Șefii băncilor centrale din zona euro, nemulțumiți de stilul de management al președintelui BCE

Șefii băncilor centrale din zona euro, nemulțumiți de stilul de management al președintelui BCE
Publicat: 04/11/2014, 21:17
Actualizat: 18/02/2016, 00:17

Bancherii sunt în mod special deranjați că Draghi a anunțat o țintă pentru creșterea portofoliului de active al BCE, imediat după ce consiliul guvernatorilor a decis să nu facă publice niciun fel de informații, au spus surse din BCE, citate de Reuters.

„Acest fapt a creat exact așteptările pe care doream să le evităm. Acum tot ceea ce facem este comparat cu obiectivul de a mări activele cu 1.000 de miliarde de euro”, a spus una din surse.

Iritarea guvernatorilor, care dețin majoritatea în consiliul BCE format din 24 de membri, ar putea limita capacitatea lui Draghi de a lua măsuri îndrăznețe în următoarele luni, în condițiile în care instituția trebuie să ia decizii cruciale, legate de achiziția de obligațiuni suverane pentru a combate încetinirea inflației și stagnarea economică.

Unii membri ai consiliului intenționează să își exprime miercuri nemulțumirile la o cină de lucru tradițională, înainte de ședința de politică monetară de joi, au explicat sursele.

Mulți membri ai băncii centrale, care administrează moneda unică a celor 18 state din zona euro, au salutat lipsa de formalism a lui Draghi, atunci când a preluat funcția de președinte al BCE de la Jean-Claude Trichet, în 2011. Eforturile sale inițiale de a scurta ședințele, de a delega și de a informa au fost primite ca o gură de aer proaspăt.

Cu toate acestea, pe măsură ce deciziile de relaxare a politicii monetare și măsurile neconvenționale au devenit tot mai disputate, șeful BCE a acționat tot mai mult pe cont prorpiu sau doar cu câțiva apropiați, lăsând în afară chiar și șefi importanți de departamente, potrivit surselor din bancă.

„Mario a devenit mai secretos și mai puțin colegial. Uneori, guvernatorii au simțit că sunt ținuți în întuneric”, a spus una din surse.

O altă sursă a arătat că Jean-Claude Trichet obișnuia să se consulte și să comunice mai mult, lucrând mult pentru realizarea unui consens.

Chiar și membrii board-ului executiv al BCE, care este format doar din șase membri, nu au fost informați în avans în legătură cu două anunțuri recente importante, au spus două dintre surse.

Unul dintre anunțuri a fost un pasaj din discursul lui Draghi la conferința Rezervei Federale americane de la Jackson Hole, din luna august, în care acesta a subliniat reducerea așteptărilor privind inflația și s-a angajat să o contracareze.

Cele de-al doilea, din septembrie, a fost un comentariu în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la BCE, în care a arătat că banca are ca obiectiv extinderea portofoliului de active către dimensiunile avute la începutul anului 2012, perioada de vârf a crizei din zona euro.

Acesta din urmă a deranjat în mod special membrii consiliului BCE, întrucât tocmai conveniseră să nu anunțe nicio țintă a planului de achiziții de obligațiuni garantate prin active (asset-backed securities) și obligațiuni garantate (covered).

„Am convenit în mod special la ședință să nu punem pe masă niciun fel de cifre. Referirea lui Draghi la nivelul din 2012 al portofoliului a iritat pe mulți colegi”, a explicat unul dintre bancheri.

BCE a refuzat să comenteze.

Mai multe surse din banca centrală au spus că Draghi a restrâns circulația de documente referitoare la politica monetară, de teamă că opozanții săi, în special din Bundesbank, banca centrală germană, le vor face publice pentru a bloca sau discredita deciziile.

Relația lui Draghi cu șeful Bundesbank, Jens Weidmann, a ajuns la un nivel minim în octombrie, după ce Germania a criticat public politica BCE.

Potrivit unei surse din BCE, cancelarul german Angela Merkel, care s-a întâlnit cu Draghi la summitul UE din 24 octombrie, a cerut în particular, ambilor bancheri, să își îmbunătățească relația.

După intervenția cancelarului, Draghi și Weidmann s-au întâlnit săptămâna trecută, dar nu și-au rezolvat toate diferendele, a precizat sursa.

Biroul lui Merkel, BCE și Bundesbank au refuzat să comenteze informațiile.

Unul dintre puținii guvernatori apropiați de Draghi este cel al Băncii Franței, Christian Noyer, care a făcut parte din consiliul guvernatorilor atunci când a fost lansat euro, în 1999. Acest fapt nu l-a împiedicat însă pe Noyer să voteze împotriva planului lui Draghi de a cumpăra obligațiuni garantate.

Uneori, Draghi a dat prea puțină atenție comentariilor guvernatorilor, la ședințele de politică monetară.

„Stă acolo cu cele trei telefoane mobile și uneori trimite sms-uri sau iese să dea telefoane. Cel puțin o dată, unul dintre guvernatori nu a mai vorbit pentru că Draghi nu era prezent”, a spus o sursă, adăugând că între timp situația s-a mai îmbunătățit.

Consiliul guvernatorilor este în prezent profund divizat în legătură cu politicile de susținere a inflației, dar este dificil de spus dacă aceste diferențe sunt motivul stilului mai strict de conducere al lui Draghi sau doar l-au amplificat.

Cel puțin șapte, posibil 10 din cei 24 de membri ai consiliului BCE se opun stilului american de suplimentare a lichidităților, respectiv crearea de bani prin achiziția de obligațiuni ale guvernelor din zona euro, dacă inflația este sub ținta BCE de aproape 2%, au spus sursele.

Între opozanți se numără guvernatorii băncilor centrale din Germania, Olanda, Luxembourg, Estonia, Letonia și posibil Slovacia, Slovenia și chiar Austria.

Conform surselor, ar fi exploziv din punct de vedere politic pentru Draghi să încerce să forțele suplimentarea lichidităților în zona euro cu o majoritate atât de strânsă, fiind necesar să se consulte mai mult cu guvernatorii și să facă eforturi mai mari pentru a construi un consens.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?