Spania și Portugalia vor legături comerciale mai strânse cu fostele colonii din America Latină

Spania și Portugalia vor legături comerciale mai strânse cu fostele colonii din America Latină
Publicat: 19/11/2012, 14:39
Actualizat: 20/03/2019, 22:25

Liderii Spaniei și Portugaliei, țări aflate în recesiune economică, au încercat, în cadrul unui summit organizat la finalul săptămânii trecute, să întărească legăturile comerciale cu fostele colonii din America Latină, informează Mediafax, citând Wall Street Journal.

Summit-ul, unde din 1991 se întâlnesc cei mai importanți lideri din America Latină și Peninsula Iberică, scoate în evidență schimbarea raportului de forțe dintre Europa și America Latină. Timp de decenii, Europa, mai ales Spania, a avut o poziție privilegiată în regiune în privința investițiilor. Pe parcursul weekend-ului, liderii Spaniei și Portugaliei au cerut, însă, repetat țărilor din America Latină ajutor pentru ieșirea din dificultățile economice.

Oficialii prezenți au decis să deschidă proiectele de infrastructură unor investiții mai mari din sectorul privat prin încurajarea parteneriatelor între stat și companii. Aceasta ar putea fi o oportunitate majoră pentru Spania, ale cărei firme de construcții, printre cele mai mari din Europa, ar avea de câștigat din afacerile cu guvernele din America Latină.

De asemenea, este vizată reducerea birocrației pentru întreprinderile mici și mijlocii care vor să facă afaceri în alte țări, dar și înființarea unui centru privat de arbitraj pentru a ajuta la rezolvarea disputelor dintre companiile din Spania, Portugalia și America Latină.

Cele două țări europene au fost lovite de cea mai gravă criză economică din ultimele decenii. Șomajul a atins niveluri record, de 25% în Spania și de 16% în Portugalia. Guvernele celor două țări se așteaptă ca recesiunea să persiste și anul următor, în timp ce tulburările sociale iau amploare.

În contrast, PIB în America Latină va crește cu 3,25 în acest an și cu 4% în 2013, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Democrația a ajutat stabilitatea și investițiile în regiune. Gradul de îndtorare raportat la PIB din Brazilia și Columbia, de circa 40%, este la mai puțin de jumătate față de Portugalia sau Spania.

„America Latină trăiește o adevărată renaștere”, a declarat președintele statului Chile, Sebastian Piñera.

Unii lideri din America de Sud au criticat politicienii din Spania și Portugalia pentru programele severe de austeritate, asemănate cu cele introduse de propriile țări în urmă cu două decenii, din cauza îndatorării, șomajului și deprecierii monedei. America Latină a fost afectată de un deceniu de stagnare din cauza acestor politici, au spus aceștia.

„Este greu de crezut că o consolidare fiscală colectivă este benefică. Încrederea nu poate fi construită doar pe sacrificiu”, a declarat președintele Braziliei, Dilma Rousseff.

Imediat după Rousseff, premierul Portugaliei, Pedro Passos Coelho, a afirmat că austeritatea oferă singura cale către creștere economică. Passos Coelho a declarat, în repetate rânduri, că țările puternic îndatorate vor recâștiga încrederea investitorilor doar dacă vor arăta că își pot controla finanțele.

Confruntate cu declinul consumului pe piețele interne, companiile din Spania și Portugalia se bazează tot mai mult pe afacerile din America Latină pentru a genera venituri și profit.

Totuși, America Latină, care tradițional a fost un beneficiar de investiții, înregistrează o schimbare. Companiile din regiune, cu lichidități și acces ușor la credite, au început să cumpere active din Europa. După ce s-au extins în propria regiune, aceste companii vor să folosească Spania și Portugalia pentru acces la piețele din Europa, Africa și Orientul Mijlociu.

În acest an, companii din America Latină au achiziționat active europene de peste 10 miliarde de euro, potrivit furnizorului de date Dealogic, cel mai ridicat nivel începând cel puțin din 1995.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate