România a rămas pe poziția 72 în topul anual al Băncii Mondiale privind mediul de afaceri

România a rămas pe poziția 72 în topul anual al Băncii Mondiale privind mediul de afaceri
România s-a menținut pe poziția 72, din 185 de țări, în clasamentul anual referitor la mediul de afaceri Doing Business 2013 al Băncii Mondiale (BM), după ce în ediția precedentă a coborât șapte locuri.

România s-a menținut pe poziția 72, din 185 de țări, în clasamentul anual referitor la mediul de afaceri Doing Business 2013 al Băncii Mondiale (BM), după ce în ediția precedentă a coborât șapte locuri.

În intervalul iulie 2011-iunie 2012 analizat în raportul instituției internaționale, accesul la credit în România a devenit mai ușor ca urmare a extinderii gamei de active mobiliare care pot fi folosite drept garanții.

De asemenea, înființarea unei afaceri a fost simplificată, prin reducerea timpului necesar pentru obținerea cazierului fiscal de la agenția de administrație fiscală, se arată în raport.

Pentru a determina cât de ușor este să faci afaceri în statele analizate, BM analizează zece indicatori generali. România are poziții internaționale mai slabe ca anul trecut la înființarea unei afaceri, obținerea permiselor de construcție, accesul la electricitate, înregistrarea proprietății, accesul la credite, protecția investitorilor, impunerea clauzelor contractuale și reglementarea insolvențelor, în timp ce clasarea în privința plății taxelor s-a îmbunătățit, iar cea referitoare la comerțul internațional s-a menținut.

România se plasează cel mai bine în rândul celor 185 de țări la accesul la credite, locul 12, chiar dacă a fost devansată la acest capitol de 4 state față de raportul precedent.

După cât de ușor este să înființezi o firmă, România se află pe 68, față de 63 în raportul anterior. Deschiderea unei afaceri în România necesită, la fel ca anul trecut, 6 proceduri, în timp ce numărul de zile necesar a scăzut de la 14 la 10. De asemenea, costul începerii unei afaceri a coborât de la 3% din venitul mediu anual pe cap de locuitor la 2,8%. Venitul mediu anual luat în calcul de BM pentru România este de 7.910 dolari.

România este trasă în jos de accesul la electricitate, plata taxelor, obținerea permiselor de construcție și rezolvarea insolvențelor, categorii la care ocupă locuri în a doua jumătate a clasamentului.

Față de anul anterior, România a coborât trei locuri în privința accesului la electricitate, de pe 165 pe 168. Numărul procedurilor necesare unei afaceri să obțină acces la curent electric a stagnat la 7, iar cel al zilelor la 223. Costul a urcat de la 556,9% din venitul mediu annual pe cap de locuitor la 584,2%. Poziția României este cea mai slabă dintre țările UE, unde media este 74, iar numărul de proceduri cel mai ridicat. Costul este, de asemenea, cel mai mare din spațiul comunitar.

România se află pe 136 la nivel mondial în funcție de cât de ușoară este plata taxelor pentru companii, comparativ cu 154 în anul anterior. Numărul de plăți pe an a fost redus de la 113 la 41, iar cel al orelor necesare a coborât de la 222 la 216. Nivelul total al taxelor plătite din profit statului a coborât cu 0,2 puncte procentuale, la 44,2%. România este ultima dintre țările UE atât în privința locului în topul Băncii Mondiale cât și a numărului de taxe. La nivelul UE, media în privința numărului de taxe este 12.

Obținerea permiselor de construcții clasează România pe 129 la nivel global, compartiv cu 123 în anul anterior. Potrivit raportului BM, sunt necesare 15 proceduri pentru obținerea unui permis de construcție, față de 16 în urmă cu un an, însă durata s-a menținut la 223 zile. Costul, calculat din venitul mediu annual pe cap de locuitor, a urcat de la 73% la 79,1%.

România a coborât în clasamentul internațional și la rezolvarea insolvențelor, cu 5 poziții, pe 102. Durata procesului și costul ca procentaj din valoarea bunurilor firmei au rămas aceleași, de 3 ani și 4 luni, respectiv 11%, în timp ce rata de recuperare a crescut de la 28,6 cenți pe dolar la 29,2 cenți. Poziția României este ultima în rândul statelor UE, în timp ce rata de recuperare este cea mai slabă, comparativ cu media Europeană de 62,6%.

