilor, de respectiv peste 55.000 de noi unități, conform estimărilor companiei pe baza statisticilor Institutului Național de Statistică.

Dintre acestea, aproximativ 45% au fost revândute, restul fiind oferite spre închiriere în vederea obținerii unui randament pe termen lung.

Potrivit datelor SVN România, gradul de ocupare actual al acestor locuințe este de peste 90%, peste 2.700 de unități fiind astfel închiriate către chiriași pe termen mediu – lung, de peste șase luni.

Cu cât de închiariază un apartament nou

„Dacă piața rezidențială a rezistat foarte bine șocului produs de pandemia COVID-19, sectorul chiriilor a fost puternic afectat, în special pe segmentele destinate studenților și călătoriilor de business sau turistice. Segmentul închirierilor pe termen lung a înregistrat rezultate mai bune, mai ales în orașele mari precum Bucureștiul, climatul general fiind într-o continuă îmbunătățire comparativ cu acum un an”, afirmă Gabriel Voicu, vicepreședinte SVN Romania.

În medie, chiriile pe segmentul rezidențial nou din București au scăzut cu aproximativ 6% în semestrul întâi din 2021 comparativ cu perioada similară din 2020. Pentru următoarele 12 luni este estimată o evoluție liniară, se arată în analiza SVN România, ținând cont atât de rezultatele înregistrate de economia locală și de gradul de imunizare cât și de întoarcerea angajaților în clădirile de birouri, chiar și într-un sistem de lucru hibrid, și de începerea anului universitar.

Potrivit cercetării de piață realizată de companie, un apartament nou cu două camere amplasat în București se închiriază, în medie, cu 250 – 350 de euro pe segmentul mass market, cu 450 – 600 de euro pe segmentul middle market, un apartament nou cu trei camere se închiziază la valori cuprinse între 600 și 900 de euro pe segmentul middle market în timp ce o vilă se pot închiria de la 750 de euro în medie.

„Scăderea chiriilor, inflexiunea unor proprietari, mai ales în perioada imediată Stării de Urgență din primăvara lui 2020 și scăderea gradului de ocupare au dus la reducerea randamentelor până la o medie de aproximativ 5,3% în euro pe an, echivalentul recuperării investiției într-o perioadă de aproape 19 ani, fără a lua în calcul creșterea valorii proprietății achiziționate”, se arată în analiza transmisă.

„În viitor vom vedea tot mai mulți proprietari de mari portofolii de apartamente, achiziționarea de locuințe în vederea închirierii lor ulterioare oferind un randament satisfăcător și stabil pe termen lung, indiferent de anumite perioade punctuale. Cumpărătorii activi pe acest segment trebuie să acorde o atenție deosebită tipului de proprietate achiziționată; așa cum s-a schimbat cererea pentru achiziționarea de locuințe, și cei care caută o locuință pentru închiriere au noi criterii de selecție, de la suprafețe la compartimentări”, a conchis Gabriel Voicu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului