Sechestrul pe conturi și stocuri la Lukoil a fost ridicat, la o zi după ce Victor Ponta l-a criticat pe procurorul de caz și ambasadorul Rusiei a reacționat dur. Sindicaliștii îi scriu premierului

Sechestrul pe conturi și stocuri la Lukoil a fost ridicat, la o zi după ce Victor Ponta l-a criticat pe procurorul de caz și ambasadorul Rusiei a reacționat dur. Sindicaliștii îi scriu premierului
Publicat: 07/10/2014, 15:28
Actualizat: 09/08/2019, 00:56

„În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, audieri desfășurate în ziua de 06.10.2014, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare și stocurile comerciale de produse ale societății) dispuse în data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornire normală a instalațiilor tehnologice”, se arată într-un comunicat al companiei transmis marți MEDIAFAX.

Sindicatul și directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activității și deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile celor 2.500 de angajați, pot fi achiziționate materiale și pot fi plătiți furnizorii.

„Având în vedere situația creată prin descinderea din data de 2 octombrie 2014 efectuată de către reprezentanții organelor de anchetă din România(procurori, ofițeri SRI, inspector din cadrul Direcției Generale a Vămilor, inspector de la direcția Regională Antifraudă etc.) la SC Petrotel-Lukoil SA și alte patru societăți de pe Platforma Teleajen, vă rugăm respectuos să ne sprijiniți pentru asigurarea continuării activității comerciale a societății noastre”, se arată în scrisoarea transmisă la Cancelaria prim-ministrului, în 3 octombrie.

Scrisoare către Victor Ponta

În scrisoare, aflată în posesia MEDIAFAX, sindicatul salariaților din Petrotel-Lukoil și Uniunea Sindicatelor Lukoil din România, în numele cărora semnează președintele Gheorghe Paraschivoiu, cere sprijinul lui Victor Ponta pentru deblocarea conturilor bancare ale societății, astfel încât rafinăria Petrotel-Lukoil să poată funcționa normal și să poată fi plătite salariile muncitorilor.

„Nu ne opunem anchetei în curs de desfășurare, este normal ca organele în drept să își desfășoare activitatea specifică pentru respectarea legii și protejarea intereselor statului. Dar, ca urmare a blocării conturilor, nu se pot face achiziții de chimicale, nu se pot plăti furnizori și antreprenori și chiar și salariile salariaților, ceea ce ar face ca peste 2.500 de salariați de pe platformă să rămână fără obiectul muncii, mărind numărul șomerilor”, se mai arată în document.

Într-o altă scrisoare, primită luni la cabinetul premierului, directorul general al Petrotel-Lukoil, Andrei Bogdanov, prezintă companie și rezultatele financiare, precum și comportamentul fiscal, menționând totodată consecințele pe care ancheta organelor de cercetare le are asupra activității companiei.

„Vă rugăm să ne sprijiniți în repornirea Rafinăriei Petrotel-Lukoil și în stabilizarea situației economice în limitele legislației în vigoare și să aveți în vedere că Lukoil nu ar fi riscat niciodată o investiție de peste un miliard de dolari pentru o sumă de 230 de milioane de euro, prejudiciile de imagine și consecințele fiind deosebit de mari”, spune Bogdanov, printre altele, în scrisoarea trimisă premierului.

Victor Ponta, atac la procurorii care au dispus sechestrul la Lukoil: „Nu fugeau cu conductele în Rusia”

Premierul Victor Ponta i-a criticat luni pe procurorii care au dispus sechestrul pe produsele Petrotel Lukoil, susținând că „nu fugeau cu conductele în Rusia”

„Procurorul este suveran și nici nu cred că este foarte interesat că Lukoil are 3.500 angajați, că, de exemplu, Oltchim cumpără doar de la Lukoil, că au blocat combustibil pe la Oil Terminal și la Conpet, că nu știe procurorul și nici nu cred că e treaba…sau mă rog, probabil că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm – nu avem niciun drept să intervenim în anchete și nici nu ne dorim acest lucru – ne dorim totuși ca vineri să poată să plătească salariile și ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul și să fie sancționați oamenii care au încălcat legea”, a spus premierul Victor Ponta.

Cum s-a ajuns la sechestru

Rafinăria Petrotel-Lukoil și-a încetat activitatea de producție și comercială, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime și țiței de către organele de urmărire penală, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluționarea contestației depuse în instanță, a anunțat luni compania.

Reprezentanții Lukoil au notificat anterior Garda de Mediu că opresc activitatea rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploiești, fără a preciza un motiv și fără a da un termen la care rafinăria va fi repornită, compania neanunțând autoritățile și despre eventuale disponibilizări colective sau șomaj tehnic.

Surse din cadrul rafinăriei susțin că în 3 octombrie, la o zi după ce procurorii au făcut percheziții la sediul a cinci firme care își desfășoară activitatea pe platforma rafinăriei din Ploiești, directoarea adjunctă a rafinăriei a semnat și transmis către AJOFM Prahova o solicitare prin care cerea eliberarea unei adeverințe care să ateste dacă în baza de date a AJOFM există persoane calificate ca inginer construcții civile și cercetător construcții civile și industriale, întrucât rafinăria ar căuta să angajeze astfel de specialiști.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele și conductele Oil Terminal, până la concurența sumei de 1,039 miliarde lei. Informația a fost transmisă luni de Oil Terminal Bursei de Valori București.

Procurorii au făcut, joi, percheziții la sediile mai multor companii aparținând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploiești, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală și restul din spălare de bani.

Parchetul Curții de Apel Ploiești anunța, tot joi, că au fost făcute 23 de percheziții la sediile Petrotel Lukoil Ploiești, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenția Lukom-A-România și TP LOG Services, toate din Ploiești.

Procurorii au ridicat mai mulți saci cu documente, iar la o zi de la efectuarea perchezițiilor Lukoil a oprit producția rafinăriei din Ploiești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului