Salariul mediu net a scăzut în ianuarie cu 135 lei față de luna anterioară, la 1.625 lei

Salariul mediu net a scăzut în ianuarie cu 135 lei față de luna anterioară, la 1.625 lei
Publicat: 07/03/2014, 12:53
Actualizat: 06/02/2019, 21:16

Comparativ cu ianuarie 2013, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5%.

„În luna ianuarie 2014, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2013 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sărbători, sfârșitul de an și pentru performanțe), plății sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou și tichete de masă). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte) sau a angajarilor de personal cu câștiguri salariale mici”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net, între 21% și 25%, s-au înregistrat în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, tranzacții imobiliare, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie. De asemenea, reduceri între 15% și 20% au avut loc în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, activități profesionale, științifice și tehnice, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), industria metalurgică.

Scăderi cuprinse între 12% și 14,5% au fost raportate și în extracția cărbunelui superior și inferior, extracția minereurilor metalifere, fabricarea produselor din tutun, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, construcții, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrÇŽri audio și activități de editare muzicalÇŽ; activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, alte activități extractive, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură).

Ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic în hoteluri și restaurante (3,4%), activități de poștă și de curier (0,7%), alte activități de servicii (0,4%) și au fost cauzate în principal de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată .

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, de 1,2% în sănătate și asistență socială, de 1,1% în administrația publică și de 0,6% în învățământ.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4.144 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (972 lei).

Indicele câștigului salarial real pentru ianuarie 2014, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 91,5% față de decembrie și de 103,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 121,4%, cu 11,2 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în decembrie 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Schimbări uluitoare de vreme. Anunțul de ultimă oră de la ANM
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Ce face mereu Loredana Groza înainte de a se urca pe scenă
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman