• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

SATU MARE. Cât de bine o duc sătmărenii, românii cu cea mai mică speranță de viață din țară

Sătmărenii au cea mai mică speranță de viață din România, ei trăind în medie cu trei ani mai puțin.

Sătmărenii au cea mai mică speranță de viață din România, ei trăind în medie cu trei ani mai puțin decât românii din alte zone.

Satu Mare s-a clasat pe locul 27 în topul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, clasament întocmit de gândul pe baza a șapte indicatori socio-economici oficiali.

Mai exact, au fost luate în calcul, având însă ponderi diferite în funcție de relevanță, rata șomajului, salariul mediu net, suprafața spațiilor verzi, rata criminalității, procentul gospodăriilor conectate la rețeaua de canalizare, productivitatea (PIB-ul pe cap de locuitor) și speranța de viață.

Media generală a județului a fost trasă în jos și de nivelul scăzut al salariilor, de circa 1.138 de lei, cu 26% mai puțin decât media națională de 1.538 de lei.

Satu Mare a obținut cele mai mari punctaje la capitolul rata șomajului și rata criminalității, ambele sub media națională.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Cu toate că rata șomajului din Satu Mare, de 5,02%, este mai scăzută decât cea din județul Gorj, spre exemplu, salariile medii nete ale gorjenilor sunt cu 28 de procente mai mari decât cele ale sătmărenilor. Un gorjean are o leafă de circa 1.584 de lei, nivel salarial situat pe locul patru la nivel național.

Printre cei mai mari angajatori din județul Satu Mare se numără producătorul de mezeluri Unicarm care a avut în 2011 o cifră de afaceri de circa 150 de milioane de euro și peste 2.600 de salariați, precum și producătorul de electrocasnice Electrolux, cu afaceri de peste 106,9 milioane de euro și 1.000 de angajați, potrivit celor mai recente date al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Tags:
Inchide