Românii cu credite în franci elvețieni ar putea primi înapoi banii din diferența de curs. Ce a decis o instanță din țară și care a fost reacția bancherilor

Românii cu credite în franci elvețieni ar putea primi înapoi banii din diferența de curs. Ce a decis o instanță din țară și care a fost reacția bancherilor
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 18/06/2021, 21:50
Actualizat: 18/06/2021, 21:56

Doi reclamanți din Cluj au câștigat în instanță restituirea sumelor ce provin din diferența de curs față de la data încheierii creditului în franci elvețieni de acum aproape 13 ani, respectiv 2,3886 de lei. Hotărârea, pronunțată luni, 14 iunie, de Tribunalul Cluj, este definitivă și executorie. Banca care a acordat creditul, Raiffeisen Bank, a transmis pentru Gândul că își rezervă dreptul de a ataca hotârârea instanței.

Tribunalul Cluj a hotărât luni să dea câștig de cauză celor doi reclamanți care au cerut recalcularea creditului luat în franci elvețieni în octombrie 2008, după ce au pierdut la instanța de fond. Hotârea Tribunalului a fost semnalată de avocatul Adrian Cuculiș, care face referire și la decizia de joi a Curții Constituționale a României (CCR), care a constatat că noua Lege a dării în plată, criticată după promulgare, este constituțională, cu excepția unui articol.

„Definitivă și executorie. Banca Raiffeisen obligată la înghețarea cursului CHF la doar 2.3 lei / Franc Elvetian și în același timp obligată să restituie toți banii plătiți de către împrumutat din 2008 și până în prezent ca excedent peste cei 2.3 lei/ chf, la care se adaugă dobanda legală”, a explicat anunțat avocatul Adrian Cuculiș.

Un franc elvețian este cotat de BNR, vineri, 18 iunie, cu 4,4992 lei.

Raiffeisen Bank: Este o practică izolată

Contactacți de Gândul, reprezentanții băncii care a acordat creditul, Raiffeisen Bank, au transmis că vor respecta hotârârea, dar își dreptul de a o ataca.

„Raiffeisen Bank va respecta hotărârea instanței așa cum a fost ea pronunțată. Nu putem însă să nu constatăm că este o practică izolată, a unui complet de la Tribunalul Comercial Cluj, contrară practicii generale din România, dar și dreptului Uniunii Europene. Pornind de la această constatare, ne rezervăm dreptul de a formula o cale extraordinară de atac pentru încălcarea de către instanță a dreptului comunitar”, au transmis reprezentanții băncii.

Ce a decis instanța

Soluția pe scurt  Tribunalului Cluj:

„Admite apelul declarat de apelanţii S R-C şi S I în contradictoriu cu intimata R B SA împotriva sentinţei civile nr. (X)/29 decembrie 2020 pronunţate de Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul nr. (X)/211/2019, pe care o schimbă în întregime, după cum urmează:

Admite cererea formulată de reclamanţii S R-C şi S I în contradictoriu cu intimata R B SA şi, în consecinţă:Constată caracterul abuziv şi, pe cale de consecinţă, nulitatea absolută parţială a clauzei cuprinse în art. 4.1. din contractul de credit nr. (X)/2 octombrie 2008 încheiat între pârâta împrumutătoare şi reclamanţii împrumutaţi consumatori, în măsura în care îi obligă pe reclamanţii împrumutaţi consumatori să suporte variaţiile, pozitive sau negative, ale cursului de schimb al BNR aplicabil CHF/RON la data încheierii contractului de credit nr.(X), 2 octombrie 2008: 1 CHF = 2,3886 RON.

În urma eliminării clauzei parţial abuzive, nule absolut, arătate mai sus, restituirea de către reclamanţii împrumutaţi consumatori a împrumutului către pârâta împrumutătoare, în conformitate cu art. 4.1 din contractul de credit nr. (X)/2 octombrie 2008, are loc după cum urmează:

  • Banca pârâtă împrumutătoare are obligaţia de a accepta plata voluntară din partea reclamanţilor împrumutaţi consumatori sau, după caz, de a debita oricare cont al reclamanţilor împrumutaţi consumatori utilizând următoarea formulă: suma de rambursat în CHF conform graficului de rambursare X 2,3886 / rata de schimb RON/CHF stabilită de BNR pentru data scadenţei.
  • Obligă pârâta împrumutătoare să restituie reclamanţilor împrumutaţi consumatori, în lei, utilizând cursul de schimb 1 CHF = 2,3866 RON, toate sumele de bani percepute în plus şi/sau debitate în plus din conturile reclamanţilor faţă de sumele pe care reclamanţii trebuiau să le plătească conform formulei de calcul: suma de rambursat în CHF conform graficului de rambursare X 2,3886 / rata de schimb RON/CHF stabilită de BNR pentru data scadenţei, pe parcursul perioadei cuprinse între data încheierii contractului de credit nr. (X)/2 octombrie 2008 şi data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, plus dobânda legală, calculată pentru fiecare sumă de restituit de la momentul încasării şi până la momentul restituirii.
  • Dobânda legală reprezintă dobânda legală pentru perioada în care raporturile contractuale dintre părţi în temeiul contractului de credit nr. (X)/2 octombrie 2008 au fost guvernate de OG nr. 9/2000, respectiv reprezintă dobânda legală penalizatoare prevăzută de art. 3 alin. 2 din OG nr. 13/2011 pentru perioada în care raporturile contractuale dintre părţi în temeiul contractului de credit nr. (X)/2 octombrie 2008 au fost / sunt guvernate de OG nr. 13/2011.
  • Dobânda legală se va calcula asupra sumelor plătite în plus calculate în lei, la cursul de schimb CHF/RON al BNR de la data efectuării plăţii fiecărei astfel de sume.

Respinge, ca neîntemeiată, cererea reclamanţilor împrumutaţi consumatori având ca obiect obligarea pârâtei împrumutătoare la plata cheltuielilor de judecată în primă instanţă.

Respinge, ca neîntemeiată, cererea apelanţilor împrumutaţi consumatori având ca obiect obligarea intimatei împrumutătoare la plata cheltuielilor de judecată în primă instanţă.

Definitivă şi executorie. Pronunţarea hotărârii se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei, azi, 14 iunie 2021.”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia