RoPower Nuclear a primit un angajament financiar de până la 99 de mil. dolari de la Banca de Export-Import a SUA pentru centrala de la Doicești

RoPower Nuclear a primit un angajament financiar de până la 99 de mil. dolari de la Banca de Export-Import a SUA pentru centrala de la Doicești
Sursa foto: Nuclearelectrica
Publicat: 01/10/2024, 14:30

Banca de Export-Import a SUA (EXIM) a aprobat un angajament financiar de până la 99 milioane de dolari în favoarea companiei RoPower Nuclear S.A. pentru finanțarea dezvoltării unui proiect nuclear la Doicești, au anunțat, marți, oficialii companiei de proiect.

Compania RoPower Nuclear S.A. a obținut recent un angajament financiar de 99 milioane de dolari din partea Băncii de Export-Import a SUA (EXIM) pentru a sprijini dezvoltarea proiectului cu reactoare modulare mici (SMR) la Doicești, România. Compania de proiect este deținută în cote egale de Nuclearelectrica, la care statul are aproape 82,5% din acțiuni, alături de compania privată Nova Power&Gas, parte din grupul E-INFRA al clujenilor Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu.

Oficiali RoPower Nuclear au semat acum aproximativ două luni contractul pentru dezvotarea centralei nucelare de la Doicești cu amercianii de la Fluor Corporation, acționari majoritari ai companiei NuScale, cea care a dezvoltat tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR) care ar urma să fie montate pe amplasamentul fostei termocentrale din Dâmbovița.

„O confirmare a angajamentului SUA față de acest proiect de amploare”

Angajamentul anunțat marți de oficialii RoPower face parte dintr-un pachet inițial de finanțare în valoare de 275 milioane de dolari, care include contribuții semnificative de la alte instituții internaționale, precum Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională a SUA (DFC) și parteneri privați.

„Proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești este un semnal puternic dat de România, împreună cu partenerul strategic, Statele Unite ale Americii. Un semnal pentru independență și securitate energetică, un semnal pentru inovare, un semnal pentru o tranziție verde pragmatică, de la cărbune la energie nucleară, tot o formă de producție în bandă, un semnal bazat pe competitivitatea României în sectorul nuclear”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Finanțarea aprobată de US EXIM este o confirmare a angajamentului SUA față de acest proiect de amploare, care poziționează România ca unul dintre liderii noilor tehnologii nucleare. Am convingerea că la nivelul finalului de deceniu putem fi printre primele țări din lume cu SMR, ceea ce va însemna o oportunitate istorică de dezvoltare a unui lanț local de aprovizionare, iar Nuclearelectrica are toate șansele să opereze și alte asemenea proiecte în toată regiunea,” a completat titlularul mandatului de la conducerea Ministerului Energie.

Proiectul SMR de la Doicești, care utilizează tehnologia NuScale Power, considerat un moment important pentru sectorul energetic din România, urmând să implementeze această tehnologie nucleară avansată, flexibilă și cu măsuri adiționale de securitate nucleară. SMR-urile sunt apreciate pentru capacitatea lor de a furniza energie curată și pentru natura lor modulară, care permite o integrare mai eficientă în infrastructurile energetice existente.

Proiectul, pentru care se va începe construcția după finalizarea celei de-a doua faze a studiilor de proiectare și inginerie (FEED), va ajuta România să reducă emisiile de carbon cu aproximativ 4 milioane de tone anual.

„Acest angajament financiar din partea EXIM Bank reprezintă un vot de încredere nu doar în capacitatea României de a implementa tehnologii nucleare de ultimă generație, ci și în parteneriatul solid dintre țara noastră și Statele Unite. Finanțarea ne va permite să facem pași decisivi către un viitor energetic mai sigur, mai curat și sustenabil, iar România se poziționează astfel ca un lider în inovația energetică la nivel regional”, a subliniat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

„Finanțarea din partea EXIM Bank este esențială pentru avansarea proiectului, sprijinind activități critice precum caracterizarea amplasamentului, obținerea aprobărilor de reglementare și realizarea lucrărilor detaliate de inginerie. Aceasta poziționează România ca un lider regional în inovația energiei curate, contribuind la obiectivele climatice ambițioase ale Uniunii Europene, Proiectul SMR de la Doicești reprezintă un pas strategic pentru România, folosind parteneriate internaționale și tehnologii avansate pentru a trece de la combustibilii fosili, consolidându-și astfel poziția pe scena energetică globală”, au transmis reprezentanții RoPower Nuclear.

Conform datelor oficiale, proiectul Doicești va avea un impact semnificativ asupra economiei locale și naționale. Va crea aproape 200 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în etapa de construcție și 2.300 de locuri de muncă în producție.