Atât la înregistarea proprietăților cât și la comerțul internațional, România s-a situate pe 72, aceeași poziție ca cea din clasamentul general. Dacă la schimburile comerciale poziția este aceeași ca anul trecut, în privința înscrierii proprietăților, România a coborât 2 locuri.

Înregistrarea proprietății necesită, la fel ca în anul anterior, 8 proceduri, are o durată de 26 de zile și un cost de 1,2% din valoarea proprietății.

În privința schimburilor comerciale, România nu a operat modificări, se arată în raport. Importurile necesită tot 5 documente, 12 zile și un cost de 1.485 dolari pe container, în timp ce importurile au nevoie de 6 documente, 13 zile și 1.495 dolari.

Impunerea contractelor situează România pe 60, față de 56 anul anterior. Numărul de proceduri a crescut de la 31 la 32, în timp ce durata a rămas de 512 zile, iar necesarul cheltuielilor la 28,9% din creanța revendicată.

România o poziție bună la protejarea investitorilor, chiar dacă a coborât în clasament de pe 46 pe 49. Transparența reprezintă punctul forte al mediului de afaceri din România, cu evaluări mai slabe însă la gradul în care administratorii firmelor pot fi trași la răspundere, ușurința deschiderii de procese în instanță de către acționari și nivelul protecției investitorilor.

Raportul Doing Business 2013 marchează a zecea ediție a seriei. În zece ani, aceste rapoarte au înregistrat aproape 2.000 de reforme în privința reglementării în țările analizate, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

„Pe parcursul anilor, guvernele au făcut eforturi importante să-și îmbunătățească climatul de reglementare și să reducă diferența față de cele mai bune practici la nivel global. În timp ce reformele pe care le analizăm prezintă doar o imagine parțială a mediului de afaceri dintr-o economie, sunt esențiale pentru rezultate economice precum creșterea mai rapidă a numărului de locuri de muncă și înființarea de noi afaceri”, a declarat directorul diviziei indicatori globali și analiză la Grupul Banca Mondială, Augusto Lopez-Claros.

Singapore conduce în clasamentul Doing Business pentru al șaptelea an consecutiv. În top zece se situează și Hong Kong, Noua Zeelandă, SUA, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Georgia și Australia.

Polonia a înregistrat în ultimul an cea mai amplă îmbunătățire în privința ușurinței de a face afaceri, urmată de Sri Lanka, Ucraina, Uzbekistan, Burundi, Costa Rica, Mongolia, Grecia, Serbia și Kazahstan.

În ultimul an, 108 economii au implementat 201 reforme de reglementare, în urma cărora a devenit mai ușor pentru antreprenorii locali să facă afaceri.

În Europa Centrală și de Est, cel mai bine este clasată Estonia (21), urmată de Macedonia (23), Letonia (25), Lituania (27), Slovenia (35), Slovacia (46), Ungaria (54), Polonia (55), Belarus (58), Cehia (65), Bulgaria (66), Turcia (71), România (72), Grecia (78), Moldova (83), Croația (84), Albania (85), Serbia (86) și Ucraina (137).

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
CTP a luat FOC! Scandal uriaș iscat cu Ilie Năstase: Dacă Ilie Năstase sare fileul...
VIDEO Prăbuşirea spectaculoasă a unui meteorit, care a luminat cerul
A apărut cel mai rapid test pentru Covid. Arată rezultatul după doar cinci minute
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Veste TERIBILĂ pentru pensionari. Ce pensii se desființează DEFINITV: Să nu se mai acorde aceste...
GENIAL! Cum îți dezaburești ușor mașina, acum că ninge. Șoferi, ATENȚIE! Sunt cele mai utile...
Mesaje de Sfântul Andrei 2020: Felicitări, urări şi imagini cu La mulţi ani Andreea şi...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
Anamaria Prodan, de urgență la spital: „Nu mai aveam aer”
Inchide