SALARIUL MEDIU NET în luna aprilie a fost de 2.713 lei, dintr-un BRUT de 4.512 lei. Ce mai relevă datele INS

SALARIUL MEDIU NET în luna aprilie a fost de 2.713 lei, dintr-un BRUT de 4.512 lei. Ce mai relevă datele INS
Publicat: 11/06/2018, 09:54

„Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (6.437 de lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.563 de lei)”, arată un comunicat al INS.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%.

Indicele câștigului salarial real – câștigul mediu ajustat cu inflația – față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 109%. și de 99,8% pentru luna aprilie 2018 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 195,3%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna martie 2018.

„În luna aprilie 2018, în majoritatea activităților din sectorul economic , nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou)”, menționează INS.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
– cu 23,2% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, cu 20,0% în extracția cărbunelui superior și inferior, respectiv cu 18,8% în activități de servicii anexe extracției;
– între 9% și 12% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii);
– între 5,5% și 9% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, telecomunicații, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cercetare-dezvoltare.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
– cu 33,3% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 14,6% în extracția minereurilor metalifere;
– între 5% și 9% în fabricarea băuturilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, activități profesionale, științifice și tehnice, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice.

„În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (-1,8%), respectiv în administrația publică (-0,2%). Câștigul salarial mediu net a crescut ușor în sănătate și asistență socială (+2,3%) comparativ cu luna precedentă”, a mai comunicat INS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase