Seminar Ziarul Financiar. Vosganian: Nu există firme de stat ieșite cu succes din insolvență, din cauza ezitării autorităților

Seminar Ziarul Financiar. Vosganian: Nu există firme de stat ieșite cu succes din insolvență, din cauza ezitării autorităților
Publicat: 05/03/2013, 13:10
Actualizat: 30/07/2014, 10:37

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat marți, la un seminar organizat de Ziarul Financiar, că din păcate nu există companii de stat salvate după intrarea în insolvență, în principal din cauza ezitării autorităților de a declanșa această procedură.

„Suntem departe de a înțelege procedura insolvenței. Unii o văd ca pe un semn al neputinței, ca o modalitate de a vinde pe doi bani o companie. Insolvența este o formă de protecție, nu de vulnerabilizare a unei companii în dificultate. Încerc să repar o ezitare pe care administratorii de stat au avut-o. Nu văd nicio deosebire între insolvența din sectorul privat și cel public, există însă diferențe când vine vorba de succesele procedurilor. În privat, îmi vin în cap insolvențe care s-au terminat prin succes, precum Prodlact, Nuclearmontaj. În sectorul public nu-mi vine în minte un succes de aceeași talie, nu-mi vine niciunul de fapt. Acest lucru nu este din cauză că administratorii judiciari nu sunt pricepuți, ci că decizia politică a fost ezitantă în declanșarea insolvenței. O vedeau ca un eșec și se temeau de reacții din partea sindicatelor”, a spus Vosganian, la conferința „De la insolvență la restructurare. Cum poți reveni în piață cu ajutorul reorganizării judiciare”, organizată de Ziarul Financiar.

El a arătat că insolvența trebuie abordată fără ezitare și asumată în timp util, altfel șansele de a profita de oportunitățile acestei proceduri se diminuează.

„Prezența mea aici este o promisiune ca la nivelul administratorilor de stat vom trata insolvența cum trebuie și o vom vedea ca pe un mijloc de funcționare a economiei. Am ajuns la această concluzie după cazul Oltchim. Nu înțeleg de ce a provocat atâtea discuții Oltchim. Când în urmă cu mulți ani Dacia se apropia de faliment, când la Galați erau în pericol 35.000 de oameni nu exista atâta emoție ca acum când sunt 3.500 de salariați. Emoția se leagă probabil de faptul că Olchim a rămas cea mai mare companie de stat, dar și că este chiar o firmă viabila, care a adunat în 15-20 de ani toate eșecurile administratorilor de stat”, a spus ministrul.

El a adăugat că Oltchim este „cutia neagră a tranziției”, iar dacă va fi salvată va fi o lecție pentru autorități.

„Aversa ar putea să fie al doilea exemplu că insolvența este o soluție și pentru sectorul de stat. Avem semnale bune și aici. Valorificarea unor active care stau inerte, nu neapărat terenuri, este o oportunitate. Există șanse să valorificăm active pentru a face parcuri industriale. Insolvența este o modalitate de recuperare și valorificare a unui patrimoniu în mare parte considerat anacronic”, a explicat Vosganian.

Oficialul a menționat că mai sunt câteva companii în insolvență, pe care autoritățile încearcă să le salveze.

„Cea mai importantă lecție a insolvenței este că firma respectivă este protejată de ingerințele politice, administratorii judiciari sunt foarte neînduplecați în acest sens. Dacă facem o evaluare a companiilor nostre, cele care sunt în portofoliul AVAS și cele pe care le dorim să le preluam de la ANAF, mai toate sunt în inosolvență, de la Remin Baia Mare, Plafar, până la structura care autorizează jucăriile pentru copii. În momentul de față obligația noastră este să le salvăm și am discutat cu Ministerul Finanțelor să preluăm companiile grevate de mari datorii. Acestea să fie preluate de AVAS și rentabilizate”, a mai spus Vosganian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...