România,pe locul 10 în Europa după numărul locurilor de muncă create de investițiile străine în 2012

România,pe locul 10 în Europa după numărul locurilor de muncă create de investițiile străine în 2012
Publicat: 05/06/2013, 12:44
Actualizat: 03/07/2013, 16:46

România se află pe locul 10 în Europa și pe 4 în Europa Centrală și de Est (CEE) după numărul locurilor de muncă create în urma proiectelor de investiții străine realizate în țară în 2012, potrivit unui studiu al Ernst&Young, informează Mediafax.

„România a atras anul trecut 7.114 locuri de muncă generate de investițiile străine, cu 18,9% mai multe decât în 2011, în condițiile în care CEE și-a recăpătat forța de atracție pentru investițiile străine în 2012, după doi ani dezamăgitori. Regiunea a atras cu 26,1% mai multe locuri de muncă, depășind Europa de Vest. Companii din Europa și din întreaga lume își extind tot mai mult capacitățile de producție în Europa Centrală și de Est. Renault, spre exemplu, mai produce doar un sfert din automobilele sale in Franța, restul fiind produse în România, Maroc, Slovenia și Turcia”, se arată în raportul anual Ernst & Young European Attractiveness Survey.

Autorii studiului precizează că atât România, cât și întreaga regiunea se bucură de avantajul unui capital uman capabil și accesibil ca preț, fiind mai competitivă în comparație cu Europa de Vest. Conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, salariile anuale în țările din CEE rămân în medie la jumătate față de cele din Germania, Franța și UK.

În CEE, Polonia este văzută de departe drept cea mai atractivă țară pentru investiții (37% din respondenți). În cazul României, investițiile care s-au concretizat în țară reprezintă 7% din numărul total al proiectelor al proiectelor de investiții din Europa, depășind ușor percepția investitorilor privind atractivitatea pieței locale.

Polonia a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de proiecte de investiții de pe continent, de 22% în 2012, atrăgând 148 de proiecte. În regiunea CEE, Polonia a devansat Rusia (128), devenind cea mai atrăgătoare destinație pentru investitorii străini. Serbia a avut, de asemenea, o performanță solidă, atrăgând 78 de proiecte. Însă, investițiile din Turcia și Republica Cehă au înregistrat o scădere ușoară, atrâgând 95 și, respectiv, 64 de proiecte. În raport nu se menționează numărul proiectelor de investiții atrase de România.

În pofida recesiunii, raportul arată că numărul proiectelor ISD din Europa a suferit doar o reducere moderată de 3%, de la 3.906 în 2011, la 3.797 în 2012. Totuși, nivelul investițiilor rămâne unul mai ridicat comparativ cu perioada dinaintea crizei, iar numărul locurilor de muncă create a urcat cu 8% față de 2011, până la 170.434.

Deși piețele cu creștere rapidă atrag interesul investitorilor străini, Europa râmâne cea mai importantă destinație pentru investiții străine directe din punct de vedere al valorii, cu toate că aportul său în ISD globale a scăzut de la 28,6% în 2011, la 22,4% în 2012, potrivit UNCTAD (Conferința Națiunilor Unite pentru Comert și Dezvoltare).

Regatul Unit se situează din nou în topul destinațiilor pentru investiții străine, cu 697 de proiecte în 2012, în creștere cu 3%, însă Germania s-a apropiat mai mult ca niciodată, clasându-se pe locul al doilea, cu 624 proiecte – ceea ce reprezintă o creștere de 5%. După ce a depășit Regatul Unit din punct de vedere al numărului de proiecte din industria producătoare în 2011, Germania recuperează teren și în sectoarele bazate pe servicii. Franța (471), Spania (274) și Belgia (153) s-au clasat pe locurile trei, patru și cinci.

Țările din Europa de Vest care au avut performanțe foarte bune și au atras un număr de proiecte semnificativ mai mare față de 2011 au fost Spania (273), Irlanda (106), Belgia (153) și Finlanda (62). Aceasta s-a datorat, în principal, unei scăderi a costurilor relative pe unitatea de muncă, ceea ce le-a sporit competitivitatea.

Un al doilea grup de țări vest-europene, printre care Franța (471), Olanda (161), Italia (60) și Elveția (61) au atras mai puține proiecte și relativ puține locuri de muncă. Motivele care au stat la baza diminuării investițiilor variază, de la stagnarea creșterii economice în Franța și Italia, până la costurile operaționale ridicate din Olanda și Elveția.

Serviciile de business și cele de software au rămas cele mai importante sectoare pentru ISD din Europa, generând 699 și, respectiv, 402 proiecte. Marea Britanie a fost, din nou, principala destinație pentru aceste proiecte (28%), cu Germania pe locul doi, urmată de Franța și Spania.

Industria producătoare a acumulat 25% din proiectele de investiții, cu 60% din locurile de muncă create pe continent, în timp ce sectorul auto a furnizat cea mai mare surpriză, astfel că în ciuda vânzărilor de mașini din Europa, aflate în 2012 la cel mai scăzut nivel de aproape două decenii, sectorul a asigurat 28% din totalul de noi locuri de muncă generate prin investițiile străine din Europa.

În ceea ce privește previziunile pentru 2013, investitorii sunt „realist” optimiști în privința Europei și cred că recesiunea se va încheia, dar își dau seama că revenirea va dura mai mult decât s-a întâmplat în trecut. Jumătate dintre respondenți prezic o perioadă de recuperare de trei ani, în timp ce o treime se așteaptă ca acesta să dureze cinci ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic