REZULTATELE ALEGERILOR LOCALE 2012 nu au influențat cursul leu/euro

REZULTATELE ALEGERILOR LOCALE 2012 nu au influențat cursul leu/euro

Rezultatele ALEGERILOR LOCALE 2012 nu s-au resimțit în cursul leu/euro, referința oficială anunțată luni de Banca Națională a României (BNR) fiind de 4,4584 lei/euro.

Evoluția favorabilă a leului în raport cu moneda europeană s-a datorat în principal sentimentului pozitiv de pe piețele internaționale care au deschis în creștere puternică, după ce Spania a solicitat sâmbătă un împrumut de 100 de miliarde de euro pentru salvarea băncilor, spun dealerii valutari.

Rezultatele ALEGERILOR LOCALE 2012 nu s-au resimțit în cursul leu/euro, referința oficială anunțată luni de Banca Națională a României fiind de 4,4584 lei/euro.

„După week-end-ul trecut în care s-a rezolvat cumva situația sistemului bancar din Spania, piețele au deschis mai optimist și s-a observat și un sentiment pozitiv pe cursul euro/leu”, a precizat pentru gândul un dealer din piață care a dorit să-și păstreze anonimatul. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.

Totodată, BNR a continuat să intervină pe piață pentru a stopa deprecierea leului, care s-a menținut în ultimele 11 ședințe peste nivelul de 4,46 lei/euro. „A existat o intervenție din partea băncii centrale, însă nu a fost nevoie ca aceasta să fie atât de decisivă”, ne-a confirmat dealerul citat. La sfârșitul lunii mai, cursul leu/euro a doborât record după record, pe fondul deprecierii monedei europene față de dolarul american. Ultimul maxim istoric a fost atins pe data de 24 mai, când referința oficială anunțată de banca centrală a fost de 4,4662 lei/euro.

Lipsa interesului investitorilor pentru alegerile locale de duminică se explică prin prisma acordului pe care România îl are cu Fondul Monetar Internațional (FMI), înțelegere care garantează respectarea unor angajamente și evitarea unor derapaje ce ar putea fi de natură să influențeze negativ piețele, ne-a explicat dealerul. „Tabloul mai larg pe care îl proiectează cursul leu/euro vizează în special acordul cu FMI și respectarea angajamentelor. Aceste angajamente fiind ferme nu există temeri privind eventuale derapaje fiscale”, a adăugat el.

Optimism pe Bursa de la București

Bursa de la București a crescut cu 1,3% în prima jumătate a ședinței de tranzacționare, evoluția fiind corelată cu cea consemnată de piețele europene.

Indicele BET care urmărește evoluția acțiunilor celor mai importante 10 companii listate la nivel local a avansat cu 1,29% în prima jumătate a zilei de luni. Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni în funcție de lichiditate, a urcat cu 1,38%.

Evoluția indicilor bursieri, 11 iunie, ora 15:30

Sursa: BVB

Bursele europene au deschis luni „pe verde”, însă decizia Spaniei de a solicita sprijin financiar pentru stabilizarea sistemului bancar nu va fi de natură să înlăture temerile privind alegerile din Grecia și viitorul statului elen în zona euro, notează Reuters.

„Dimensiunea acordului a fost menită să arate un angajament puternic din partea zonei euro pentru stabilizarea sistemului financiar, iar piețele s-au consolat cu asta”, a declarat Robert Pavlik, analist la Banyan Partners LLC, pentru sursa citată. „Cu toate acestea, este vorba doar despre o amânare a problemei, ceea ce trădează tensiunea Uniunii Europene cu privire la scrutinul din Grecia”, a apreciat analistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?