Reuters: Preţurile cafelei vor exploda din cauza celui mai grav val de frig din ultimele decenii din Brazilia

Reuters: Preţurile cafelei vor exploda din cauza celui mai grav val de frig din ultimele decenii din Brazilia
Producția de cafea e în pericol după un val de aer polar, după o perioadă de secetă / Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ
Publicat: 07/08/2021, 15:35
Actualizat: 07/08/2021, 15:51

Preţurile cafelei vor exploda din cauza celui mai grav val de frig din ultimele decenii din Brazilia, cel mai mare producător din lume, dar și ca urmare a costurilor mărite la transport din perioada pandemiei, arată o analiză realizată de Reuters.

Cafeaua din Brazilia este așteptată să scumpească la cote maxime în următoarele săptămâni, scriu jurnaliștii publicației Reuters, care au analizat evoluția pieței, în contextul în care țara a trecut prin cel mai mare îngheț din 1994.

Creșterea prețurilor la cafea va duce și la majorarea costulului unui coș de cumpărături, după ce cresc prețurile și la articole precum pâinea, uleiul și zahărul. Și asta pentru că un indice al Agenției pentru alimente a Națiunilor Unite arăta în iulie o majorare de prețuri produselor alimentare de 31% de la un an la altul, într-un moment în care mulți consumatori au probleme financiare majore din cauza pandemiei, arată analiza Reuters.

Creșterile de prețul, transferate la consumatori

Cel mai grav îngheţ din Brazilia din 1994 a făcut ca prețul boabelor verzi de cafea să ajungă la cel mai înalt nivel din aproape șapte ani și se așteaptă ca prețul final să fie transferat la consumatori, atunci când cumpără boabe prăjite sau cafea măcinată în supermarketuri, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Brazilia s-a confruntat cu un val de aer polar, dar și cu ninsori în iulie. Înainte de frig, o secetă care a afectat producţia din 2021.

Cafeaua Arabica și-a dublat prețul în ultimele 12 luni la bursa ICE din SUA, în timp ce culturile din Brazilia se usucă din cauza unei perioade extrem de grave de secetă, cea mai gravă în 91 de ani.

Potrivi sursei citate, amploarea daunelor nu a fost complet evaluată, dar în zonele în care arborii de cafea nu au supraviețuit ar putea dura până la șapte ani pentru ca producția să se recupereze complet.

Întreruperile din transport, cauzat în parte de creșterea cererii pentu bucuri de consum și de deficitul de nave, având în vedere că oamenii au stat acasă din cauza pandemiei de COVID-19, a dus de asemenea la o creștere abruptă a costului pentru transportul boabelor de cafea către cele mai mari țpri consumatoare din America de Nord și Europa.

Scumpirile, mai puțin vizibile în cafenele

Comercianții cred că, în timp ce consumatorii vor plăti mai mult în curând ca să cumpere cafeaua d ela supermarket, prețul unei cești e posibil să nu crească sensibil de mult pe termen scrurt, pentru că, spun specialiștii citați, prețul de la cafenea include mai mult costul experienței decât al boabelor în sine, arată sursa citată.

Datele Biroului pentru Statistica Muncii din SUA au indicat că prețurile medii ale cafelei măcinate au crescut la un vârf de 4,75 dolari pe kilogram în aprilie, în creștere cu 8,1% față de un an mai devreme și la cel mai înalt nivel din iulie 2015.

În Brazilia, cea mai mare țară consumatoare din lume după Statele Unite, prețurile la cafea prăjită și măcinată au crescut cu 3,4% în iunie, potrivit biroului de statistici IBGE, citat de Reuters.

Cu cât s-a scumpit cafeaua în România

În România, prețul cafelei a crescut în iunie cu 0,13% față de luna anterioară, mai, cu 0,79% față de decembrie 2020 și cu 1,12% față de iunie 2020, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS) privind indicele preţurilor de consum, din luna iunie.

Per ansamblu, preţurile de consum în luna iunie 2021 comparativ cu luna mai 2021 au crescut cu 0,3%, iar rata inflaţiei de la începutul anului – iunie 2021, comparativ cu decembrie 2020 – era de 3,4%.

Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2021 comparativ cu luna iunie 2020 a fost de 3,9%, iar rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2020 – iunie 2021) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2019 – iunie 2020) era de 2,9%, potrivit INS.

Defalcat, mărfurile alimentare s-au scumpit în iunie, de la an la an, cu 2,17%, cele nealimentare, cu 5,71%, iar serviciile, cu 2,66%, potrivit INS.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
„Semn clar” pentru Harry și Meghan că nu sunt bineveniți în Marea Britanie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...