Schimbări pentru angajații CE Oltenia: program redus, salarii scăzute cu 20%. Sindicatele anunță proteste

Schimbări pentru angajații CE Oltenia: program redus, salarii scăzute cu 20%. Sindicatele anunță proteste
Publicat: 26/05/2013, 19:57
Actualizat: 29/07/2014, 18:19

Programul de lucru al celor 19.000 de angajați ai Complexului Energetic (CE) Oltenia va fi redus de la 5 la 4 zile pe săptămână, începând cu 1 iunie, iar sindicatele din minerit se declară nemulțumite de decizie și anunță cu acțiuni de protest la care sunt așteptați aproximativ 5.000 de mineri.

Federația Națională Mine Energie, condusă de Marin Condescu, a dat publicității, duminică, un comunicat de presă în care precizează că de la 1 iunie programul de lucru al angajaților Complexului Energetic Oltenia va fi de patru zile pe săptămână, din cauza cererii scăzute de energie pe bază de lignit, iar această decize a administrației companiei va genera ample acțiuni de protest.

Decizia de reducere a săptămânii de lucru la patru zile presupune diminuarea salariilor tuturor angajaților cu 20%, susțin reprezentanții Federației Naționale Mine Energie.

De asemenea, sindicatele reclamă și „reducerile salariale operate luna aceasta retroactiv, prin care circa 800 de angajați din rândul personalului TESA au veniturile diminuate cu până la 50%”.

Reprezentanții Federației Naționale Mine Energie susțin că niciuna dintre măsuri nu a fost negociată, fiind comunicate sindicatelor doar după ce au fost aprobate de către administrație, Federația Națională Mine Energie considerând că aceste decizii reprezintă încălcări ale contractului colectiv de muncă.
Duminică a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Director al Federației Naționale Mine Energie, în care s-a decis ca prima acțiune de protest, la care sunt așteptați 5.000 de mineri, să aibă loc la Târgu Jiu, joi, la ora 12.00.

„Cei 209 responsabili sindicali prezenți la ședință au stabilit că acțiunile sindicale se vor desfășura indiferent de acțiunile de intimidare la care vor fi supuși angajații, inclusiv blocarea mijloacelor de transport, caz în care membrii de sindicat vor merge pe jos din zonele miniere spre Târgu Jiu”, se menționează în comunicatul de presă.

Sindicatele mai susțin că „protestul va continua până la soluționarea tuturor revendicărilor” și cer instituțiilor guvernamentale și acționarului minoritar al societății să ia toate măsurile pentru soluționarea revendicărilor angajaților Complexul Energetic Oltenia și pentru „derularea unui dialog corect și constructiv cu organizațiile sindicale”.

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, nu a putut fi contactat pentru a comenta situația.
El declara recent că „abia așteaptă” o acțiune de protest a minerilor pentru a merge în mijlocul acestora și a-i întreba dacă sunt nemulțumiți că au scăzut salariile pentru 800 de angajați TESA și au crescut pentru alți 1.500 de salariați tot din rândul personalului TESA. Ciurel susținea că s-a dorit o reașezare a salariilor între diferitele subunități din CE Oltenia, care să permită venituri egale pentru angajați aflați pe aceleași
posturi în locuri de muncă diferite. Managerul privat mai spunea că printre cei afectați de reducerile salariale sunt liderii de sindicat, care sunt angajați pe post de inspector social și care, anterior, aveau venituri lunare și de 15.000 de lei. Ciurel susținea liderii sindicali vor fi angajați conform pregătirii lor profesionale și vor fi plătiți ca atare.

Federația Națională Mine Energie anunțase anterior că în 24 mai va organiza un miting de protest la București, cu 5.000 de persoane, acțiunea fiind suspendată pentru 30 de zile în urma negocierilor cu administrația. De asemenea, sindicatele anunțaseră pichetări cu câte 300 de oameni la Târgu Jiu, la cele două sedii ale Complexul Energetic Oltenia, protestele fiind anulate după ce autoritățile locale au făcut apel către liderii minerilor să țină cont de fapt că în aceieași perioadă, 21-26 mai, aveau loc Zilele Orașului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA