România a rămas pe poziția 72 în topul anual al Băncii Mondiale privind mediul de afaceri

România a rămas pe poziția 72 în topul anual al Băncii Mondiale privind mediul de afaceri
Publicat: 23/10/2012, 10:17
Actualizat: 10/02/2019, 15:49

România s-a menținut pe poziția 72, din 185 de țări, în clasamentul anual referitor la mediul de afaceri Doing Business 2013 al Băncii Mondiale (BM), după ce în ediția precedentă a coborât șapte locuri.

În intervalul iulie 2011-iunie 2012 analizat în raportul instituției internaționale, accesul la credit în România a devenit mai ușor ca urmare a extinderii gamei de active mobiliare care pot fi folosite drept garanții.

De asemenea, înființarea unei afaceri a fost simplificată, prin reducerea timpului necesar pentru obținerea cazierului fiscal de la agenția de administrație fiscală, se arată în raport.

Pentru a determina cât de ușor este să faci afaceri în statele analizate, BM analizează zece indicatori generali. România are poziții internaționale mai slabe ca anul trecut la înființarea unei afaceri, obținerea permiselor de construcție, accesul la electricitate, înregistrarea proprietății, accesul la credite, protecția investitorilor, impunerea clauzelor contractuale și reglementarea insolvențelor, în timp ce clasarea în privința plății taxelor s-a îmbunătățit, iar cea referitoare la comerțul internațional s-a menținut.

România se plasează cel mai bine în rândul celor 185 de țări la accesul la credite, locul 12, chiar dacă a fost devansată la acest capitol de 4 state față de raportul precedent.

După cât de ușor este să înființezi o firmă, România se află pe 68, față de 63 în raportul anterior. Deschiderea unei afaceri în România necesită, la fel ca anul trecut, 6 proceduri, în timp ce numărul de zile necesar a scăzut de la 14 la 10. De asemenea, costul începerii unei afaceri a coborât de la 3% din venitul mediu anual pe cap de locuitor la 2,8%. Venitul mediu anual luat în calcul de BM pentru România este de 7.910 dolari.

România este trasă în jos de accesul la electricitate, plata taxelor, obținerea permiselor de construcție și rezolvarea insolvențelor, categorii la care ocupă locuri în a doua jumătate a clasamentului.

Față de anul anterior, România a coborât trei locuri în privința accesului la electricitate, de pe 165 pe 168. Numărul procedurilor necesare unei afaceri să obțină acces la curent electric a stagnat la 7, iar cel al zilelor la 223. Costul a urcat de la 556,9% din venitul mediu annual pe cap de locuitor la 584,2%. Poziția României este cea mai slabă dintre țările UE, unde media este 74, iar numărul de proceduri cel mai ridicat. Costul este, de asemenea, cel mai mare din spațiul comunitar.

România se află pe 136 la nivel mondial în funcție de cât de ușoară este plata taxelor pentru companii, comparativ cu 154 în anul anterior. Numărul de plăți pe an a fost redus de la 113 la 41, iar cel al orelor necesare a coborât de la 222 la 216. Nivelul total al taxelor plătite din profit statului a coborât cu 0,2 puncte procentuale, la 44,2%. România este ultima dintre țările UE atât în privința locului în topul Băncii Mondiale cât și a numărului de taxe. La nivelul UE, media în privința numărului de taxe este 12.

Obținerea permiselor de construcții clasează România pe 129 la nivel global, compartiv cu 123 în anul anterior. Potrivit raportului BM, sunt necesare 15 proceduri pentru obținerea unui permis de construcție, față de 16 în urmă cu un an, însă durata s-a menținut la 223 zile. Costul, calculat din venitul mediu annual pe cap de locuitor, a urcat de la 73% la 79,1%.

România a coborât în clasamentul internațional și la rezolvarea insolvențelor, cu 5 poziții, pe 102. Durata procesului și costul ca procentaj din valoarea bunurilor firmei au rămas aceleași, de 3 ani și 4 luni, respectiv 11%, în timp ce rata de recuperare a crescut de la 28,6 cenți pe dolar la 29,2 cenți. Poziția României este ultima în rândul statelor UE, în timp ce rata de recuperare este cea mai slabă, comparativ cu media Europeană de 62,6%.

Atât la înregistarea proprietăților cât și la comerțul internațional, România s-a situate pe 72, aceeași poziție ca cea din clasamentul general. Dacă la schimburile comerciale poziția este aceeași ca anul trecut, în privința înscrierii proprietăților, România a coborât 2 locuri.

Înregistrarea proprietății necesită, la fel ca în anul anterior, 8 proceduri, are o durată de 26 de zile și un cost de 1,2% din valoarea proprietății.

În privința schimburilor comerciale, România nu a operat modificări, se arată în raport. Importurile necesită tot 5 documente, 12 zile și un cost de 1.485 dolari pe container, în timp ce importurile au nevoie de 6 documente, 13 zile și 1.495 dolari.

Impunerea contractelor situează România pe 60, față de 56 anul anterior. Numărul de proceduri a crescut de la 31 la 32, în timp ce durata a rămas de 512 zile, iar necesarul cheltuielilor la 28,9% din creanța revendicată.

România o poziție bună la protejarea investitorilor, chiar dacă a coborât în clasament de pe 46 pe 49. Transparența reprezintă punctul forte al mediului de afaceri din România, cu evaluări mai slabe însă la gradul în care administratorii firmelor pot fi trași la răspundere, ușurința deschiderii de procese în instanță de către acționari și nivelul protecției investitorilor.

Raportul Doing Business 2013 marchează a zecea ediție a seriei. În zece ani, aceste rapoarte au înregistrat aproape 2.000 de reforme în privința reglementării în țările analizate, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

„Pe parcursul anilor, guvernele au făcut eforturi importante să-și îmbunătățească climatul de reglementare și să reducă diferența față de cele mai bune practici la nivel global. În timp ce reformele pe care le analizăm prezintă doar o imagine parțială a mediului de afaceri dintr-o economie, sunt esențiale pentru rezultate economice precum creșterea mai rapidă a numărului de locuri de muncă și înființarea de noi afaceri”, a declarat directorul diviziei indicatori globali și analiză la Grupul Banca Mondială, Augusto Lopez-Claros.

Singapore conduce în clasamentul Doing Business pentru al șaptelea an consecutiv. În top zece se situează și Hong Kong, Noua Zeelandă, SUA, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Georgia și Australia.

Polonia a înregistrat în ultimul an cea mai amplă îmbunătățire în privința ușurinței de a face afaceri, urmată de Sri Lanka, Ucraina, Uzbekistan, Burundi, Costa Rica, Mongolia, Grecia, Serbia și Kazahstan.

În ultimul an, 108 economii au implementat 201 reforme de reglementare, în urma cărora a devenit mai ușor pentru antreprenorii locali să facă afaceri.

În Europa Centrală și de Est, cel mai bine este clasată Estonia (21), urmată de Macedonia (23), Letonia (25), Lituania (27), Slovenia (35), Slovacia (46), Ungaria (54), Polonia (55), Belarus (58), Cehia (65), Bulgaria (66), Turcia (71), România (72), Grecia (78), Moldova (83), Croația (84), Albania (85), Serbia (86) și Ucraina (137).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...