Soros: O economie în criză este ca o mașină care derapează

Soros: O economie în criză este ca o mașină care derapează
Publicat: 27/01/2013, 14:01
Actualizat: 18/02/2016, 03:38

Economia mondială aflată într-un moment de criză este ca o mașină care derapează, situație în care volanul trebui întors în direcția alunecării pentru redobândirea controlului, potrivit miliardarului Geroge Soros, care consideră că înțelegerea piețelor financiare este destul de dificilă, scrie Mediafax.

El a explicat, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că teoriile care explicau funcționarea piețelor s-au prăbușit odată cu criza financiară din 2008, transmite AFP.

„Ceea ce este păcat este că nu am înțeles cu adevărat funcționarea piețelor financiare. Am introdus instrumente financiare complexe, am inventat produse derivate, dar nu înțelegem încă efectele pe care le pot avea”, a spus finanțistul în vârstă de 82 de ani, devenit între timp și filantrop.

Revista Forbes estimează averea lui Soros la 19 miliarde de dolari.

Miliardarul consideră că economia mondială aflată într-un moment de criză poate fi comparată cu o mașină care derapează.
„Când o mașină derapează, volanul trebuie întors în aceeași direcție cu cea a alunecării, pentru a recăpăta controlul”, a apreciat Soros.

Opinia sa seamănă într-o anumită măsură cu infuziile masive de lichidități în economie efectuate de state prin intermediul băncilor, pentru susținerea activităților. Miliardarul spune însă că a sosit vremea unei schimbării a direcției, pentru ca economia să revină la creștere.

„Ați recăpătat controlul, iar acum trebuie să schimbați direcția”, a arătat Soros, adăugând că prima fază a acestei manevre practic s-a încheiat, dar a doua fază nu a început încă, momentul declanșării fiind dificil de ales.