Rectificarea bugetară va fi adoptată luni de către Guvern

Rectificarea bugetară va fi adoptată luni de către Guvern
Publicat: 11/08/2019, 19:22

Proiectul de rectificare a bugetului statului și cel pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 au fost prezentate în primă lectură în cadrul ședinței de Guvern de joi.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, joi, că este vorba despre o rectificare pozitivă și că reducerile de bugete propuse se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocați. Dăncilă a precizat că vor fi menținute investițiile în domeniile prioritare, precum educația, sănătatea și infrastructura rutieră, precum și măsurile de stimulare a programelor pentru dezvoltarea comunităților locale.

Liderul de la Palatul Victoria a subliniat că implementarea proiectelor de investiții va continua, precizând că a luat deja o serie de măsuri pentru impulsionarea lucrărilor.

Consiliul Economic și Social a avizat favorabil, în ședința de joi, rectificarea, au declarat pentru MEDIAFAX surse din cadrul consiliului.

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificãrii bugetare cu respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, fațã de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. Diminuãri au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltãrii Rurale (-310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetãrii și Inovãrii (-369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (-1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).