România ar putea construi câte un kilometru de autostradă pe zi din banii pe care îi are de plătit în 2013 FMI-ului. Calendarul rambursărilor

Publicat: 10/05/2013, 11:01
Actualizat: 22/03/2019, 07:27

Guvernul trebuie să ramburseze anul acesta peste 1,1 miliarde de euro pentru a returna din datoria de aproape 20 de miliarde de euro pe care o are la Fondul Monetar Internațional (FMI), Uniunea Europeană (UE) și Banca Mondială (BM).

Aproape 37 de euro trebuie să plătească statul român, pe secundă, în 2013, în contul programului de finanțare semnat cu creditorii instituționali internaționali în 2009. Practic, în fiecare zi a acestui an, executivul trebuie să dea înapoi peste 3,2 miliarde de euro, echivalentul construcției unui kilometru de autostradă, reiese din calculele gândul pe baza datelor oficiale transmise de Palatul Victoria.

Anul viitor, guvernul va restitui o sumă similară, de puțin peste 37 de euro pe secundă, în timp ce în 2015 se va atinge vârful de 57,9 euro pe secundă, sumă care reprezintă atât ratele de capital cât și dobânzile și comisioane aferente pachetului de sprijin financiar.

Ce dobânzi și comisioane are de plătit statul în 2013

Guvernul va plăti în 2013 dobânzi și comisioane în valoare de 211,8 milioane de euro în contul împrumutului de FMI, UE și BM. Valoarea totală a acestora se va ridica la peste 1,5 miliarde de euro.

În primul trimestru, Guvernul a plătit dobânzi totale de peste 3 miliarde de lei, echivalentul a circa 684,9 milioane de euro la un curs mediu de 4,38 lei/euro, în creștere cu 14% față de primele trei luni din 2012, reiese din execuția bugetară.

Din suma totală pe care România trebuie să o restituie creditorilor internaționali anul acesta, cea mai mare parte se va duce către FMI, respectiv 993,6 milioane de euro, din care 41,2 reprezintă plăți de dobânzi și comisioane.

La UE vor ajunge 150,1 milioane de euro, iar la Banca Mondială, mai exact la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), parte a BM, 20,5 milioane de euro. În ambele cazuri este vorba despre achitarea dobânzilor și comisioanelor aferente împrumuturilor. Plata ratelor efective către Uniune se va face începând cu anul 2015, în timp ce ratele creditului BIRD vor fi plătite în perioada 2022-2023.

Cei mai mulți bani vor trebui înapoiați în luna mai, respectiv 201,4 milioane de euro, din care 154,6 milioane reprezintă rambursări de rate de capital, iar diferența dobânzi.

Sumele din tabelul de mai jos reprezintă doar contribuția Guvernului la plata împrumuturilor către instituțiile financiare internaționale, o altă parte din datoria către FMI fiind returnată de Banca Națională a României (BNR).

Sursă: Guvern

Ce rate are de achitat Guvernul României în contul împrumutului din 2009

Sumele sunt exprimate în milioane de euro.

Sursă: Guvern

România are nevoie de 14,9 miliarde de euro pentru plata tuturor datoriilor scadente în 2013, mai exact de 2,8 miliarde de euro pentru finanțarea deficitului bugetar, de 6,1 miliarde de euro pentru „rostogolirea” unor datorii pe termen mediu și lung, respectiv pentru plata unor credite ajunse la scadență prin contractarea de noi credite, dar și de 6 miliarde de euro pentru datoriile pe termen scurt, reiese din calculele agenției internaționale de rating Fitch.

Totodată, BNR trebuie să returneze anul acesta 3,8 miliarde de euro din împrumutul către FMI. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, a dat asigurări în repetate rânduri că Banca Națională își va onora angajamentele.

România a obținut în 2009 un program de finanțare externă de 19,9 miliarde euro de la FMI, UE, BM și alte instituții financiare internaționale. FMI a contribuit cu un acord stand-by pe doi ani, de 12,9 miliarde euro care s-a încheiat în 2011. Banii au intrat în rezerva valutară a BNR, fiind destinați sprijinirii monedei naționale.

Cele 5 milioane de euro împrumutate de UE au fost folosite pentru finanțarea deficitului bugetar. Alte 2 miliarde de euro de BIRD au fost destinate economiei și sistemului bancar.

Anul viitor, România va trebui să returneze în total 4,3 miliarde de DST (drepturi speciale de tragere n.r.), echivalentul a circa 5 miliarde de euro la cursul actual de 0,86 euro/DST. În 2015, suma va fi de circa 1,6 miliarde de euro, iar la începutului lui 2016, România va mai avea de plătit circa 126,9 milioane de euro.

În urma încheierii acordului din 2009, Guvernul a continuat relația cu Fondul printr-un nou acord, de tip preventiv, de 5 miliarde euro, care va expira în 2013.

Mai jos puteți consulta calendarul detaliat al rambursărilor către FMI. Clic pe imagine pentru a mări

Notă: Nu sunt incluse comisioanele și dobânzile// Sursă: Acordul cu FMIâ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple