Românii cu credite în franci elvețieni ar putea primi înapoi banii din diferența de curs. Ce a decis o instanță din țară și care a fost reacția bancherilor

Românii cu credite în franci elvețieni ar putea primi înapoi banii din diferența de curs. Ce a decis o instanță din țară și care a fost reacția bancherilor
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 18/06/2021, 21:50
Actualizat: 18/06/2021, 21:56

Doi reclamanți din Cluj au câștigat în instanță restituirea sumelor ce provin din diferența de curs față de la data încheierii creditului în franci elvețieni de acum aproape 13 ani, respectiv 2,3886 de lei. Hotărârea, pronunțată luni, 14 iunie, de Tribunalul Cluj, este definitivă și executorie. Banca care a acordat creditul, Raiffeisen Bank, a transmis pentru Gândul că își rezervă dreptul de a ataca hotârârea instanței.

Tribunalul Cluj a hotărât luni să dea câștig de cauză celor doi reclamanți care au cerut recalcularea creditului luat în franci elvețieni în octombrie 2008, după ce au pierdut la instanța de fond. Hotârea Tribunalului a fost semnalată de avocatul Adrian Cuculiș, care face referire și la decizia de joi a Curții Constituționale a României (CCR), care a constatat că noua Lege a dării în plată, criticată după promulgare, este constituțională, cu excepția unui articol.

„Definitivă și executorie. Banca Raiffeisen obligată la înghețarea cursului CHF la doar 2.3 lei / Franc Elvetian și în același timp obligată să restituie toți banii plătiți de către împrumutat din 2008 și până în prezent ca excedent peste cei 2.3 lei/ chf, la care se adaugă dobanda legală”, a explicat anunțat avocatul Adrian Cuculiș.

Un franc elvețian este cotat de BNR, vineri, 18 iunie, cu 4,4992 lei.

Raiffeisen Bank: Este o practică izolată

Contactacți de Gândul, reprezentanții băncii care a acordat creditul, Raiffeisen Bank, au transmis că vor respecta hotârârea, dar își dreptul de a o ataca.

„Raiffeisen Bank va respecta hotărârea instanței așa cum a fost ea pronunțată. Nu putem însă să nu constatăm că este o practică izolată, a unui complet de la Tribunalul Comercial Cluj, contrară practicii generale din România, dar și dreptului Uniunii Europene. Pornind de la această constatare, ne rezervăm dreptul de a formula o cale extraordinară de atac pentru încălcarea de către instanță a dreptului comunitar”, au transmis reprezentanții băncii.

Ce a decis instanța

Soluția pe scurt  Tribunalului Cluj:

„Admite apelul declarat de apelanţii S R-C şi S I în contradictoriu cu intimata R B SA împotriva sentinţei civile nr. (X)/29 decembrie 2020 pronunţate de Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul nr. (X)/211/2019, pe care o schimbă în întregime, după cum urmează:

Admite cererea formulată de reclamanţii S R-C şi S I în contradictoriu cu intimata R B SA şi, în consecinţă:Constată caracterul abuziv şi, pe cale de consecinţă, nulitatea absolută parţială a clauzei cuprinse în art. 4.1. din contractul de credit nr. (X)/2 octombrie 2008 încheiat între pârâta împrumutătoare şi reclamanţii împrumutaţi consumatori, în măsura în care îi obligă pe reclamanţii împrumutaţi consumatori să suporte variaţiile, pozitive sau negative, ale cursului de schimb al BNR aplicabil CHF/RON la data încheierii contractului de credit nr.(X), 2 octombrie 2008: 1 CHF = 2,3886 RON.

În urma eliminării clauzei parţial abuzive, nule absolut, arătate mai sus, restituirea de către reclamanţii împrumutaţi consumatori a împrumutului către pârâta împrumutătoare, în conformitate cu art. 4.1 din contractul de credit nr. (X)/2 octombrie 2008, are loc după cum urmează:

  • Banca pârâtă împrumutătoare are obligaţia de a accepta plata voluntară din partea reclamanţilor împrumutaţi consumatori sau, după caz, de a debita oricare cont al reclamanţilor împrumutaţi consumatori utilizând următoarea formulă: suma de rambursat în CHF conform graficului de rambursare X 2,3886 / rata de schimb RON/CHF stabilită de BNR pentru data scadenţei.
  • Obligă pârâta împrumutătoare să restituie reclamanţilor împrumutaţi consumatori, în lei, utilizând cursul de schimb 1 CHF = 2,3866 RON, toate sumele de bani percepute în plus şi/sau debitate în plus din conturile reclamanţilor faţă de sumele pe care reclamanţii trebuiau să le plătească conform formulei de calcul: suma de rambursat în CHF conform graficului de rambursare X 2,3886 / rata de schimb RON/CHF stabilită de BNR pentru data scadenţei, pe parcursul perioadei cuprinse între data încheierii contractului de credit nr. (X)/2 octombrie 2008 şi data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, plus dobânda legală, calculată pentru fiecare sumă de restituit de la momentul încasării şi până la momentul restituirii.
  • Dobânda legală reprezintă dobânda legală pentru perioada în care raporturile contractuale dintre părţi în temeiul contractului de credit nr. (X)/2 octombrie 2008 au fost guvernate de OG nr. 9/2000, respectiv reprezintă dobânda legală penalizatoare prevăzută de art. 3 alin. 2 din OG nr. 13/2011 pentru perioada în care raporturile contractuale dintre părţi în temeiul contractului de credit nr. (X)/2 octombrie 2008 au fost / sunt guvernate de OG nr. 13/2011.
  • Dobânda legală se va calcula asupra sumelor plătite în plus calculate în lei, la cursul de schimb CHF/RON al BNR de la data efectuării plăţii fiecărei astfel de sume.

Respinge, ca neîntemeiată, cererea reclamanţilor împrumutaţi consumatori având ca obiect obligarea pârâtei împrumutătoare la plata cheltuielilor de judecată în primă instanţă.

Respinge, ca neîntemeiată, cererea apelanţilor împrumutaţi consumatori având ca obiect obligarea intimatei împrumutătoare la plata cheltuielilor de judecată în primă instanţă.

Definitivă şi executorie. Pronunţarea hotărârii se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei, azi, 14 iunie 2021.”

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Ce mașini au avut invitații Simonei Halep și ai lui Toni Iuruc la petrecere de...
Protest cu lacrimi la Caracal, la doi ani de la dispariția Alexandrei Măceșanu. Ți se...
Oraşele cu cele mai bune licee. Clujul dispare din top 10
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Țara în care parlamentarii primesc aproape 50.000 de euro ca să-şi cumpere maşini, iar profesorii...
Alexandru Papadopol cerșește împăcarea cu Ioana Ginghină! Ce reacție a avut actrița când l-a văzut...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Gina Pistol, înspăimântată din cauza amenințărilor primite. Este hărțuită constant: 'S-au întâmplat lucruri oribile'
Trucuri care îți cresc șansele să câștigi la Loto. Secretele pe care trebuie să le...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Descoperire ŞOC la graniţa România: Autorităţile, în ALERTĂ MAXIMĂ. Este BREAKING NEWS
Veste BOMBĂ pentru cei vaccinaţi cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Cei cu ambele...
Culisele unei morți suspecte. Omul care a speriat Sistemul
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...