• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

REACȚIA spaniolilor de la CAF după ce DNA a demarat în cazul Metrorex

REACȚIA spaniolilor de la CAF după ce DNA a demarat în cazul Metrorex
Compania spaniolă CAF, desemnată câștigătoare a licitației pentru achiziția de trenuri noi de metrou la Magistrala 5, a anunțat că așteaptă cu încredere finalizarea cercetărilor în acest caz și încheierea procesului de soluționare a contestațiilor, după decizia CNSC de suspendare a soluționării.

Câștigătorul desemnat al licitației organizate de Metrorex pentru achiziția garniturilor de tren pentru Magistrala 5, Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A (CAF), a anunțat că ia notă de decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) de a suspenda soluționarea contestațiilor depuse de doi participanți la licitație, până la finalizarea cercetărilor în această cauză.

CNSC a suspendat recent soluționarea contestațiilor depuse de Alstom Transport și Astra Vagoane Călători, până la terminarea unei anchete DNA privind această procedură.

Referindu-se la informațiile apărute în presă privind o presupusă alterare a procedurii de achiziție publică, reprezentanții companiei spaniole au declarat că așteaptă cu încredere finalizarea cercetărilor.

„CAF nu poate să comenteze procedura judiciară aflată în derulare. Așteptăm cu încredere finalizarea cercetărilor în acest caz și încheierea procesului de soluționare a contestațiilor și ne exprimăm deplina disponibilitate de a coopera cu autoritățile române în vederea clarificării oricăror suspiciuni legate de procedura de achiziție publică”, se arată într-un comunicat transmis gândul de CAF.

„Compania noastră operează, în toată lumea, în concordanță cu un cod de conduită care prevede reguli foarte stricte referitoare la raporturile dintre angajații CAF și reprezentanții instituțiilor publice. Regulile noastre impun angajaților să se conformeze întrutotul cu legile statului în care își desfășoară activitatea. Este interzisă oferirea de beneficii reprezentanților instituțiilor publice, în afara practicilor comerciale uzuale permise de legile în vigoare și utilizate de toate companiile din industrie,” a subliniat compania spaniolă.

Trei membri ai comisiei de licitație din Metrorex sunt cercetați penal de DNA în legătură cu această licitație.

Potrivit unui răspuns oficial al DNA, la solicitarea Mediafax, procurorii anticorupție fac verificări cu privire la posibila săvârșire a infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu și folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Ancheta DNA îi vizează pe Valeriu Picu, Gabriel-Constantin Sburlan și Mihai-Marian Andronescu, membri ai comisiei de licitație. De asemenea, procurorii îl anchetează și pe Ovidiu Băncescu, reprezentant al CAF.

Licitația cu o valoare estimată de aproximativ 440 milioane euro, cu TVA, vizează achiziția a minim 43 și maxim 51 de trenuri pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, cu 258, respectiv 306 vagoane, printr-un acord-cadru cu până la patru contracte subsecvente.

Pentru acest contract, Metrorex a primit la 15 octombrie oferte din partea Astra Vagoane Călători (1,14 miliarde lei), Alstom Transport (322,2 milioane euro), CAF (309,3 milioane euro), CSR din China (272,3 milioane euro) și Pesa din Polonia (1,5 miliarde lei). Sumele nu includ TVA.

Metrorex a mai atribuit CAF, în anul 2011, un contract în valoare de 97 milioane euro, pentru livrarea a 16 garnituri. Acordul a fost extins la finele anului trecut cu încă opt trenuri, cu un cost de 47 milioane de euro.
 

Inchide