Traseul proiectului

În noiembrie 2020, directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat, la Glasgow, acordul pe baza căruia cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni  (Small Modular Reactor – SMR) în România. Semnarea documentelor a avut loc după ce Administraţia SUA a anunţat că firma americană NuScale Power va construi în România un reactor nuclear modular de mici dimensiuni În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear.

Ulterior, în aprilie 2022, NuScale a anunțat că încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor, compania coreeană Doosan Enerbility fiind aleasă pentru producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale.

Între timp, proiectul-pilot, din SUA, al NuScale a căzut, în noiembrie 2023, din cauza unor probleme de finanțare, lăsând astfel România în poziția de a fi primul stat din lume în care ar putea să fie amplasate aceste reactoare, la amplasamentul unei foste centrale de cărbune din Doicești, Dâmbovița, ales de compania de proiect, RoPower. Ministerul Energiei a transmis anul trecut, ca și în prezent că România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea.

În aprilie, președintele Klaus Iohannis, ministrul de Externe, al Energiei, dar și oficiali ai producătorului român de energie nucleară au vizitat complexul industrial Doosan Enerbility, companie coreeană care este principalul partener al americanilor de la NuScale pentru construcția reactoarelor modulare de mici dimensiuni care ar urma să fie instalate la viitoarea centrala de la Doicești.

Vizita la producătorul coreean venea la o săptămână după ce statul, prin Ministerul Energiei, acționar majoritar la Nuclearelectrica, amânase decizia cu privire la continuarea proiectului.

O durată de viață de peste 60 de ani

Centrala nucleară de la Doicești, un proiect cu șase module și o putere instalată de 462 MW (aproximativ o treime din producția de la Cernavodă), se află în perioada de tranziție dintre cele două etape FEED (Front End Engineering and Design). Durata de viață a noii centrale SMR de la Doicești este de peste 60 de ani, de la punerea în funcțiune planificată pentru finalul actualului deceniu. Proiectul este unul generațional care va produce energie curată, sigură și fără emisii de carbon în atmosferă și un punct cheie în angajamentul României de a-și tripla capacitățile de generare a energiei din surse nucleare, până în 2050, arată informațiile oficiale.

Compania națională Nuclearelectrica SA este compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear din România, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, cu două unități nucleare CANDU, unde produce peste 20% din producția totală de energie și cu 33% din producția totală de energie fără CO2 din România. Fiecare unitate are o putere instalată de producție de 700 MW, astfel că centrala de la Doicești ar urma să producă aproximativ o treime din cea de la Cernavodă.

Sursa foto: Nuclearelectrica

Citiți și:

România ar putea avea primele mini-reactoare nucleare americane din lume după ce proiectul din SUA a picat. Reacția Ministerului Energiei și a RoPower

Sebastian Burduja, la Doicești: România are șansa de a aduce omenirii PRIMA CENTRALĂ nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO O jurnalistă a întrebat-o pe amanta lui Putin de ce nu are copii. Imediat...
Meteorologii EaseWeather anunță o iarnă ciudată în România. Câte zile ninge în decembrie, ianuarie și...
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La...
Mâncarea care poate provoca cancer după o singură înghițitură. Semnalul de alarmă tras de medici
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul,...
Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică
VIDEO Cum arată averea confiscată din bagajul „pensionarului” Adriean Videanu. Imagini cu bijuteriile de 650.000...
Oana Ciocan rupe tăcerea după ce Zanni a dezvăluit că Jador ar fi agresat-o: 'Vă...
„De această dată va fi un ciclon autentic”. Climatologul din Iași, care a spus că...
Pasiunea pentru viteză l-a trimis în Cer. Octavian a murit după ce a intrat cu...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Românul împușcat în cap de un polițist de frontieră bulgar era văduv și avea în...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Semafor verde VS. verde intermitent - Obligațiile șoferilor în cele două situații
Candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale, respinsă de judecătorii CCR
Un economist DĂ VERDICTUL! Câte joburi VA FURA Inteligența Artificială?
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă ora în România. Cum dăm ceasurile
La cât timp se spală așternuturile, dacă ai animal de companie. Regula te scapă de...
Cum arăta Andreea Perețeanu de la Asia Express, sezonul 7, în 2012. Ce nou proiect...
VIDEO China este pregătită de război
Ce părere a avut Dan Bălan despre Arsenium, atunci când s-au cunoscut: "Mă privea de...
Caz șocant în București! O tânără de 27 de ani a murit la locul de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Statele Unite și Microsoft au confiscat 41 de domenii de Internet folosite de hackeri ruși