Scandalul laptelui. Producătorii amenință Ministerul Agriculturii cu tribunalul

Publicat: 27/03/2013, 16:11
Actualizat: 21/03/2019, 21:19

Mai mulți producători de lapte vor să dea în judecată Ministerul Agriculturii, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și pe ministrul Daniel Constantin. Anunțul a fost făcut de Costel Caraș, fermierul care a aruncat, săptămâna trecută, pe un câmp 8.000 de litri de lapte, în urma scandalului legat de descoperirea contaminării cu aflatoxină la lapte.

„Aproape 400 de fermieri sunt deja cu dosarele trimise către casa de avocatură. Vrem să ajungem la peste 1.000 de oameni”, a declarat Caraș pentru gândul. Acesta a adăugat, de asemenea, că speră să strângă cele 1.000 de persoane care să fie parte a procesului ce a avea loc în Capitală cel târziu până pe data de 10 aprilie.

Din punctul său de vedere, declanșarea crizei legate de laptele contaminat cu aflatoxină a fost „făcută cu bună știință”, iar gestionarea ulterioară a acesteia a dus la apariția unor pierderi de aproape 100% pentru unii dintre producătorii români.

În ceea ce privește motivul pentru care reprezentanții ANSVSA vor fi chemați în instanță, fermierul susține că aceștia au „gestionat prost lucrurile” și că ar fi trebuit să spună foarte clar că la ora aceea era vorba doar despre o suspiciune de contaminare cu aflatoxină. „Ei au contribuit la gestionarea proastă care a dus la o neîncredere totală a românilor în laptele românesc”, ne-a mai spus Caraș.

FOTO: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto

După estimările sale, producătorii din România au înregistrat pierderi de 20 – 30 de milioane de euro din cauza scandalului laptelui contaminat cu aflatoxine. „Noi avem pierderi mai mari de 50 de milioane de euro”, ne-a mai explicat el. Caraș a ținut să sublinieze și faptul că nu pune la socoteală în estimările sale pierderile înregistrate de comercianți.

El crede, de asemenea, că Ministerul Finanțelor ar trebui să fie la rândul său parte în acest proces, pentru a-și recupera sumele de bani pierdute din TVA, dar spune că nu a discutat cu reprezentanții acestuia și că este conștient de faptul că ei nu ar lua niciodată o astfel de hotărâre.

Costel Caraș: „Fermierii au fost amenințați”

Potrivit spuselor lui Caraș, la scurt timp după ce a aruncat 8.000 de litri de lapte pe un câmp în urma scandalului aflatoxinei, reprezentanții unei firme din Ardeal, cu capital străin, i-au urmat exemplul și au aruncat, la rândul lor, 100 de tone de lapte. „Nu am cum să vă spun cine, dar sunt foarte mulți care au aruncat lapte și au fost chiar amenințați”, ne-a declarat el.

„Nu poți să lași o chestie făcută cu bună știință fără să ceri o despăgubire pentru pagubă”, a mai continuat fermierul care a dat exemplul guvernului sârb care, potrivit spuselor sale, a oferit din rezerva de stat 300 de kilograme de porumb pentru fiecare vacă și a ajutat cu substanțe pentru tratarea furajelor în vederea diminuării problemei aflatoxinelor.

Ce spune președintele Romalimenta despre intenția fermierului de a da ministerul în judecată

Președintele Federației Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, îi urează „succes” lui Costel Caraș în demersul său de a da în judecată Ministerul Agriculturii, dar și ANSVSA și pe ministrul Daniel Constantin. „Oricine poate să dea pe oricine în judecată”, a declarat Minea pentru gândul.

FOTO: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto

„Caraș bate câmpii și politizează prea mult o chestie care nu își are rostul. Dacă facem politică și pe industria alimentară, industria alimentară dă faliment”, ne-a mai explicat președintele Romalimenta.

El nu este de acord nici cu gestul fermierului de a arunca pe câmp mii de litri de lapte, catalogându-l ca fiind unui „complet absurd”. „El a dorit să arunce laptele, atunci nu poate să dea în judecată Guvernul pentru că și-a aruncat laptele”, a concluzionat Minea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii