Șoferi Uber, sancționați în București: 14 au rămas fără dreptul de folosire a mașinii timp de șase luni

Redactor:
Dora Vulcan
Șoferi Uber, sancționați în București: 14 au rămas fără dreptul de folosire a mașinii timp de șase luni
16 conducători auto care efectuau transport public de persoane contra cost în regim de închiriere cu conducător auto, au fost sancționați joi de polițiștii rutieri din Capitală pentru nerespectarea prevederilor Legii 38/2003 privind transportul în regim taxi sau de închiriere.

Dintre aceștia, 2 conducători auto efectuau transport public de persoane contra cost în regim de închiriere cu conducator auto, transportând clientul pe raza municipiului Bucruești, deși aveau autorizație să facă acest tip de transport pe raza altei localități din județul Ifov, transmite Brigada Rutieră într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Alți 14 conducători auto au fost sancționati pentru efectuarea transportului public de persoane în regim de închiriere cu conducator auto, fără a deține copie conformă valabilă, mai spune sursa citată.

În cazul ultimelor 14 sancțiuni, s-a dispus și suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioadă de 6 luni, prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Executivul a adoptat pe 29 martie ordonanța de urgență pentru modificarea Legii 38/2003 care reglementează transportul în regim de taxi și de închiriere, printre altele eliminând din lege expresia „în mod repetat”.

Decizia a venit ca urmare a protestelor repetate ale taximetriștilor, care s-au strâns în fața Guvernului cerând să fie reglementată activitatea de ridesharing. Protestatarii acuzau că în România ar fi peste 100.000 de persoane neautorizate care practică ride-sharing.

În urma modificărilor, a fost eliminată sintagma „în mod repetat” din Legea 38/2003, astfel încât „sancțiunea să fie aplicabilă atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public în mod ilegal”.

Modificările operate de Executiv la Legea taximetriei, adoptate ca urmare a protestelor taximetriștilor, au intrat în vigoare joi.

Reprezentanții Uber și Taxify spun că aplicațiile nu pot fi închise, dar va rămâne la latitudinea șoferilor dacă mai ies sau nu pe traseu.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, i-a sfătuit joi pe șoferii „Uber” care au fost amendați joi, după intrarea în vigoare a OUG care modifică Legea taximetriei, să conteste în instanță sancțiunile, susținând că aceștia nu pot fi considerați „pirați”.

 

Inchide